GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa

Stručnjaci smiruju: Nema ništa od snažnog rasta kamatnih stopa
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 20:36
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Riječi guvernera HNB-a Borisa Vujčića kako bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, odjeknule su i među strukom koja – smiruje.

Ističu baš kao i Vujčić da je takav scenarij malo vjerojatan.

"Zato što bi na takav način središnje bake praktički svoje zemlje, a onda i većinu gospodarstva otjerale ne u recesiju, nego u nešto još puno gore s čime se nismo suočavali od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a to bi bila stagflacija", kazala je za RTL Danas Maruška Vizek, pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb.

"Mislimo da nema u ovome trenutku nikakvog razloga za nikakvu paniku. Sutra sasvim sigurno neće skočiti nikakve kamatne stope", kazao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Guverner HNB-a Vujčić pojasnio izjavu o velikom rastu kamatnih stopa: To je najcrnji scenarij, o tome pričamo od 2015.

Sutra neće, ali bi mogle uskoro - poručuju iz Udruge Franak, koji poučeni iskustvom građane pozivaju na oprez.

"Kamata može narasti i za 100 posto, međutim ukupni iznos anuiteta može uistinu narasti 10, 20 posto u slučaju da se dogodi scenarij kakav je već bio u povijesti da je veličina EURIBORA bila 4-5 posto", kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Ukupno zaduženje građana iznosi više od 140 milijardi kuna, od čega je oko 77 milijardi, odnosno 55 posto kredita – u kunama. Zaduženja s valutnom klauzulom iznose više od 63 milijarde kuna.

Za nove kredite ne treba strahovati.

"Mislim da je dobro vrijeme, kamatne stope općenito i dalje su, i u Europi, Hrvatskoj i svijetu na niskim razinama i u tom kontekstu, puno veći fokus treba biti da se dobije fiksna kamatna stopa, nego varijabilna.", kazao je Hrvoje Japunčić, financijski analitičar.

"Raste broj zaposlenih građana, raste i prosječna Hrvatska plaća – dakle, nema nikakvog razloga da se u takvim uvjetima zaoštavaju uvjeti vraćanja kredita. Mislim da je to ostavljeno za neka buduća razdoblja, onda kad prihodi građana počnu padati ili njihov standard bude ozbiljno ugrožen", tvrdi Adrović.

Bio on u kunama ili eurima, najvažnije je, kažu stručnjaci da kamatna stopa bude fiksna.

Tagovi: kamatne stope, Boris Vujčić, Maruška Vizek, Hrvatska narodna banka, Zdenko Adrović, Hrvatska udruga banaka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE