GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Štedišama Atlas i IBM banke isplaćen 101 milion eura

Štedišama Atlas i IBM banke isplaćen 101 milion eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2019 / 22:00
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković saopštio je da u ovom trenutku fond raspolaže sa 60 miliona eura od čega su 8,4 miliona eura obaveze za isplatu garantovanih depozita Atlas i IBM, pišu Vikend novine.

U kasi FZD-a je, kako je objasnio na jučerašnjoj sjednici Skupštine, čisto 51,7 miliona eura.

"Deponentima Atlas banke od 90,2 miliona do sada isplaćeno 79,7 miliona, a od 22,3 miliona IBM, isplaćeno je 21,3 miliona", rekao je Marković prilikom rasprave o Godišnjem izvještaju o radu Fonda za zaštitu depozita za 2018. prošlu godinu.

MarkovićTo je ukupno 101 miliona eura za, kako je Marković naveo, ukupno 11.000 klijenata obje banke.

Skupština je, osim Godišnjeg izvještaja Fonda, usvojila i izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore i Izvjestaj o aktivnostima vezanim za regulisane komunalne djelatnosti za prošlu godinu. Poslanici su izglasali izmjene i dopune Zakona o zaštiti potrošača, o prevozu u drumskom saobraćaju, kao i izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima.

Skupština je usvojila i predloge Zakona o računovodstvu u javnom sektoru, o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica i usvojila izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije regionalnog razvoja i Godišnji izvještaj o radu Komisije za tržište kapitala i stanju na tržištu kapitala za 2018. godinu.

Poslanici su juče raspravljali i o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, čiji je predlagač SDP. U toj partiji ocjenjuju da bi akcize na gorivo trebalo vratiti na nivo prije povećanja 2017. godine, dok u dPs smatraju da bi se time ugrozila redovnost isplate penzija, socijalnih davanja i zarada.

Građani po litru eurodizela, koji prema posljednjem obračunu košta 1,26 eura, plaćaju 0,44 centi akcize, dok država
za litar eurosupera 98 i 95, na cijenu od 1,35, odnosno 1,31 eura, ubira po 0,54 centa. Poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da Crna Gora naplaćuje veće akcize od Austrije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Makedonije i BiH.

On smatra da Crna Gora ima dovoljno osnova da akcize vrati na nivo prije povećanja 2017. godine.

"Naš predlog je da vratimo akcize gdje su bile. Prosječan crnogorski građanin je isuviše opterećen, odnosno država isuviše uzima od njega puneći budžet, a to mu ne vraća ni kroz zaradu onih ljudi koji rade u javnom sektoru", kazao je Konjević tokom skupštinske rasprave.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić naveo je da, prema Global Petrol cijenama, litar eurodizela na Malti košta 1,28, u Irskoj 1,31, u Estoniji 1,32 eura. Kada je riječ o regionu, on je rekao da Srbijanci za litar tog goriva plaćaju 1,38 eura, Grci 1,40, Albanci 1,43, a Hrvati 1,33 eura. Njegov partijski kolega Nikola Rakočević smatra da akcize spadaju u paket odgovorne politike Vlade.

"U 2016. godini smo imali 182 miliona eura prihoda od akciza, u 2017. godini 225 miliona, u prošloj 220 miliona, dok u ovoj godini bilježimo rast u odnosu na prošlu godinu", rekao je Rakočević, navodeći da cijena goriva u značajnoj mjeri uslovljena fluktuacijama na globalnom tržištu.

Tagovi: Atlas banka, Invest banka Montenegro, Fond za zaštitu depozita, Predrag Marković
PROČITAJ I OVO
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ROKOVI
Rok za obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do kraja listopada
ZAGREB - Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) izvijestila je u petak da je na zahtjev zainteresiranih ulagatelja rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju Croatia banke produljen do 30. listopada do podneva.
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
INSTANT
HPB uvodi instant plaćanja na broj iz mobitela ili e-mail
ZAGREB - Izvršavanje platnih naloga uz trenutni prijenos sredstava na račun primatelja za klijente Hrvatske poštanske banke postaju stvarnost 29. listopada 2020. Tog dana s radom počinje NKSInst, novi platni sustav u Republici Hrvatskoj, koji je razvila Fina, a Hrvatska narodna banka odobrila rad čime ulazimo u novo doba razvoja modernih usluga plaćanja, izvijestili su u petak iz te banke.
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
USLUGE
NKSInst: Instant brza plaćanja u PBZ-u
ZAGREB - Nova usluga Instant plaćanja omogućuje svim klijentima PBZ-a, građanima i pravnim osobama brzu i efikasnu uslugu zadavanja i izvršenja naloga za Instant plaćanja u kunama na transakcijski račun u drugoj banci u RH putem svih kanala banke - u PBZ poslovnici, PBZ digitalnim bankarstvom - mobilna i internetska verzija, PBZCOM@NET, mPBZCOM, InBiz, servisa e-plaćanja Fine.
UniCredit i ICBC najavljuju ugovor o poslovnoj suradnji
NAJAVE
UniCredit i ICBC najavljuju ugovor o poslovnoj suradnji
MILANO - UniCredit i Industrijska i komercijalna banka Kine (Industrial and Commercial Bank of China – ICBC) najavili su potpisivanje Memoranduma o razumijevanju (MoR) za međusobno jačanje poslovne suradnje i rješenja za klijente u područjima globalnog transakcijskog bankarstva (GTB), tržišta dužničkih vrijednosnih papira, financiranja, globalnih tržišta, spajanja i preuzimanja te financijskog savjetovanja.
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
KREDITI
HPB odobrila 510 kredita u jesenskom krugu APN programa
ZAGREB - U jesenskom krugu programa subvencioniranog stambenog kreditiranja za koji su 19. listopada završile prijave u APN, Hrvatska poštanska banka odobrila je 510 kredita, izvijestili su iz HPB-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE