GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus

Svetska banka odobrila Srbiji 100 miliona dolara za testiranje na koronavirus
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Svetska banka je odobrila Srbiji kredit od 100 miliona dolara, iz kojeg će se finansirati postavljanje do 12 stanica za brzo testiranje putnika koji ulaze u našu zemlju i izgradnja dve nove regionalne laboratorije.

Kapacitet testiranja na koronavirus u Srbiji će se, prema saopštenju Svetske banke, podići sa 7.000 na više od 9.000 testova dnevno, a cilj kredita je da pomogne Srbiji da spreči, otkrije i pravovremeno reaguje na pandemiju kovid-19.

Stanice za testiranje biće postavljene na beogradskom i niškom aerodromu, a biće odabrano i do 10 graničnih prelaza na kojima će biti postavljene.

Pored toga, biće izgrađene i dve nove regionalne laboratorije – u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu i u Kliničkom centru u Kragujevcu – koje će dnevno moći da obrade po 1.000 uzoraka, ili oko 130 testova dnevno na 100.000 stanovnika.

Svetska banka će pomoći i da Srbija nabavi dodatnu zaštitnu opremu, da laboratorije koje testiraju na kovid-19 budu uvezane u jedan elektronski sistem kao i da ojača dijagnostiku, jedinice intenzivne nege i izolacione jedinice.

„Srbija je uspela da izravna krivu pandemije u prvom naletu kovida-19 ali to ne znači da treba da se opusti već da radi na poboljšanju spremnosti za naredne nalete”, kaže Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, prenosi Tanjug.

Povećavanje kapaciteta za testiranje i dijagnozu kovida-19, uz bolje jedinice intenzivne nege i elektronski sistem praćenja testiranja na virus, omogućiće Vladi Srbije da mere kontrole infekcije prilagodi dosadašnjem iskustvu u borbi protiv ove bolesti, dodaje Ndegva.

Zahvaljujući ovom projektu pod nazivom „Projekat hitnog odgovora na kovid-19”, Srbija će ojačati sistem praćenja i epidemiološki kapacitet za otkrivanje i potvrdu slučajeva obolevanja.

To će omogućiti da Srbija bude spremnija da proceni rizik, da može rano da otkrije i potvrdi obolevanje i da ima blagovremene podatke za donošenje odluka, kako bi preduzela sve neophodne mere, navodi se u saopštenju.

Tagovi: Svetska banka, Svjetska banka, testiranje na koronavirus, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE