GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) u petak je objavila da očekuje da bi njezina dobit u 2020. godini trebala iznositi oko 21 milijardu franaka (23,72 milijarde dolara), što bi značilo da je više nego prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

SNB je lani ostvario 13 milijardi franaka dobiti od pozicija u stranim valutama. Vrijednost 1.040 tona zlata koje drži porasla je za sedam milijardi franaka, a milijardu franaka zaradili su na pozicijama u francima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost portfelja zlata porasla je u koronakrizi jer su investitori u plemenitom metalu tražili sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima, pojašnjava Reuters.

Pozicije u stranim valutama uključuju portfelje obveznica i dionica, stoji na internetskim stranicama SNB-a, a tržištima dionica podršku su u 2020. pružale niske kamatne stope kojima su središnje banke u mnogim zemljama podupirale posrnula gospodarstva.

U Sjedinjenim Državama, gdje SNB drži udjele u gotovo 2.500 kompanija, uključujući Apple i Teslu, burzovni indeks S&P 500 lani je poskočio za 16 posto, a Nasdaq indeks za 44 posto, podsjeća Reuters.

SNB-ova ulaganja rezultat su pojačanih kupnji deviza u prošloj godini, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države potkraj godine objavile da Švicarska manipulira tečajem domaće valute, podsjeća Reuters.

Dobit SNB-a u 2020. znatno je pak niža u usporedbi s 2019. godinom, kada je iznosila 48,9 milijardi franaka, budući da je slabljenje dolara smanjilo dobit nakon njezina preračunavanja u franke.

SNB će temeljem lanjske dobiti moći uplatiti četiri milijarde franaka u proračune države i kantona, jednako kao i godinu dana ranije, te dividendu u visini 15 franaka po dionici, što je zakonski maksimum.

Malo je ipak vjerojatno da će ostvarena dobit biti povod za slavlje predsjedniku SNB-a Thomasu Jordanu.

"Poput drugih investitora, i SNB je profitirao od okruženja niskih kamatnih stopa kojima su središnje banke nastojale otkloniti krizu izazvanu koronavirusom, potaknuvši tržišta dionica diljem svijeta", izjavio je ekonomist UBS-a Alessandro Bee.

"To je dobra vijest za financijske rezultate SNB-a, a loša za bančinu monetarnu politiku budući da niske kamatne stope u drugim zemljama održavaju pritisak na jačanje franka i ograničavaju manevarski prostor SNB-u za prilagodbu vlastitih negativnih kamatnih stopa", dodaje Bee.

Tagovi: Švicarska narodna banka, franak, jačanje franka, Thomas Jordan
PROČITAJ I OVO
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
OPREZ
HUB poziva građane na dodatan oprez prilikom online kupnje za Crni petak
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) pozvala je građane na dodatni oprez prilikom online kupnje uoči i tijekom "Black Friday-a", upozoravajući i na sve učestalije pokušaje zloupotrebe osobnih i kartičnih podataka.
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZELENO SVJETLO
Dioničari Credit Suissea odobrili povećanje kapitala od 4,2 milijarde dolara
ZURICH - Dioničari Credit Suisse odobrili su povećanje kapitala od 4 milijarde švicarskih franaka (4,2 milijarde dolara) s ciljem financiranja opsežnog strateškog preustroja posrnulog zajmodavca.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE