GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti nikad jeftiniji

Stambeni krediti nikad jeftiniji
KAMATNE STOPE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 20:51
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Današnje kamate na kredite zaista su rekordno niske, stambeni su krediti pali ispod tri posto kamate, cijene su im se u osam godina prepolovile, a potrošački su jeftiniji od četiri posto kamate.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, novi stambeni krediti u eurima u travnju su koštali 2,60 posto kamate i ta je cijena za 19 posto niža od one iz travnja prošle godine od 3,22 posto kamate. Ta se cijena u osam godina prepolovila s obzirom na to da su u travnju 2013. takvi krediti imali prosječnu cijenu od 5,17 posto kamate, piše Slobodna Dalmacija.

Dok su stambeni krediti s valutnom klauzulom pojeftinili u godinu dana za 19 posto, pale su prosječne cijene takvih potrošačkih kredita za 11 posto, na 3,99 posto. Pojeftinili su i kunski stambeni krediti za 10 posto na godišnjoj razini, na 2,64 posto u travnju ove godine, a cijene potrošačkim kunskim kreditima pale su osam posto, na 3,80 posto.

Pitali smo banke o kamatama i mjesečnim anuitetima koje su naplaćivale prije osam godina na stambene kredite od 80.000 eura na rok otplate i danas. Iz Erste&Steiermärkische banke poslali su nam izračun prema kojem je onda mjesečni anuitet za takav kredit iznosio 570,75 eura ili 4337,7 kuna po tadašnjem tečaju, a danas 438,09 eura ili 3285,7 kuna. U osam godina mjesečni je anuitet "smršavio" 1052 kune.

Iz Erste&Steiermärkische banke rekli su nam da su u prosincu 2013. godine u ponudi imali kredit uz valutnu klauzulu u eurima uz promjenjivu kamatu od 5,948 posto vezanu uz EURIBOR te je mjesečni anuitet iznosio 570,75 eura, a ukupna kamata koja se plati tijekom 20 godina 56.978 eura. Danas se klijentima koji podižu 80.000 eura na rok otplate od 20 godina uz valutnu klauzulu u eurima nudi kombinacija kamata, i to fiksna od 2,86 posto prvih sedam godina, nakon toga promjenjiva od 2,91 posto, vezana uz nacionalnu referentnu stopu, a mjesečni anuitet iznosi 438,09 eura. Ukupne kamate koje se otplate na rok od 20 godina iznose 25.351 euro.

Razmišljate li o tome da iskoristite ovo vrijeme nikad nižih kamata i postojeći kredit koji otplaćujete zamijenite jeftinijim modelom, nemojte ništa planirati prije nego što svojoj banci postavite niz pitanja. Tek nakon što dobijete odgovore na sva pitanja o naknadama i troškovima tog posla i o visini mjesečne otplate koja bi vas čekala, počnite razmišljati s kalkulatorom u rukama. Uz to, moglo bi se otvoriti pitanje kreditne sposobnosti, jer nekad su banke bile liberalnije prilikom odobravanja kredita i moglo se dobiti veće iznose kredita na manje plaće nego danas.

Iz Erste banke rekli su nam da ne naplaćuju naknadu za obradu kreditnog zahtjeva niti za prijevremenu otplatu kredita, te navode da za refinanciranje treba zadovoljiti uvjete kreditne sposobnosti.

– Radi utvrđivanja iznosa koji se refinancira, potrebno je dostaviti potvrdu o stanju duga, a ako će se refinancirati postojeći kredit s hipotekom novim kreditom s hipotekom ili je nekretnina koja će biti kolateral opterećena hipotekom, potrebno je dostaviti i pismo namjere banke za izdavanje brisovnog očitovanja. Također, ako je riječ o kreditima uz hipoteku, potreban je i ZK izvadak za nekretninu te procjena vrijednosti nekretnine.

Kod refinanciranja kredita, osim na kamatnu stopu novog kredita, važno je obratiti pažnju i na inicijalne troškove vezane uz odobrenje novog kredita koji se odnose na troškove javnog bilježnika vezane uz ovjeru ili solemnizaciju instrumenata osiguranja i ugovorne dokumentacije, te na neke druge troškove. Ako je riječ o kreditu osiguranom založnim pravom na nekretnini, tada klijenti trebaju biti spremni i na dodatni trošak procjene vrijednosti nekretnine – ističu u ovoj banci.

Iz Zagrebačke banke kažu da klijenti u svakom trenutku mogu podnijeti zahtjev za promjene po postojećoj kreditnoj partiji i onda banka razmatra odobravanje kredita za refinanciranje ili restrukturiranje postojećih obveza.

– U slučaju promjene ugovorenih uvjeta kreditiranja, sklapa se dodatak ugovoru o kreditu koji se, ovisno o formi inicijalnog ugovora, ovjerava ili solemnizira kod javnog bilježnika. Naknada za prijevremenu konačnu otplatu ne naplaćuje se, u skladu s regulativom – kažu iz Zagrebačke banke i podsjećaju na to da klijente koji još uvijek osjećaju poteškoće uzrokovane epidemijom COVID-a 19 banka i dalje podržava bez obzira na to jesu li već koristili neku od mjera pomoći.

Privredna banka Zagreb navodi da njihovi klijenti mogu otplatiti postojeći kredit novim kreditom iz trenutno važeće ponude, pri čemu neće platiti naknadu za prijevremenu otplatu postojećeg kredita niti naknadu za realizaciju novog kredita, a trend zatvaranja postojećih kredita novim ne bilježi značajnije promjene u odnosu na prethodno razdoblje.

Iz OTP banke ističu da su od početka pandemije svim raspoloživim alatima izlazili u susret klijentima i u ponudi imaju niz mjera potpore. Svim upitima klijenata vezanim uz zamjenu kamatnih stopa nižima pristupaju individualno, ovisno o poslovnom odnosu banke i klijenta, kao i o kreditnoj sposobnosti. Banka klijentima koji podižu novi kredit za zatvaranje postojećeg ne naplaćuje naknadu za prijevremeni povrat ni za obradu kredita.

– Bez obzira na datum ugovaranja, prilikom kalkulacije umanjenja kamatne stope klijentima se otvara mogućnost nastanka dodatnih obaveza, poput izrade elaborata procjene i javnobilježničke ovjere dokumentacije – ukazuju u OTP banci.

Raiffeisenbank nam je također naveo da u slučaju kada se novim kreditom obavlja prijevremena otplata postojećega kredita u banci, ne naplaćuje se naknada za prijevremenu konačnu otplatu, nema naplate naknada za obradu novog kredita, a sve do kraja rujna ove godine ne naplaćuje se trošak procjene nekretnine.

– Klijenti najčešće podižu gotovinske kredite u većem iznosu od kredita u otplati te njima refinanciraju postojeće obveze i dobivaju dodatna sredstva za svoje potrebe – kažu nam u Raiffeisenbank.

Tagovi: stambeni krediti, gotovinski krediti, Hrvatska poštanska banka, Istarska kreditna banka, subvencionirani stambeni krediti, Privredna banka Zagreb, Croatia banka, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
AKVIZICIJE
OTP grupa kupuje još jednu banku u Albaniji
ZAGREB - Nakon ulaska na albansko tržište prije više od tri godine, OTP grupa sprema novu akviziciju u toj zemlji. Preuzimanjem Alpha banke Albania, albansko poslovanje OTP grupe na pravom je putu postati peta najveća banka prema ukupnoj aktivi te druga u kreditima klijentima.
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
KREDITI
Zaba: Od 1. siječnja niže promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana
ZAGREB - Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2022. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamate stope na postojeće kredite građanima.
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
PRESUDA
ESLJP: Hrvatska povrijedila prava dioničarima Croatia banke
ZAGREB - Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio je da je Hrvatska povrijedila prava na pošteno suđenje i na mirno uživanje vlasništva bivšim dioničarima Croatia banke zbog propusta domaćih sudova da preispitaju vladinu odluku o povlačenju i poništaju dionica.
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
NAGRADE
The Banker: Intesa Sanpaolo dobila nagradu za banku godine u Italiji
ZAGREB - Intesa Sanpaolo (matična banka PBZ-a) ponovno je "Banka godine u Italiji" (Bank of the Year in Italy) prema The Bankeru, uglednoj publikaciji Financial Times Grupe.
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
PRIZNANJA
The Banker: OTP banka je banka 2021. godine u Hrvatskoj
SPLIT – Prema izboru najprestižnijeg financijskog magazina The Banker OTP banka d.d. je najbolja banka 2021. u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE