GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani

Slovenske banke u prva dva mjeseca imale veću dobit nego lani
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2021 / 09:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prva dva mjeseca banke u Sloveniji ostvarile su 47,7 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 22,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Dobit prije oporezivanja porasla je za 3,3 posto, na 53,3 milijuna eura.

Ukupna bilanca povećala se u veljači na 45,4 milijarde eura, uz godišnji rast od 9,1%. To je uglavnom bilo zbog daljnjeg povećanja depozita nebankarskog sektora. Među investicijama porasla su ulaganja u vrijednosne papire i potraživanja od banaka. Udio potraživanja od središnje banke bio je iznad prosjeka i iznosio je petinu ukupne bilance, napisala je Banka Slovenije u svojoj posljednjoj publikaciji o bankarskom poslovanju.

Neto rast kredita ove je godine bio skroman i iznosio je 13 milijuna eura u veljači i 90 milijuna eura u oba mjeseca. Godišnji rast kredita nebankarskom sektoru u veljači je pao na minus jedan posto. Među glavnim oblicima kredita nebankarskom sektoru pozitivan je samo rast stambenih kredita i bankarskih kredita u inozemstvu. Visok rast potonjeg uglavnom je posljedica povećanja u prethodnim mjesecima.

Pad korporativnih kredita u godišnjoj se usporedbi u veljači produbio na minus 2,8 posto. Opadali su i kratkoročni i dugoročni zajmovi. Zbog porasta u siječnju, obujam kredita povećan je za 157 milijuna eura, čemu su dvije trećine pridonijeli kratkoročni krediti. Povećanje kredita tvrtkama u veljači iznosilo je samo tri milijuna eura.

Rast zajmova stanovništvu lani je opao, a u veljači je drugi mjesec zaredom pao s minus 0,7 posto. Potrošački zajmovi nastavili su opadati, padajući za 8,3 posto na godišnjoj razini u veljači. Posljednjih mjeseci rast stambenih kredita lagano je usporen na 3,8 posto.

"Međugodišnji pad može se, među ostalim, pripisati visokoj osnovi koja je rezultat iznimnog rasta potrošačkih kredita do kraja 2019. Na temelju trenutnih podataka o odobrenjima zajmova, napominjemo da je u ožujku oko 50 posto novo odobreno je više novih stambenih i potrošačkih kredita ", opisala je Banka Slovenije.

Nekvalitetne izloženosti banaka povećale su se u veljači za 2 milijuna eura, a njihov udio ostao je nepromijenjen na 1,8 posto. U veljači su se udjeli ovih izloženosti u ugostiteljstvu ponovno povećali, na 11 posto, a u djelatnostima rekreacije i kulture, na 7,1 posto. U tim su djelatnostima udjeli izloženosti u skupini s povećanim kreditnim rizikom najveći među aktivnostima, u veljači su iznosili nešto manje od 44 posto.

Tagovi: slovenske banke, loši krediti, Abanka, Banka Slovenije, Nova kreditna banka Maribor, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE