GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u polugodištu gotovo udvostručile dobit

Slovenske banke u polugodištu gotovo udvostručile dobit
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji ostvarile su u prvoj polovici ove godine 251,1 milijun eura dobiti prije oporezivanja, što je 90,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Dobit nakon oporezivanja porasla je za 84,1 posto na 226,4 milijuna eura u usporedivom razdoblju.

U prvoj polovici ove godine banke su otpuštale umanjenja vrijednosti i rezerviranja, dok su u istom razdoblju prošle godine formirale neto, navodi Banka Slovenije u svojim redovitim mjesečnim podacima o poslovanju banaka. Točnije, više od dvije trećine banaka ove je godine otpustilo neto umanjenja vrijednosti i rezerviranja, a više od polovice doprinosa dala je jedna banka. Na razini sustava, neto oslobađanje od umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosilo je 26 milijuna eura, dok su banke u istom razdoblju prošle godine formirale neto umanjenje vrijednosti od 98,5 milijuna eura.

"Održivost tako stvorene dobiti banaka ostaje neizvjesna u budućnosti, budući da je oslobađanje od umanjenja vrijednosti i rezerviranja obično kratkotrajno i ne može nadoknaditi nastavak pada neto prihoda od kamata", upozorila je Banka Slovenije. Pad neto prihoda od kamata usporio se, na neto kamatnu stopu od 310,2 milijuna eura u lipnju, što je 4,5 posto manje na godišnjoj razini. No, nekamatni prihod povećan je za 2,7 posto na 279,9 milijuna eura. Rast ovih prihoda bio je znatno manji nego prethodnih mjeseci, kada su porasli zbog jednokratnih učinaka, uglavnom priznavanja iz revalorizacije bankovnih ulaganja.

Ukupna bilanca bankovnog sustava značajno se povećala u lipnju kao rezultat sredstava banaka pribavljenih na lipanjskoj aukciji Eurosustava (TLTRO-III) i naglog povećanja depozita stanovništva. Lipanjsko povećanje bilančne sume bankarskog sustava iznosilo je 1,4 milijarde eura, što je najveći mjesečni porast od lipnja 2008. godine. .

Nastavili su se pozitivni trendovi u kreditiranju gospodarstva i stanovništva. Udjeli nenaplativih izloženosti ostali su niski na 1,4 posto u posljednja tri mjeseca. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za 426 milijuna eura na godišnjoj razini na gotovo 24 milijarde eura u prvoj polovici godine, nakon što su krediti strancima i drugim financijskim organizacijama porasli pored visokog rasta stambenih kredita (za 245,9 eura) milijuna). Međugodišnji pad kredita nefinancijskim korporacijama, koji su već po obujmu usporedivi (8,9 milijardi eura) s onima u istom razdoblju prošle godine, ponovno je usporio.

Rast kredita stanovništvu jača od ožujka ove godine i u lipnju je iznosio 2,9 posto na godišnjoj razini, što je, kao i prethodnih mjeseci, uglavnom posljedica povećanja stambenih kredita (6,6 posto na godišnjoj razini). Količina stambenih kredita u lipnju je bila veća za 71 milijun eura, što je jednokratno više od prosječnog povećanja u prvih pet mjeseci ove godine. Pad potrošačkih kredita nastavljen je, dok se međugodišnje smanjenje kredita nefinancijskim korporacijama usporilo, prema podacima Banke Slovenije.

Bruto prihod banaka iznosio je 590,1 milijun eura u prvom polugodištu, što je 1,3 posto manje nego u prvom polugodištu prošle godine. Povrat na kapital prije oporezivanja na razini sustava na polugodišnjoj razini iznosio je 10,6 posto, a uzimajući u obzir dugoročni prosjek umanjenja vrijednosti i rezerviranja, iznosio bi samo trećinu stvarnog, dodaju.

Tagovi: slovenske banke, NLB Grupa, Nova kreditna banka Maribor, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Otvorena prva OTP partner ekspozitura u Beogradu
NOVITETI
Otvorena prva OTP partner ekspozitura u Beogradu
BEOGRAD – OTP banka Srbija otvorila je svoju prvu OTP partner ekspozituru u Beogradu. Specijalizovana poslovnica namenjena je partnerima, investitorima, brokerima i trećim licima koji sa bankom sarađuju u prodaji njenih proizvoda i usluga.
EBRD i Banca Intesa Beograd podržavaju energetski efikasne investicije
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa Beograd podržavaju energetski efikasne investicije
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra kojima će Banca Intesa Beograd omogućiti malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji da dostignu zelene standarde EU, kao i klijentima iz segmenta fizičkih lica da svoje domove učine energetski efikasnijim.
HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura
ZAJAM
HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura
ZAGREB - Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su u utorak ugovor o zajmu od 200 milijuna eura za poticanje gospodarskog rasta te pomoć za oporavak i obnovu od potresa u Hrvatskoj, izvijestili su iz HBOR-a.
Nova banka: Rast neto dobiti od 45,9% u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Nova banka: Rast neto dobiti od 45,9% u prvom kvartalu
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka ostvarila je dobit poslije oporezivanja u prvom kvartalu 2022. godine od 7,09 miliona KM, prema finansijskom izvještaju obavljenom na Banjalučkoj berzi.
OTP banka Srbija dobitnik prestižne nagrade Grand prix za društveno odgovorno poslovanje
PRIZNANJA
OTP banka Srbija dobitnik prestižne nagrade Grand prix za društveno odgovorno poslovanje
BEOGRAD - OTP banka Srbija dobitnik je prestižne nagrade Grand prix 2022 za društveno odgovorno poslovanje i svoj projekat Generator Zero posvećen aktivnom doprinosu smanjenju karbonskog otiska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE