GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu

Stambeni krediti nastavili rast i u kolovozu
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2021 / 11:17
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti stanovništvu krajem kolovoza dosegnuli su 140,5 mlrd. kuna što predstavlja rast od 0,1% u odnosu na srpanj te 4% u odnosu na kolovoz 2020.

U odnosu na kraj 2020. ukupni krediti stanovništvu viši su za 3,2% (+4,3 mlrd kuna). Udio kunskih kredita u ukupnim kreditima krajem kolovoza blago se povećao na 55,2%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja, i dalje je naglašen rast stambenih kredita koji su s iznosom od 66,3 mlrd. kuna na kraju kolovoza bili za 0,4% ili 286 mil kuna viši u odnosu na srpanj. Na godišnjoj razini realna postotna promjena dosegnula je dvoznamenkasti iznos, +10,3%. Blagi godišnji pad stambenih kredita u kolovozu u odnosu na prethodne mjesece (10,3% u kolovozu odnosu na 10,4% iz srpnja) prema HNB-u je odraz nešto slabijeg intenziteta provedbe programa državnih subvencioniranja stambenih kredita.

Na osnovi transakcija, prema navodima iz središnje banke, nastavio se ubrzavati rast stambenih kredita na godišnjoj razini (s 10,6% u srpnju na 10,8% u kolovozu), kao i gotovinskih nenamjenskih kredita (s 0,6% na 0,8%), što je dovelo do ubrzanja ukupnih kredita stanovništvu s 4,3% na 4,6%.

Nadalje, nakon što su od studenog 2020. bilježili negativne godišnje stope rasta, u kolovozu su gotovinski nenamjenski krediti bili viši za 0,2% u odnosu na kolovoz 2020. odražavajući nastavak okruženja gospodarskog oporavka i rast potrošačkog optimizma.

Trend pojačanog ulaganja kućanstva u nekretnine vjerojatno je i posljedica pojačanih strahova oko ulaganja u druge (rizičnije) oblike financijske imovine obzirom na neizvjesnost oko budućih gospodarskih kretanja u vrijeme pandemije, ali i primjetno niže prinose koje nose alternativna ulaganja. Uz daljnji oporavak gospodarstva i rast potrošačkog optimizma očekujemo i do kraja godine nastavak rasta stambenog kreditiranja.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
PUNOMOĆ
Helio Kamber drži preko 5% dionica Slatinske banke s pravom glasa
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je sredinom lipnja kako je Helio Kamber stekao pravo glasa nad 73.781 dionicom ove banke, odnosno preko 5% dionica s pravom glasa.
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
OCJENE
Brodnjak: Slovensko poslovno okruženje je nestabilno
LJUBLJANA - Slovenija ne iskorištava razvojne potencijale i gubi konkurentnost. Između ostalog, trebala bi uspostaviti poticajnije okruženje za investicije, razvoj i inovacije te zapošljavanje kadrova kako bi kao otvoreno gospodarstvo bila konkurentnija, istaknuli su na ovogodišnjoj Bankarskoj konferenciji koja se održava danas u Brdu kod Kranja.
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
SKOK
JPMorgan predviđa skok prihoda od investicijskog bankarstva od 30% u drugom tromjesečju
NEW YORK - JPMorgan Chase povećao je svoje izglede za prihode od investicijskog bankarstva, predviđajući skok od 25% do 30% u drugom tromjesečju potaknut tržištima kapitala, rekao je u srijedu jedan od izvršnih direktora.
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
KREDITI
Šošić otkrio koliko će rasti mjesečne rate kredita
ZAGREB - U drugoj polovici godine može se očekivati povećanje rata kredita koji imaju kamatne stope vezane uz NRS, tu nacionalnu referentnu stopu koja je zapravo trošak izvora financiranja banaka.
Usporio godišnji rast ukupnih depozita
DEPOZITI
Usporio godišnji rast ukupnih depozita

ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju travnja 56,1 mlrd. eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE