GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni

Svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni
HUB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2019 / 14:01
Autor: SEEbiz / Hrvatska udruga banaka
ANALIZA - Hrvatska udruga banaka (HUB) danas je objavila novo izdanje publikacije „Doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju 2019“.
Bankarske usluge poput platnog prometa, čuvanja financijskih viškova u obliku depozita i odobravanja kredita u današnjemu svijetu nalikuju distribuciji električne energije ili uslugama liječnika opće medicine – uvijek su tu, lako dostupni, bez značajnijih prekida u opskrbi. 
Ljudi se brzo naviknu na dostupnost. Ne primjećuju kompleksnost sustava i rizike koji stoje iza vidljivih i dostupnih dijelova.
Na tržištu se mijenjaju uvjeti po kojima su dostupni financijski proizvodi, kao što se mijenja i cijena električne energije. No dostupnost se ne mijenja s uvjetima. Na sreću potrošača, uvjeti su se zadnjih godina mijenjali u njihovu korist. Pad kamatnih stopa u cijelome je svijetu doveo do povijesnih minimuma cijene novca. Tako je i u Hrvatskoj. Sve se odvija u uvjetima financijske stabilnosti: sistemski problemi bankarskih sustava ostaju u dalekoj prošlosti, a hrvatske banke jedine su u Europi koje od krize 2008. naovamo nisu koristile sveobuhvatne programe državne pomoći.
Svrha je HUB-ove publikacije „Doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju“ razotkriti pozadinu što stoji iza vela koji vide potrošači. Cilj je bolje vidjeti sustav – njegove „elektrane“ i „distribucijsku mrežu“. Želimo javnost bolje upoznati s procesima poput smanjenja broja zaposlenih i poslovnica, što nastaje zbog tehnoloških promjena. Želimo pokazati međunarodne usporedbe, u kojima se Hrvatske banke pokazuju kao jedne od najstabilnijih – među kapitalno najjačima i najspremnijima za zadovoljavanje potreba poduzeća i potrošača, ističe se u uvodnom dijelu publikacije.
U okviru Srednje i Istočne Europe hrvatske banke se nalaze među troškovno najučinkovitijima i smještaju se u sam vrh prema vrijednostima depozita i kredita u odnosu na BDP, rasprostranjenosti poslovne mreže i mnogim drugim pokazateljima koji su predstavljeni u nastavku. Međutim, svi potencijali za doprinos hrvatskih banaka rastu i razvoju nisu iskorišteni. 
Postoje međunarodno usporedivi pokazatelji vladavine prava, kvalitete pravosuđa i institucija koji upućuju na zaostatak Hrvatske za usporedivim zemljama u Europi. Problemi s regulacijom i pravosuđem poskupljuju financijsko posredovanje, no samo tri razvijenije zemlje Nove Europe (Češka, Slovenija i Slovačka) imaju osjetno niže kamatne marže od hrvatskih banaka. Ta činjenica pokazuje potencijal odnosno rezervu koja postoji u korist potrošača, a koja bi se mogla ostvariti kada bi Hrvatska osjetnije poboljšala svoje zakonodavstvo i pravosudne postupke koji se odnose na financijsko posredovanje. Smanjenje rizika dodatno bi potaknulo gospodarski rast, za koji su banke spremne.    
Tagovi: hrvatske banke, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
ZADUŽIVANJE
Panetta: ECB mora vladama osigurati niske troškove zaduživanja u koronakrizi
FRANKFURT - Koronarecesija izjeda proizvodne kapacitete u eurozoni i vlade se uz potporu Europske središnje banke (ECB) moraju povoljno zaduživati kako bi osigurale uvjete za izlazak iz krize, upozorio je talijanski guverner Fabio Panetta.
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
ZAVRŠENA PONUDA
MG Mind došao do 86,8% vlasništva u Novoj banci
BANJA LUKA - MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad došao je do 86,8-postotnog vlasništva u Novoj banci a.d. Banja Luka nakon provedene ponude za preuzimanje.
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
PAD DOBITI
Loš treći kvartal za mađarski MKB Bank
BUDIMPEŠTA - Dobit MKB banke u trećem tromjesečju pala je za 29% na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi forinti.
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NOVO NORMALNO
Goldman Sachs se pri procjenama kompanija koristi i dronovima
NEW YORK - Dronovi su stigli na Wall Street. Goldman Sachs, najveći svjetski savjetnik za spajanja, među investicijskim je bankama koja koristi tehnologiju dronova kako bi svojim klijentima pružila pogled iz ptičje perspektive na tvrtke za koje licitiraju, prema Stephenu Feldgoiseu, globalnom supredstojniku odjela spajanja i preuzimanja te tvrtke.
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
FINANSIRANJE
Kredit EBRD-a od 85 miliona evra za prvu deonicu autoputa Niš-Priština
BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas ugovor o kreditu od 85 miliona evra za projekat izgradnje autoputa Niš - Merdare sa regionalnom direktorkom EBRD-a za Zapadni Balkan Žužanom Hargitai, za prvu deonicu od Niša do Pločnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE