GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Građani u kupovinu od danas mogu samo sa telefonom

Tabaković: Građani u kupovinu od danas mogu samo sa telefonom
IPS QR KOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2020 / 14:59
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Srbiji je danas obavljeno prvo instant plaćanje mobilnim telefonom pomoću IPS QR koda, a prvu takvu transakciju obavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je u prodajnom objektu Mercatora S u ovom tržnom centru rekla da će ovaj dan za nju biti posebno upamćen, kao i u istoriji NBS, Banke „Poštanska štedionica“ i kompanije Merkator S.

Pokazala je kako u praksi funkcioniše instant plaćanje upotrebom mobilnog telefona, tako da je pazarila po teglu ajvara i džema i kolut kačkavlja domaće proizvodnje.

Tabaković je navela da će 27. februar pamtiti kao dan kada je građanin mogao da krene u kupovinu samo sa mobilnim telefonom.

Kaže da će ovakav način plaćanja biti omogućen u prođanim objektima kompanije Mercator S i preko Banke „Poštanska štedionica“, a da očekuje da će se uskoro tom projektu priključiti drugi trgovinski lanci i banke.

„Danas činimo ono što je za mnoge daleka budućnost“ porucila je Tabaković i navela da će novi način plaćanja olakšati život građanima i plaćanje učiniti jednostavnijim, efikasnijim i najbezbezbednijim.

Ona je rekla da je današnji dan za NBS praznik i navela da takvu vrstu plaćanja imaju jos šamo Švedska i Kina gde samo jedan operator ima monopol nad tom vrstom plaćanja.

Objasnila je da u Srbiji svaka banka koja ima e-banking može da omogući uslugu plaćanja mobilnim telefonom QR kodom, čiji je nosilac NBS .

Navela je da korisnici u Srbiji preko google plej prodavnice mogu preuzeti aplikaciju koja će omogućiti takvu vrstu plaćanja.

Dodala je da plaćanje QR kodom omogućuje da trgovac svojim čitačem ima uvid u račun kupca 60 sekundi i naglasila da je cilj da se sva plaćanja obavljaju legalnim tokovima, kao i da se plaća porez.

Sve moguće tokove iz sivih zona uvešćemo u legalne, rekla je Tabaković.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Mercator S, Narodna banka Srbije, Banka Poštanska štedionica, IPS QR kod
PROČITAJ I OVO
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE