GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti nikad jeftiniji

Stambeni krediti nikad jeftiniji
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 20:51
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Današnje kamate na kredite zaista su rekordno niske, stambeni su krediti pali ispod tri posto kamate, cijene su im se u osam godina prepolovile, a potrošački su jeftiniji od četiri posto kamate.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, novi stambeni krediti u eurima u travnju su koštali 2,60 posto kamate i ta je cijena za 19 posto niža od one iz travnja prošle godine od 3,22 posto kamate. Ta se cijena u osam godina prepolovila s obzirom na to da su u travnju 2013. takvi krediti imali prosječnu cijenu od 5,17 posto kamate, piše Slobodna Dalmacija.

Dok su stambeni krediti s valutnom klauzulom pojeftinili u godinu dana za 19 posto, pale su prosječne cijene takvih potrošačkih kredita za 11 posto, na 3,99 posto. Pojeftinili su i kunski stambeni krediti za 10 posto na godišnjoj razini, na 2,64 posto u travnju ove godine, a cijene potrošačkim kunskim kreditima pale su osam posto, na 3,80 posto.

Pitali smo banke o kamatama i mjesečnim anuitetima koje su naplaćivale prije osam godina na stambene kredite od 80.000 eura na rok otplate i danas. Iz Erste&Steiermärkische banke poslali su nam izračun prema kojem je onda mjesečni anuitet za takav kredit iznosio 570,75 eura ili 4337,7 kuna po tadašnjem tečaju, a danas 438,09 eura ili 3285,7 kuna. U osam godina mjesečni je anuitet "smršavio" 1052 kune.

Iz Erste&Steiermärkische banke rekli su nam da su u prosincu 2013. godine u ponudi imali kredit uz valutnu klauzulu u eurima uz promjenjivu kamatu od 5,948 posto vezanu uz EURIBOR te je mjesečni anuitet iznosio 570,75 eura, a ukupna kamata koja se plati tijekom 20 godina 56.978 eura. Danas se klijentima koji podižu 80.000 eura na rok otplate od 20 godina uz valutnu klauzulu u eurima nudi kombinacija kamata, i to fiksna od 2,86 posto prvih sedam godina, nakon toga promjenjiva od 2,91 posto, vezana uz nacionalnu referentnu stopu, a mjesečni anuitet iznosi 438,09 eura. Ukupne kamate koje se otplate na rok od 20 godina iznose 25.351 euro.

Razmišljate li o tome da iskoristite ovo vrijeme nikad nižih kamata i postojeći kredit koji otplaćujete zamijenite jeftinijim modelom, nemojte ništa planirati prije nego što svojoj banci postavite niz pitanja. Tek nakon što dobijete odgovore na sva pitanja o naknadama i troškovima tog posla i o visini mjesečne otplate koja bi vas čekala, počnite razmišljati s kalkulatorom u rukama. Uz to, moglo bi se otvoriti pitanje kreditne sposobnosti, jer nekad su banke bile liberalnije prilikom odobravanja kredita i moglo se dobiti veće iznose kredita na manje plaće nego danas.

Iz Erste banke rekli su nam da ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahtjeva niti za prijevremenu otplatu kredita, te navode da za refinanciranje treba zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

– Radi utvrđivanja iznosa koji se refinancira, potrebno je dostaviti potvrdu o stanju duga, a ako će se refinancirati postojeći kredit s hipotekom novim kreditom s hipotekom ili je nekretnina koja će biti kolateral opterećena hipotekom, potrebno je dostaviti i pismo namjere banke za izdavanje brisovnog očitovanja. Također, ako je riječ o kreditima uz hipoteku, potreban je i ZK izvadak za nekretninu te procjena vrijednosti nekretnine.

Kod refinanciranja kredita, osim na kamatnu stopu novog kredita, važno je obratiti pažnju i na inicijalne troškove vezane uz odobrenje novog kredita koji se odnose na troškove javnog bilježnika vezane uz ovjeru ili solemnizaciju instrumenata osiguranja i ugovorne dokumentacije, te na neke druge troškove. Ako je riječ o kreditu osiguranom založnim pravom na nekretnini, tada klijenti trebaju biti spremni i na dodatni trošak procjene vrijednosti nekretnine – ističu u ovoj banci.

Iz Zagrebačke banke kažu da klijenti u svakom trenutku mogu podnijeti zahtjev za promjene po postojećoj kreditnoj partiji i onda banka razmatra odobravanje kredita za refinanciranje ili restrukturiranje postojećih obveza.

– U slučaju promjene ugovorenih uvjeta kreditiranja, sklapa se dodatak ugovoru o kreditu koji se, ovisno o formi inicijalnog ugovora, ovjerava ili solemnizira kod javnog bilježnika. Naknada za prijevremenu konačnu otplatu ne naplaćuje se, u skladu s regulativom – kažu iz Zagrebačke banke i podsjećaju na to da klijente koji još uvijek osjećaju poteškoće uzrokovane epidemijom COVID-a 19 banka i dalje podržava bez obzira na to jesu li već koristili neku od mjera pomoći.

Privredna banka Zagreb navodi da njihovi klijenti mogu otplatiti postojeći kredit novim kreditom iz trenutno važeće ponude, pri čemu neće platiti naknadu za prijevremenu otplatu postojećeg kredita niti naknadu za realizaciju novog kredita, a trend zatvaranja postojećih kredita novim ne bilježi značajnije promjene u odnosu na prethodno razdoblje.

Iz OTP banke ističu da su od početka pandemije svim raspoloživim alatima izlazili u susret klijentima i u ponudi imaju niz mjera potpore. Svim upitima klijenata vezanim uz zamjenu kamatnih stopa nižima pristupaju individualno, ovisno o poslovnom odnosu banke i klijenta, kao i o kreditnoj sposobnosti. Banka klijentima koji podižu novi kredit za zatvaranje postojećeg ne naplaćuje naknadu za prijevremeni povrat ni za obradu kredita.

– Bez obzira na datum ugovaranja, prilikom kalkulacije umanjenja kamatne stope klijentima se otvara mogućnost nastanka dodatnih obaveza, poput izrade elaborata procjene i javnobilježničke ovjere dokumentacije – ukazuju u OTP banci.

Raiffeisenbank nam je također naveo da u slučaju kada se novim kreditom obavlja prijevremena otplata postojećega kredita u banci, ne naplaćuje se naknada za prijevremenu konačnu otplatu, nema naplate naknada za obradu novog kredita, a sve do kraja rujna ove godine ne naplaćuje se trošak procjene nekretnine.

– Klijenti najčešće podižu gotovinske kredite u većem iznosu od kredita u otplati te njima refinanciraju postojeće obveze i dobivaju dodatna sredstva za svoje potrebe – kažu nam u Raiffeisenbank.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE