GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stambeni krediti i dalje snažno rastu

Stambeni krediti i dalje snažno rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2022 / 08:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Ukupni krediti odobreni stanovništvu iznosili su 141,85 mlrd. kuna, što predstavlja rast od 4,2% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (ili 5,7 mlrd. kuna).

Povećanje je posljedica rasta stambenih kredita (10,1% na godišnjoj razini ili 6,17 mlrd. kuna). Vladin program subvencioniranja također je utjecao na rast stambenih kredita koji su iznosili 0,5% mjesečno povećanje ili 323 milijuna kuna. Potrošački krediti, koji ostaju na razini od 37,6% (ili 53,3 mlrd. kuna) svih kredita stanovništvu, zabilježili su rast od 1,24% na godišnjoj razini ili 652,2 mil. kuna.

Rast kredita stanovništvu djelomično je neutraliziran nižim rezultatom kredita po kreditnim karticama (-11,6% na godišnjoj razini ili -431 mil. kuna) i prekoračenja po transakcijskim računima (-6,28% ili 428 mil. kuna).

Prekoračenja po transakcijskim računima četvrta su najveća kategorija kredita stanovništvu i iznose 6,4 milijarde kuna. Godišnje smanjenje prekoračenja po transakcijskim računima moglo bi se povezati s postupkom Regulatora od kraja srpnja, kada je poslao cirkular bankama u kojem ih obavještava da pokreće izmjenu Zakona o potrošačkim kreditima u vezi s odobravanjem prekoračenja po tekućem računu.

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka, regulator, proveo je istraživanje o praksi banaka i utvrdio da 70 posto potrošača, koji imaju otvorene tekuće račune na kojima primaju plaću, ima odobreno prekoračenje.

Tagovi: stambeni krediti, tržište nekretnina, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE