GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) u petak je objavila da očekuje da bi njezina dobit u 2020. godini trebala iznositi oko 21 milijardu franaka (23,72 milijarde dolara), što bi značilo da je više nego prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

SNB je lani ostvario 13 milijardi franaka dobiti od pozicija u stranim valutama. Vrijednost 1.040 tona zlata koje drži porasla je za sedam milijardi franaka, a milijardu franaka zaradili su na pozicijama u francima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost portfelja zlata porasla je u koronakrizi jer su investitori u plemenitom metalu tražili sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima, pojašnjava Reuters.

Pozicije u stranim valutama uključuju portfelje obveznica i dionica, stoji na internetskim stranicama SNB-a, a tržištima dionica podršku su u 2020. pružale niske kamatne stope kojima su središnje banke u mnogim zemljama podupirale posrnula gospodarstva.

U Sjedinjenim Državama, gdje SNB drži udjele u gotovo 2.500 kompanija, uključujući Apple i Teslu, burzovni indeks S&P 500 lani je poskočio za 16 posto, a Nasdaq indeks za 44 posto, podsjeća Reuters.

SNB-ova ulaganja rezultat su pojačanih kupnji deviza u prošloj godini, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države potkraj godine objavile da Švicarska manipulira tečajem domaće valute, podsjeća Reuters.

Dobit SNB-a u 2020. znatno je pak niža u usporedbi s 2019. godinom, kada je iznosila 48,9 milijardi franaka, budući da je slabljenje dolara smanjilo dobit nakon njezina preračunavanja u franke.

SNB će temeljem lanjske dobiti moći uplatiti četiri milijarde franaka u proračune države i kantona, jednako kao i godinu dana ranije, te dividendu u visini 15 franaka po dionici, što je zakonski maksimum.

Malo je ipak vjerojatno da će ostvarena dobit biti povod za slavlje predsjedniku SNB-a Thomasu Jordanu.

"Poput drugih investitora, i SNB je profitirao od okruženja niskih kamatnih stopa kojima su središnje banke nastojale otkloniti krizu izazvanu koronavirusom, potaknuvši tržišta dionica diljem svijeta", izjavio je ekonomist UBS-a Alessandro Bee.

"To je dobra vijest za financijske rezultate SNB-a, a loša za bančinu monetarnu politiku budući da niske kamatne stope u drugim zemljama održavaju pritisak na jačanje franka i ograničavaju manevarski prostor SNB-u za prilagodbu vlastitih negativnih kamatnih stopa", dodaje Bee.

Tagovi: Švicarska narodna banka, franak, jačanje franka, Thomas Jordan
PROČITAJ I OVO
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
UPOZORENJE
HNB upozorio na opasnosti kredita koji se nude putem društvenih mreža
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je upozorila da se građanima područja pogođenih potresom putem društvenih mreža nude neregulirani zajmovi, apostrofiravši pritom opasnost od takvog načina zaduživanja.
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
HUB
Alen Kovač novi predsjednik Kluba glavnih ekonomista pri HUB-u
ZAGREB – Direktor ekonomskih istraživanja Erste&Steiermärkische Bank d.d. Alen Kovač i Ivana Jović, direktorica ekonomskih istraživanja iz Privredne banke Zagreb d.d., novo su vodstvo Kluba glavnih ekonomista Hrvatske udruge banaka.
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
INVESTICIJE
EIB trećinu ulaganja u 2020. usmjerio u ublažavanje posljedica pandemije
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) usmjerila je trećinu uloženih gotovo 77 milijardi eura u 2020. godini u neposredno ublažavanje posljedica pandemije covida 19, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
DOBRE BROJKE
Goldman Sachs rezultatima nadmašio očekivanja
NEW YORK - Goldman Sachs, jedna od najvećih investicijskih banaka na Wall Streetu, premašila je očekivanja rezultatima posljednjeg tromjesečja prošle godine (baš kao i JPMorgan u petak), ali dionice su se ipak spustile oko dva posto.
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
PRIZNANJA
BKS Bank među najboljim Family friendly tvrtkama
ZAGREB - BKS Bank pridaje veliku važnost usklađenosti između poslovnih obveza i obiteljskog života. Napokon, djeca su važna za budućnost zemlje, a sama obitelj je važno mjesto snage.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE