GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne

Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 16:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, počele su da primaju zahteve za subvencionisane poljoprivredne kredite, a čelnici ovih banaka izrazili su uverenje da će zadržati primat na tržištu u tom poslu, saopšteno je danas.

Ovaj vid finansiranja, uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, je za investiciona ulaganja u poljoprivredu.

Krediti su dinarski i namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima u iznosu do 6 miliona dinara ukoliko je korisnik kredita fizičko lice ili preduzetnik, odnosno do 18 miliona dinara ukoliko je korisnik kredita zemljoradnička zadruga ili pravno lice.

U zavisnosti od namene kredita otplate su do 60 meseci uz određeni model otplate i fleksibilna sredstva obezbeđenja.

“ Ovaj vid finansiranja namenjen je investicionim ulaganjima u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, za nabavku životinja, za razvoj ratarstva, voćarstva, vinogradarstva, povrtarstva i cvećarstva, investiciona ulaganja u novu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, kao i za nabavku hrane za životinje“, navodi se u saopštenju NLB Grupe.

Posebne pogodnosti pri kreditiranju predviđene su za gazdinstva koja se nalaze na područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za lica koja su navršila najviše 40 godina, kao i za žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vlastimir Vuković rekao je da su obe banke među liderima na tržištu u realizaciji programa subvencionisanih kredita. „Tokom prošle godine Komercijalna Banka je bila najuspešnija banka u broju i sumi realizovanih subvencionisanih kredita namenjenih poljoprivredi. Više od 37 procenata u ukupnom broju i 24 procenta u ukupnom iznosu svih odobrenih subvencionisanih poljoprivrednih kredita u Republici Srbiji realizovano je preko Komercijalne banke“, rekao je on.

Dodao je da je NLB Banka Beograd bila treća najaktivnija banka na tržištu kada je u pitanju ovaj vid finansiranja, te su članice NLB Grupe u Srbiji zajedno odobrile 49,65 procenata u broju i 41,96 procenata od ukupnog iznosa kredita u okviru ovog programa, odnosno 7,12 milijardi dinara.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović naglasio je da će nakon završetka procesa integracije članica NLB Grupe u Srbiji, koji se očekuje u drugom kvartalu sledeće godine, poljoprivreda ostati u fokusu poslovne strategije.

Istakao je da će integrisana banka nastaviti da izdvaja značajna sredstva za investiranje u agro biznis.

Tagovi: Subvencionisani krediti poljoprivredi, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
KREDITI
Sud EU: Za povrat preplaćenog iznosa kredita ne vrijedi zastara
BRUXELLES - Zajmoprimcu koji je sklopio ugovor o zajmu u stranoj valuti i koji nije bio svjestan nepoštenosti odredbe iz toga ugovora ne može zbog zastare biti uskraćen povrat iznosa plaćenih na temelju te ugovorne odredbe, objavio je u četvrtak Sud EU-a.
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
ZABRANE
Malim kineskim bankama zabranjeno povećanje zajmova za nekretnine
PEKING - Veće banke posljednjih su tjedana čak smanjile kreditiranje nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE