GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) u petak je objavila da očekuje da bi njezina dobit u 2020. godini trebala iznositi oko 21 milijardu franaka (23,72 milijarde dolara), što bi značilo da je više nego prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

SNB je lani ostvario 13 milijardi franaka dobiti od pozicija u stranim valutama. Vrijednost 1.040 tona zlata koje drži porasla je za sedam milijardi franaka, a milijardu franaka zaradili su na pozicijama u francima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost portfelja zlata porasla je u koronakrizi jer su investitori u plemenitom metalu tražili sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima, pojašnjava Reuters.

Pozicije u stranim valutama uključuju portfelje obveznica i dionica, stoji na internetskim stranicama SNB-a, a tržištima dionica podršku su u 2020. pružale niske kamatne stope kojima su središnje banke u mnogim zemljama podupirale posrnula gospodarstva.

U Sjedinjenim Državama, gdje SNB drži udjele u gotovo 2.500 kompanija, uključujući Apple i Teslu, burzovni indeks S&P 500 lani je poskočio za 16 posto, a Nasdaq indeks za 44 posto, podsjeća Reuters.

SNB-ova ulaganja rezultat su pojačanih kupnji deviza u prošloj godini, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države potkraj godine objavile da Švicarska manipulira tečajem domaće valute, podsjeća Reuters.

Dobit SNB-a u 2020. znatno je pak niža u usporedbi s 2019. godinom, kada je iznosila 48,9 milijardi franaka, budući da je slabljenje dolara smanjilo dobit nakon njezina preračunavanja u franke.

SNB će temeljem lanjske dobiti moći uplatiti četiri milijarde franaka u proračune države i kantona, jednako kao i godinu dana ranije, te dividendu u visini 15 franaka po dionici, što je zakonski maksimum.

Malo je ipak vjerojatno da će ostvarena dobit biti povod za slavlje predsjedniku SNB-a Thomasu Jordanu.

"Poput drugih investitora, i SNB je profitirao od okruženja niskih kamatnih stopa kojima su središnje banke nastojale otkloniti krizu izazvanu koronavirusom, potaknuvši tržišta dionica diljem svijeta", izjavio je ekonomist UBS-a Alessandro Bee.

"To je dobra vijest za financijske rezultate SNB-a, a loša za bančinu monetarnu politiku budući da niske kamatne stope u drugim zemljama održavaju pritisak na jačanje franka i ograničavaju manevarski prostor SNB-u za prilagodbu vlastitih negativnih kamatnih stopa", dodaje Bee.

Tagovi: Švicarska narodna banka, franak, jačanje franka, Thomas Jordan
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE