GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu

Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 11:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu krajem kolovoza dosegnuli su 140,5 mlrd. kuna što predstavlja rast od 0,1% u odnosu na srpanj te 4% u odnosu na kolovoz 2020.

U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 3,2% (+4,3 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem kolovoza blago se povećao na 55,2%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,3 mlrd. kuna na kraju kolovoza bili za 0,4% ili 286 mil kuna viši u odnosu na srpanj. Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,3%. Blagi godišnji pad stambenih kredita u kolovozu u odnosu na prethodne mjesece (10,3% u kolovozu odnosu na 10,4% iz srpnja) prema HNB-u je odraz nešto slabijeg intenziteta provedbe programa državnih subvencioniranja stambenih kredita.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, nastavio se ubrzavati rast stambenih kredita na godišnjoj razini (s 10,6% u srpnju na 10,8% u kolovozu), kao i gotovinskih nenamjenskih kredita (s 0,6% na 0,8%), što je dovelo do ubrzanja ukupnih kredita stanovništvu s 4,3% na 4,6%.

Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u kolovozu su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,2% u odnosu na kolovoz 2020. odražavajući nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo i do kraja godine nastavak rasta stambenog kreditiranja.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
U PLUSU
Dobit banaka u Federaciji BiH u prvom kvartalu 134,8 miliona KM
SARAJEVO - Banke u Federaciji ostvarile su u prvom kvartalu 2023. godine neto dobit od 134,8 miliona KM, prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo FBiH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE