GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u jedanaest lanjskih mjeseci s 477,2 milijuna eura dobiti

Slovenske banke u jedanaest lanjskih mjeseci s 477,2 milijuna eura dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 18:18
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenske banke su u prvih 11 mjeseci prošle godine ostvarile 477,2 milijuna eura dobiti prije oporezivanja.

Uz još uvijek vrlo niske neto gubitke i rezerviranja, to je ostalo usporedivo s prošlom godinom. Kreditiranje nebankarskog sektora u studenom prošle godine i dalje je bilo dosta visoko na međugodišnjoj razini, a mjesečni porast bio je manji nego prethodnih mjeseci.

Međugodišnji rast kredita nebankarskom sektoru u studenom je ostao visok od 12 posto, a kamatne su stope osjetno porasle u drugoj polovici 2022. S 147 milijuna eura mjesečni porast kredita bio je znatno ispod 10-mjesečnog prosjeka, piše Banka Slovenije u najnovijoj publikaciji o poslovanju banaka.

Tekuće kreditiranje stanovništva nastavilo se smanjivati. S 38 milijuna eura mjesečni rast kredita stanovništvu u studenom bio je znatno ispod prosjeka prethodnih 10 mjeseci, a najveći su bili stambeni krediti. Obujam novih poslova sa stambenim kreditima posljednjih se mjeseci naglo smanjuje. Međugodišnji rast količine usporio je na 10,5 posto, ali je ostao među najvišima u eurozoni.

Potrošački krediti pridonijeli su mjesečnom porastu kredita stanovništvu u studenom sa 6,4 milijuna eura, a njihov je međugodišnji rast nakon dvije i pol godine ponovno pozitivan, od 0,4 posto. U studenom je nastavljen rast kamatnih stopa na kredite nebankarskom sektoru.

Kamatne stope zamjetno su porasle u drugoj polovici 2022. za kredite poduzećima i stanovništvu. Od početka godine do studenog fiksne kamatne stope za novoodobrene kredite poduzećima porasle su u prosjeku za tri postotna boda, a promjenjive za 1,5 postotnih bodova. Kod stambenih kredita fiksni su porasli za 1,7 postotnih bodova, promjenjivi za 1,9 postotnih bodova, a kod potrošačkih kredita za 0,6 i 1,5 postotnih bodova, objavila je središnja banka.

Pogoršanje kvalitete rada bankovnog portfelja uočeno u listopadu proširilo se na nekoliko aktivnosti nefinancijskih društava u studenom, ali je ukupni udio loših izloženosti ostao nizak. Taj udio povećan je u ugostiteljstvu te stručnim, poslovnim i tehničkim uslugama, dok je manji porast zabilježen iu trgovini. Pogoršanje kvalitete portfelja odrazilo se na potrošačke kredite stanovništvu, au manjoj mjeri, tek u studenom, i na stambene kredite.

Međugodišnji rast bilančne sume jača od lanjskog srpnja te je u studenom dosegnuo 5,5 posto. Ukupna bilančna suma u studenome je porasla za 367 milijuna eura. Uz visok priljev depozita stanovništva i poduzeća, međugodišnji rast depozita nebankarskog sektora, koji jača od travnja prošle godine, u studenom prošle godine porastao je na 7,9 posto. Rast operativnih troškova bio je usporediv s rastom bilančne sume i iznosio je tek polovicu rasta ostvarenog bruto prihoda banaka.

Ostvareni bruto i neto prihod u bankarskom sustavu prošle godine u 11 mjeseci veći je od prethodne godine u istom razdoblju, prvi za 11,5 posto, drugi za 20,7 posto. Nastavljen je trend brzog rasta neto kamata. U zadnja tri mjeseca međugodišnja stopa rasta se više nego udvostručila te je u studenom iznosila 15,8 posto. Rast neto nekamatnih prihoda i naknada usporio je na međugodišnjoj razini na 6,6 i 6,3 posto. Neto kamatna marža ubrzano raste te je u studenom dosegnula 1,55 posto, što je 0,16 postotnih bodova više od najniže vrijednosti dosegnute u travnju prošle godine.

Kapitalna pozicija bankovnog sustava ostala je solidna, a likvidnost dobra. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala na konsolidiranoj razini smanjila se u trećem tromjesečju prošle godine na 17 posto i bila je nešto niža u odnosu na prosjek eura, a stopa CET1, unatoč smanjenju na 15,5 posto, i dalje je iznad prosjeka eura.

Tagovi: slovenske banke, Banka Slovenije, ukupni depoziti, neto kamatna marža
PROČITAJ I OVO
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
REZULTATI
BNP Paribas iznevjerio očekivanja, ali povećao ciljeve
PARIZ - BNP Paribas, najveći zajmodavac u eurozoni, objavio je neto dobit nižu od očekivane u četvrtom tromjesečju, budući da su skok njezinih troškova rizika i viši operativni troškovi neutralizirali procvat u prodaji trgovanja.
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom
PROCEDURA
OTP završio preuzimanje Nove KBM, slijedi integracije sa SKB bankom

LJUBLJANA - Mađarska bankarska grupa OTP uspješno je završila preuzimanje Nove KBM i tako postala službeni vlasnik mariborske grupe, a slijedi proces integracije Nove KBM sa SKB bankom, koji bi trebao trajati godinu i pol.

Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE