GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štediše IBM i Atlas banke već podigle 95 miliona eura

Štediše IBM i Atlas banke već podigle 95 miliona eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2019 / 21:34
Autor: SEEbiz / CdM
PODGORICA - Fond za zaštitu depozita isplatio je ukupno 95,41 milion eura garantovanih depozita štedišama Atlas i Invest banke Montenegro IBM u stečaju.

 Direktor Fonda Predrag Marković saopštio je Dnevnim novinama da su od tog iznosa klijenti Atlas banke podigli više od 75 miliona, a IBM-a 20,28 miliona eura.

"Za Atlas banku je isplaćeno 75,13 miliona, što čini 84,2 odsto ukupne obaveze po osnovu garantovanih depozita. Od ukupno 93.688 deponenata, garantovani depozit isplaćen je za njih 9.554. Za IBM je isplaćeno 20,28 miliona ili 91,2 odsto ukupne obaveze. Garantovani depozit je, od ukupno 2.963 deponenata, isplaćen za njih 835", precizirao je Marković.

Centralna banka (CBCG) uvela je stečaj u IBM 4. januara ove godine, a u Atlas banku 5. aprila. Razlog za stečaj u IBM je, kako je utvrdila privremena uprava banke, negativno finansijsko stanje, koeficijent solventnosti niži od jedne četvrtine propisanog nivoa, kao i obaveze banke koje su veće od njene imovine. Savjet CBCG uveo je stečaj u Atlas nakon dvije neuspjele dokapitalizacije, a utvrđene su i skrivene namjere koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine. Obje banke su vlasništvo odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Direktor Fonda kazao je da veliki broj depozita u IBM i Atlas banci čini ušteđevina manja od jednog eura.

"U Atlas banci depozita manjih od jednog eura imaju 46.832 deponenta, od čega 12.927 depozita manjih od pet centi. Ovdje se očigledno radi o evidencijama, odnosno o računima koji su davno otvoreni i na njima nema prometa", naveo je Marković i dodao da je Fond, vodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, na spisak za isplatu uvrstio i deponente sa malom ušteđevinom.

On je objasnio da evropski standardi propisuju da se ne isplaćuju depoziti manji od troškova isplate i na kojima u zadnjih 12 mjeseci nije bilo promjena.

"Rukovodeći se Zakonom o zaštiti potrošača, sve ove deponente uvrstili smo u spisak deponenata koji imaju pravo na isplatu garantovanog depozita. Jedan broj njih već je preuzeo garanovani depozit", ukazao je Marković.

Fond je za isplatioce garantovanih depozita, koji po klijentu iznose do 50.000 eura, odredio Societe generale, NLB, Hipotekarnu i Crnogorsku komercijalnu banku.

Fond za zaštitu depozita, kako je kazao Marković, trenutno raspolaže sa oko 53 miliona eura. Prema njegovim riječima, to je dovoljno u slučaju nastanka stečaja u dvije male banke.

"Fond je po osnovu refundacije sredstava isplaćenih u postupku isplate garantovanih depozita već dobio 14,5 miliona eura iz stečajne mase IBM, kao i 18,3 miliona iz stečajne mase Atlas banke. Ukupno u ovom trenutku Fond raspolaže sa oko 53,0 miliona eura. To je dovoljno sredstava da se, za slučaj nastanka stečaja u dvije male banke, isplate garantovani depoziti", istakao je Marković.

On je ocijenio da ne postoji opasnost od nastanka "zaštićenog slučaja", te da preostalih 13 banaka na crnogorskom tržištu iskazuju parametre likvidnosti, solventnosti i adekvatnosti kapitala iznad propisanih zakonom. Marković je dodao i da banke poštuju obaveze po osnovu redovne godišnje premije za koju su tokom prošle godine izdvojile i u Fond uplatile 16,6 miliona eura.

"Očekujemo da ćemo do kraja ove godine naplatiti veliki dio potraživanja po osnovu garantovanih depozita kod Atlas banke, tako da ocjenjujemo da Fond može nesmetano vršiti svoju misiju", zaključio je Marković.

Nakon ulaska u EU garantovani depozit 100.000

Novi Zakon o zaštiti depozita, kojim će se limit garantovanog depozita pomjeriti sa 50.000 na 100.000, prema riječima direktora Fonda usvojiće se do kraja godine.

"Zakon je prošao procedure javne rasprave i ocjene u Ministarstvu pravde i zakonodavstvu, a trenutno je na ocjeni kod Evropske komisije. Urađen je u skladu sa EU direktivama. Zakonom je predviđeno podizanje nivoa garantovanog depozita na iznos od 100.000 eura danom pristupanja Crne Gore EU. Do tada ostaje iznos od 50.000. Standard u EU je 100.000 eura, dok se u zemljama u okruženju kreće od 25.000, kao u BiH do 50.000 eura, kao u Srbiji", kazao je Marković.

Tagovi: Atlas banka, Invest Montenegro banka, Predrag Marković, Fond za zaštitu depozita
PROČITAJ I OVO
Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
PAD
Neto dobit HPB-a smanjena 3,2 posto
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 164,9 milijuna kuna, što je 3,2 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća te banke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.
Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%
POTONUĆE
Neto dobit Zagrebačke banke potonula 32%
ZAGREB - Dobit Zagrebačke banke nakon oporezivanja u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 874,7 milijuna kuna, što je 32 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju kada je iznosila 1,29 milijardi kuna.
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ISTRAŽIVANJA
Deloitte: Vodeće banke u Hrvatskoj zaostaju u funkcionalnosti digitalnog bankarstva
ZAGREB – Covid-19 promijenio je bankarstvo i ubrzao razvoj digitalnih kanala. Šezdeset posto banaka zatvaralo je svoje podružnice ili skratilo njihovo radno vrijeme. Međutim, brojne su banke isto tako uvele nova digitalna svojstva, kao što su potpuno digitalni procesi, na primjer otvaranje računa (34 %), metode za identifikaciju i provjeru na daljinu (23 %) i metode za beskontaktno plaćanje (18 %).
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ŠTEDNJA
Brojne aktivnosti PBZ-a uoči obilježavanja Svjetskog dana štednje
ZAGREB - U sklopu međunarodne inicijative Intese Sanpaolo i Muzeja štednje u Torinu - Umjetnost štednje, Privredna banka Zagreb (PBZ), članica Intesa Sanpaolo Grupe i ove će godine povodom obilježavanja Svjetskog dana štednje (koji se obilježava 31. listopada) nastaviti s brojnim aktivnostima.
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
MARŽE
Kamatne marže hrvatskih banaka niže od onih u zemljama Nove Europe
ANALIZA - Analiza kretanja neto kamatne marže banaka u 27 europskih zemalja od kraja 2007. godine naovamo pokazuje da je neto kamatna marža hrvatskih banaka u najvećem dijelu promatranog razdoblja bila niža od prosječne neto kamatne marže u zemljama Nove Europe, kaže se u HUB analizama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE