GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna

Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 18:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.

Godišnja nominalna stopa tako je iznosila 2,7% što je ubrzanje u odnosu na ožujak kada je zabilježen rast za 1,6% godišnje. Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem travnja iznosio je 55%. Na stanje nominalnog iznosa kredita utjecala su i tečajna kretanja odnosno nešto niža razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini (-0,4% odnosno -0,1%).

Krajem travnja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1% ili 1,35 mlrd. kuna. Navedeni rast u cijelosti je rezultat porasta nominalne vrijednosti stambenih kredita kod kojih se još uvijek vidi učinak provedbe programa subvencioniranja.

Stambeni krediti koji čine 46,4% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 63,8 mlrd kuna te su bili 1,61 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 8,3% u ožujku ubrzala na 9% na kraju travnja.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,2% s iznosom od 52,5 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 1,4% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,5%.

Očekujemo kako će tijekom ove godine rast kredita sektoru stanovništva biti podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Banovini imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija.

S popuštanjem epidemioloških mjera i ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali ona će u ovoj godini zasigurno biti znatno skromnija od dvoznamenkastih stopa rasta kakve smo bilježili od sredine 2018. do početka pandemije.

Tagovi: stambeni krediti, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, potrošački krediti, kamatne stope, eurozona, neto kamatni prihodi
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE