GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bankarsko tržište Srbije atraktivno je za nove investicije, kaže predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović i ne isključuje mogućnost da ova banka kupi neku manju banku iz velike grupacije, a koje pokazuju zainteresovanost da promene vlasnika.

Analitičari očekuju da će nakon sumiranja negativnih posledica pandemije, biti dodatno podstaknuta konsolidacija na bankarskom tržištu centralne i istočne Evrope i da postoje manje banke zainterosvane da promene vlasnika.

„Organski rast nastavlja da bude naš prioritet. Zemlja i bankarsko tržište jesu atraktivni za investiranje i ne bih isključio takvu mogućnost“, rekao je Petrović za časopis Svet bankarstva i investicija odgovarajući na pitanje da li je Raiffeisen banka zainteresovana za akvizicije.

Petrović, koji je i predsednik Upravnog odbora Americke privredne komore u Srbiji, kaže da 63 odsto članova AmCham ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao umereno zadovoljavajuću, što je i najčešća ocena u prethodnih pet godina.

„Srbija je dobra u privlačenju stranih investicija koje dostižu i do sedam odsto BDP-a. Međutim, važne su i domaće privatne investicije koje su nedovoljne“, naveo je Petrović.

Dodaje da preduslove za veći rast članice AmC ham vide u unapređenju vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i unapredenju transparentnosti zakonodavnog procesa uz konsultacije sa privredom.

„AmCham vidi prostor za unapređenje efikasnosti javne administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva“.

Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno-pravnog zakonodavstva, takođe, su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent, naveo je Petrović.

Tagovi: srpsko bankarsko tržište, AmCham, Zoran Petrović, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE