GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna

Stambeni krediti u godinu dana veći za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2021 / 07:43
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz blagi rast na mjesečnoj razini (+0,3%) ukupni krediti stanovništvu krajem svibnja dosegnuli su 137,9 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem svibnja 2020. Godišnja nominalna stopa tako se zadržala na travanjskih 2,7%.

Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem svibnja iznosio je 55%. Na stanje nominalnog iznosa kredita tako su utjecala i tečajna kretanja odnosno nešto niža razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini od 0,6%.

Krajem svibnja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1,3% ili 1,74 mlrd. kuna.

Na osnovi transakcija, prema pokazateljima koje je objavila središnja banka, promatrano po sektorima, na mjesečnoj je razini ponovo naglašen rast stambenih kredita (0,5 mlrd. kuna ili 0,8%) pod utjecajem provedbe novoga kruga državnog subvencioniranja stambenih kredita, a blago su porasli i gotovinski nenamjenski krediti (0,1 mlrd. kuna ili 0,3%). Na godišnjoj razini, stambeni krediti ubrzali su rast s 9,3% u travnju na 9,7% u svibnju, a gotovinski nenamjenski nastavili su ublažavati pad (s −1,2% na −0,3%) pa su tako krediti stanovništvu, na osnovi transakcija, ubrzali rast na 3,5% (s 3,1%).

Na osnovi stanja, stambeni krediti koji čine 46,4% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 64,1 mlrd kuna te su bili 1,69 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 9% u travnju usporila na 8,7% na kraju svibnja.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,1% s iznosom od 52,6 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 0,8% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,7%.

Uz povišenu nesigurnost ostvarivanja prinosa na financijskoj imovini višeg rizika i izostanku prinosa na financijsku imovinu niskog rizika, kućanstva pojačano ulaže u nekretnine. Nakon ulaganja slobodnih sredstava kućanstva se namjenski zadužuju, pa se godišnje stope rasta stambenih kredita približavaju dvoznamenkastoj razini.

U segmentu stanovništva rast stambenih kredita dodatno potiču državne mjere za subvencioniranje otplate stambenih kredita za mlađe dobne skupine. Povratak potrošačkog optimizma uz popuštanje epidemioloških mjera usporeno se prenosi na rast potražnje za gotovinskim kreditima, jer kućanstva prvo troše financijske zalihe akumulirane u razdoblju nedostupnosti dijela usluga. Ipak, očekujemo da će zahvaljujući rastu stambenih kredita ukupni krediti stanovništvu porasti do razine od 5% godišnje.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE