GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje

Tabaković: Finansijski sistem u Srbiji otporniji na međunarodne uticaje
OTPORNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2018 / 15:36
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Finansijski sistem u Srbiji je sada otporniji na međunarodne uticaje, pre svega jer je smanjeno učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) i dinar se češće koristi u transakcijama, ocenila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu kazala da je rast kreditnog rejtinga Srbije i uspešno završen trogodišnji aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) potvrda dobrog stanja u finansijama zemlje.

Za održavanje finansijske stabilnosti važna je stabilnost bankarskog sistem jer je finansijski sektor u Srbiji bankocentričan, ukazala je guvernerka.

Tabakovićeva je istakla da se u narednom periodu očekuje ubrzanje privrednog rasta koji će iznositi oko 3,5 odsto u 2018. i 2019. godini, kao i da će ostati niska i stabilna inflacija i relativno stabilan devizni kurs.

Ona je dodala je dinar u 2017. godini ojačao prema evru za 4,2 odsto.

Istakla je da su pad stope nezaposlenosti i rast zarada bili praćeni rastom kredita stanoviništva, kao i rastom štednje.

"Obim novoodobrenih kredita stanovništu je u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego u 2016. godini, pri čemu se blizu 71 odsto odnosilo na dinarske kredite, što svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu", rekla je ona.

Navela je i da je stanovništvu omogućen novi vid sigurnog ulaganja u državne hartije od vrednosti, time što je Srbija emitovala novi finansijski instrument štedne obveznice.

U sektoru privrede u 2017. godini, kako je dodala, ostvareno je poboljšanje finansijske pozicije privrednih subjekata, i oni su prošle godine ostvarili skoro dva i po puta veći pozitivan neto finansijski rezultat u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni krediti privredi, bez efekta promene kursa su povećani za 5,7 odsto uprkos znatnom čišćenju bilansa banaka usled otpisa, ustupanja i restrukturiranja problematičnih kredita.

Dodala je da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima bankarskog sektora je zabeležilo oštar pad od skoro 14 procentnih poena od početka primene Strategije dok je u maju 2018. godine ovo učešće iznosilo 8,6 odsto.

Na kraju juna, kako je dodala, taj procenat je na 7,8 odsto, a očekuje se da će biti snižen za još jedan procentni poen.

Tabaković je istakla da je bankarski sektor u 2017. ostao adekvatno kapitalizovan, visoko likvidan i profitabilan.

Tagovi: Jorgovanka Tabaković, Narodna banka Srbije, dinar, javni dug Srbije
PROČITAJ I OVO
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
ZAJAM
Južnoj Africi zajam Svjetske banke od 750 milijuna dolara za oporavak od koronakrize
CAPE TOWN - Svjetska banka odobrila je zajam od 750 milijuna dolara Južnoj Africi povezan s covid-19, s ciljem zaštite siromašnih i podrške gospodarskom oporavku od pandemije, priopćila je u petak južnoafrička Nacionalna riznica.
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ISTISKIVANJE
Intesa Sanpaolo će manjinskim dioničarima isplatiti otpremninu od 830 kuna po dionici PBZ-a
ZAGREB - Talijanska Intesa grupa, vlasnik 97,47 posto dionica PBZ-a, ušla je u završnicu istiskivanja malih dioničara iz vlasništva.
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE