GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka

Srpsko bankarsko tržište atraktivno, moguće akvizicije manjih banaka
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 20:56
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bankarsko tržište Srbije atraktivno je za nove investicije, kaže predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen banke Zoran Petrović i ne isključuje mogućnost da ova banka kupi neku manju banku iz velike grupacije, a koje pokazuju zainteresovanost da promene vlasnika.

Analitičari očekuju da će nakon sumiranja negativnih posledica pandemije, biti dodatno podstaknuta konsolidacija na bankarskom tržištu centralne i istočne Evrope i da postoje manje banke zainterosvane da promene vlasnika.

„Organski rast nastavlja da bude naš prioritet. Zemlja i bankarsko tržište jesu atraktivni za investiranje i ne bih isključio takvu mogućnost“, rekao je Petrović za časopis Svet bankarstva i investicija odgovarajući na pitanje da li je Raiffeisen banka zainteresovana za akvizicije.

Petrović, koji je i predsednik Upravnog odbora Americke privredne komore u Srbiji, kaže da 63 odsto članova AmCham ocenjuje poslovnu klimu u Srbiji kao umereno zadovoljavajuću, što je i najčešća ocena u prethodnih pet godina.

„Srbija je dobra u privlačenju stranih investicija koje dostižu i do sedam odsto BDP-a. Međutim, važne su i domaće privatne investicije koje su nedovoljne“, naveo je Petrović.

Dodaje da preduslove za veći rast članice AmC ham vide u unapređenju vladavine prava, efikasnosti pravosuđa i borbi protiv korupcije, kao i unapredenju transparentnosti zakonodavnog procesa uz konsultacije sa privredom.

„AmCham vidi prostor za unapređenje efikasnosti javne administracije kroz omogućavanje elektronskog komuniciranja sa svim organima, u optimizaciji procedura, njihovoj digitalizaciji, ali i u poboljšanju poreskih, carinskih i procedura iz oblasti deviznog poslovanja i zdravstva“.

Suzbijanje nelegalne trgovine na internetu, unapređenje ekoloških zakona i radno-pravnog zakonodavstva, takođe, su visoko na listi prioritetnih reformi za bolji privredni ambijent, naveo je Petrović.

Tagovi: srpsko bankarsko tržište, AmCham, Zoran Petrović, Raiffeisen
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
ENORMNO
Morgan Stanley imao 911 milijuna dolara gubitaka u prvom kvartalu vezanih uz slom fonda Archegos
NEW YORK - Morgan Stanley objavio je sjajne rezultate u prvom kvartalu, ali jedan je glavni klijent brokerske kuće tvrtku koštao gotovo milijardu dolara.
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
POJAŠNJENJE
HNB: Revolut Bank UAB prima depozite, ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje
ZAGREB - Revolut Bank UAB u Hrvatskoj pruža samo usluge primanja depozita, a ne smije otvarati i voditi račune za plaćanje, kao što su tekući račun ili žiroračun, ističu u petak iz Hrvatske narodne banke (HNB) u priopćenju o mogućnostima poslovanja tvrtki s nazivom Revolut - Revolut Bank UAB i Revolut Payments UAB - u Hrvatskoj.
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
OŠTAR PAD
HNB lani sa značajnim padom neto dobiti
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u 2020. poslovala je s dobiti od gotovo 266 milijuna kuna, ostvarivši pozitivan rezultat drugu godinu zaredom, no ona je bila gotovo tri i pol puta manja nego u godini ranije, pokazuje revidirano financijsko izvješće središnje banke objavljeno na njezini internetskim stranicama.
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
OBVEZNICE
JPMorgan prodao rekordnih 13 milijardi dolara obveznica
NEW YORK - JPMorgan Chase & Co. prodao je u četvrtak 13 milijardi dolara obveznica, što je najveći posao te vrste ikad, iskoristivši neke od najjeftinijih troškova posudbe u posljednjih nekoliko godina kako bi povećala svoj kapital nakon što su Federalne rezerve dopustile da mjere pandemijske pomoći isteknu.
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
UZLET
Snažan rast mobilnog bankarstva u BiH u 2020.
SARAJEVO - Pandemija korona virusa ubrzala je digitalnu transformaciju čemu svjedoči značajan rast u segmentima volumena transakcija putem elektronskog i mobilnog bankarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE