GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 09:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.

Ukupna bilanca povećala se u veljači na 45,4 milijarde eura, uz godišnji rast od 9,1%. To je uglavnom bilo zbog daljnjeg povećanja depozita nebankarskog sektora. Među investicijama porasla su ulaganja u vrijednosne papire i potraživanja od banaka. Udio potraživanja od središnje banke bio je iznad prosjeka i iznosio je petinu ukupne bilance, napisala je Banka Slovenije u svojoj posljednjoj publikaciji o bankarskom poslovanju.

Neto rast kredita ove je godine bio skroman i iznosio je 13 milijuna eura u veljači i 90 milijuna eura u oba mjeseca. Godišnji rast kredita nebankarskom sektoru u veljači je pao na minus jedan posto. Među glavnim oblicima kredita nebankarskom sektoru pozitivan je samo rast stambenih kredita i bankarskih kredita u inozemstvu. Visok rast potonjeg uglavnom je posljedica povećanja u prethodnim mjesecima.

Pad korporativnih kredita u godišnjoj se usporedbi u veljači produbio na minus 2,8 posto. Opadali su i kratkoročni i dugoročni zajmovi. Zbog porasta u siječnju, obujam kredita povećan je za 157 milijuna eura, čemu su dvije trećine pridonijeli kratkoročni krediti. Povećanje kredita tvrtkama u veljači iznosilo je samo tri milijuna eura.

Rast zajmova stanovništvu lani je opao, a u veljači je drugi mjesec zaredom pao s minus 0,7 posto. Potrošački zajmovi nastavili su opadati, padajući za 8,3 posto na godišnjoj razini u veljači. Posljednjih mjeseci rast stambenih kredita lagano je usporen na 3,8 posto.

"Međugodišnji pad može se, među ostalim, pripisati visokoj osnovi koja je rezultat iznimnog rasta potrošačkih kredita do kraja 2019. Na temelju trenutnih podataka o odobrenjima zajmova, napominjemo da je u ožujku oko 50 posto novo odobreno je više novih stambenih i potrošačkih kredita ", opisala je Banka Slovenije.

Nekvalitetne izloženosti banaka povećale su se u veljači za 2 milijuna eura, a njihov udio ostao je nepromijenjen na 1,8 posto. U veljači su se udjeli ovih izloženosti u ugostiteljstvu ponovno povećali, na 11 posto, a u djelatnostima rekreacije i kulture, na 7,1 posto. U tim su djelatnostima udjeli izloženosti u skupini s povećanim kreditnim rizikom najveći među aktivnostima, u veljači su iznosili nešto manje od 44 posto.

Tagovi: slovenske banke, loši krediti, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE