GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka

SNB očekuje dobit u 2020. od 21 mlrd franaka
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2021 / 16:38
Autor: SEEbiz / H
BERN - Švicarska središnja banka (SNB) u petak je objavila da očekuje da bi njezina dobit u 2020. godini trebala iznositi oko 21 milijardu franaka (23,72 milijarde dolara), što bi značilo da je više nego prepolovljena u odnosu na godinu ranije.

SNB je lani ostvario 13 milijardi franaka dobiti od pozicija u stranim valutama. Vrijednost 1.040 tona zlata koje drži porasla je za sedam milijardi franaka, a milijardu franaka zaradili su na pozicijama u francima, navodi se u priopćenju.

Vrijednost portfelja zlata porasla je u koronakrizi jer su investitori u plemenitom metalu tražili sigurnu luku za svoj kapital u neizvjesnim vremenima, pojašnjava Reuters.

Pozicije u stranim valutama uključuju portfelje obveznica i dionica, stoji na internetskim stranicama SNB-a, a tržištima dionica podršku su u 2020. pružale niske kamatne stope kojima su središnje banke u mnogim zemljama podupirale posrnula gospodarstva.

U Sjedinjenim Državama, gdje SNB drži udjele u gotovo 2.500 kompanija, uključujući Apple i Teslu, burzovni indeks S&P 500 lani je poskočio za 16 posto, a Nasdaq indeks za 44 posto, podsjeća Reuters.

SNB-ova ulaganja rezultat su pojačanih kupnji deviza u prošloj godini, što je dovelo do toga da su Sjedinjene Države potkraj godine objavile da Švicarska manipulira tečajem domaće valute, podsjeća Reuters.

Dobit SNB-a u 2020. znatno je pak niža u usporedbi s 2019. godinom, kada je iznosila 48,9 milijardi franaka, budući da je slabljenje dolara smanjilo dobit nakon njezina preračunavanja u franke.

SNB će temeljem lanjske dobiti moći uplatiti četiri milijarde franaka u proračune države i kantona, jednako kao i godinu dana ranije, te dividendu u visini 15 franaka po dionici, što je zakonski maksimum.

Malo je ipak vjerojatno da će ostvarena dobit biti povod za slavlje predsjedniku SNB-a Thomasu Jordanu.

"Poput drugih investitora, i SNB je profitirao od okruženja niskih kamatnih stopa kojima su središnje banke nastojale otkloniti krizu izazvanu koronavirusom, potaknuvši tržišta dionica diljem svijeta", izjavio je ekonomist UBS-a Alessandro Bee.

"To je dobra vijest za financijske rezultate SNB-a, a loša za bančinu monetarnu politiku budući da niske kamatne stope u drugim zemljama održavaju pritisak na jačanje franka i ograničavaju manevarski prostor SNB-u za prilagodbu vlastitih negativnih kamatnih stopa", dodaje Bee.

Tagovi: Švicarska narodna banka, franak, jačanje franka, Thomas Jordan
PROČITAJ I OVO
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE