GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni

Svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni
HUB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2019 / 14:01
Autor: SEEbiz / Hrvatska udruga banaka
ANALIZA - Hrvatska udruga banaka (HUB) danas je objavila novo izdanje publikacije „Doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju 2019“.
Bankarske usluge poput platnog prometa, čuvanja financijskih viškova u obliku depozita i odobravanja kredita u današnjemu svijetu nalikuju distribuciji električne energije ili uslugama liječnika opće medicine – uvijek su tu, lako dostupni, bez značajnijih prekida u opskrbi. 
Ljudi se brzo naviknu na dostupnost. Ne primjećuju kompleksnost sustava i rizike koji stoje iza vidljivih i dostupnih dijelova.
Na tržištu se mijenjaju uvjeti po kojima su dostupni financijski proizvodi, kao što se mijenja i cijena električne energije. No dostupnost se ne mijenja s uvjetima. Na sreću potrošača, uvjeti su se zadnjih godina mijenjali u njihovu korist. Pad kamatnih stopa u cijelome je svijetu doveo do povijesnih minimuma cijene novca. Tako je i u Hrvatskoj. Sve se odvija u uvjetima financijske stabilnosti: sistemski problemi bankarskih sustava ostaju u dalekoj prošlosti, a hrvatske banke jedine su u Europi koje od krize 2008. naovamo nisu koristile sveobuhvatne programe državne pomoći.
Svrha je HUB-ove publikacije „Doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju“ razotkriti pozadinu što stoji iza vela koji vide potrošači. Cilj je bolje vidjeti sustav – njegove „elektrane“ i „distribucijsku mrežu“. Želimo javnost bolje upoznati s procesima poput smanjenja broja zaposlenih i poslovnica, što nastaje zbog tehnoloških promjena. Želimo pokazati međunarodne usporedbe, u kojima se Hrvatske banke pokazuju kao jedne od najstabilnijih – među kapitalno najjačima i najspremnijima za zadovoljavanje potreba poduzeća i potrošača, ističe se u uvodnom dijelu publikacije.
U okviru Srednje i Istočne Europe hrvatske banke se nalaze među troškovno najučinkovitijima i smještaju se u sam vrh prema vrijednostima depozita i kredita u odnosu na BDP, rasprostranjenosti poslovne mreže i mnogim drugim pokazateljima koji su predstavljeni u nastavku. Međutim, svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni. 
Postoje međunarodno usporedivi pokazatelji vladavine prava, kvalitete pravosuđa i institucija koji upućuju na zaostatak Hrvatske za usporedivim zemljama u Europi. Problemi s regulacijom i pravosuđem poskupljuju financijsko posredovanje, no samo tri razvijenije zemlje Nove Europe (Češka, Slovenija i Slovačka) imaju osjetno niže kamatne marže od hrvatskih banaka. Ta činjenica pokazuje potencijal odnosno rezervu koja postoji u korist potrošača, a koja bi se mogla ostvariti kada bi Hrvatska osjetnije poboljšala svoje zakonodavstvo i pravosudne postupke koji se odnose na financijsko posredovanje. Smanjenje rizika dodatno bi potaknulo gospodarski rast, za koji su banke spremne.    
Tagovi: hrvatske banke, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
DIVIDENDA
Zagrebačka banka neće isplatiti dividendu
ZAGREB - Iz najave sjednice glavne skupštine Zagrebačke banke koja će se održati 8. srpnja ove godine razvidno je kako Zaba ove godine neće isplatiti dividendu.
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
SPAJANJA
Neizbježna konsolidacija među najvećim europskim bankama
FRANKFURT - Spajanje velikih banaka širom Europe je neizježno, ali ne treba ga očekivati odmah nego će doći u 2021. i 2022. godini, piše magazin Euromoney pozivajući se na riječi neimenovanog izvršnog direktora jedne banke.
Munteanu napušta Addiko banku
SUKOBI
Munteanu napušta Addiko banku
BEČ - Nakon nedavnih ostavki i personalnih rošada u vrhu Addiko banke u Austriji, odlazak zbog "neslaganja" najavio je i glavni direktor banke Razvan Munteanu.
London upozorava EU da u Brexitu šteti svom financijskom sektoru
UPOZORENJE
London upozorava EU da u Brexitu šteti svom financijskom sektoru
LONDON - Europske tvrtke bit će gubitnici ako Europska unija pokuša nametnuti ograničenja londonskim financijskim ustanovama jer neće imati pristup nekima od najlikvidnijih tržišta na svijetu, rekao je britanski ministar Michael Gove u četvrtak.
Sberbank Banja Luka neće isplaćivati dividendu
ODLUKE
Sberbank Banja Luka neće isplaćivati dividendu
BANJA LUKA - Sberbank a.d. Banja Luka planira dobit ostvarenu u 2019. godini rasporediti u zakonske rezerve i zadržanu dobit, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 29. juni 2020. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE