GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna

Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 18:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.

Godišnja nominalna stopa tako je iznosila 2,7% što je ubrzanje u odnosu na ožujak kada je zabilježen rast za 1,6% godišnje. Udio kunskih u ukupnim kreditima krajem travnja iznosio je 55%. Na stanje nominalnog iznosa kredita utjecala su i tečajna kretanja odnosno nešto niža razina srednjeg tečaja EUR/HRK i na godišnjoj i na mjesečnoj razini (-0,4% odnosno -0,1%).

Krajem travnja u odnosu na kraj prosinca 2020. ukupna potraživanja na osnovu kredita prema sektoru stanovništva porasla su 1% ili 1,35 mlrd. kuna. Navedeni rast u cijelosti je rezultat porasta nominalne vrijednosti stambenih kredita kod kojih se još uvijek vidi učinak provedbe programa subvencioniranja.

Stambeni krediti koji čine 46,4% ukupnih kredita plasiranih sektoru stanovništva dosegnuli su 63,8 mlrd kuna te su bili 1,61 mlrd kuna viši u odnosu na kraj 2020. Na godišnjoj razini stopa rasta je nakon 8,3% u ožujku ubrzala na 9% na kraju travnja.

S druge strane gotovinski nenamjenski krediti, unatoč blagom mjesečnom rastu od 0,2% s iznosom od 52,5 mlrd kuna niži su u odnosu na isti mjesec 2020. za 1,4% dok su u usporedbi s krajem prošle godine blago porasli za 0,5%.

Očekujemo kako će tijekom ove godine rast kredita sektoru stanovništva biti podržan nastavkom subvencioniranih stambenih kredita (u sklopu APN programa koji je produljen do 2023. godine) dok će rast zasigurno biti i posljedica financiranja stambenih objekata oštećenih u potresima tijekom prošle godine. Pri tome, razorni potres u Banovini imati će znatno manji utjecaj na potražnju za kreditima, jer niska gospodarska osnovica u tom području iziskuje pretežito financiranje obnove iz javnih fondova i donacija.

S popuštanjem epidemioloških mjera i ubrzanjem gospodarskih aktivnosti, povećat će se potražnja za gotovinskim kreditima, ali ona će u ovoj godini zasigurno biti znatno skromnija od dvoznamenkastih stopa rasta kakve smo bilježili od sredine 2018. do početka pandemije.

Tagovi: stambeni krediti, Hrvatska narodna banka, Hrvatska udruga banaka, potrošački krediti, kamatne stope, eurozona, neto kamatni prihodi
PROČITAJ I OVO
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
DUG
Kućanstva u zemljama eurozone nastavila povećavati zaduživanje kod banaka
FRANKFURT - Kućanstva u eurozoni nastavila su se prošli mjesec ubrzano zaduživati kod banaka, privučena niskim kamatnim stopama i gospodarskim oporavkom od pada izazvanog pandemijom, pokazali su u utorak objavljeni podaci Europske središnje banke (ECB-a).
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
RAST
Neto dobit Zagrebačke banke porasla 5,5%
ZAGREB - Zagrebačka banka ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 818 milijuna kuna, što je 43 milijuna kuna ili 5,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuje konsolidirani nerevidirani financijski izvještaj te banke objavljen u ponedjeljak.
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
SUGLASNOST
Savjet HNB-a: Suglasnost za uprave Zagrebačke banke i Sberbanka
ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne bane (HNB) u petak je dao suglasnost za članove uprava Zagrebačke banke i Sberbanka, a usvojio je i informaciju o statusu i aktivnostima vezanima uz izradu optjecajnih eurokovanica s nacionalnom stranom, priopćeno je iz središnje banke.
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
PORUKE
Yellen razvojnim bankama: Mobilizirajte kapital za borbu protiv klimatskih promjena
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen poručila je u četvrtak čelnicima Svjetske banke i drugih razvojnih banaka da smisle konkretne planove za mobilizaciju znatno više kapitala za borbu protiv klimatskih promjena i smanjenje emisije štetnih plinova.
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
REGULATIVA
Kina želi više stranih banaka i osiguravatelja
PEKING - Kina će nastaviti otvarati svoj financijski sektor i poboljšavati postupke za ulazak stranih banaka i osiguravajućih društava na domaće tržište, objavila je vlada u Pekingu, prenose državni mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE