GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti

Slovenske banke u četiri mjeseca s 310 milijuna eura čiste dobiti
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 16:33
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do travnja ostvarile čistu dobit od 310,2 milijuna eura, što je 56,8 posto više nego u istom razdoblju lani. Povećanje dobiti uglavnom je rezultat povećanja neto dobiti, posebice neto kamata.

Banka Slovenije je napisala da se nastavljaju vrlo povoljni uvjeti za poslovanje banaka.

Glavni izvor financiranja banaka ostaju depoziti nebankarskog sektora, čiji je obujam, unatoč tome što banke u prosjeku ne podižu pasivne kamatne stope, i dalje na visokim razinama. U međuvremenu je obujam kredita nebankarskom sektoru zabilježio skroman rast, navodi Banka Slovenije u svojoj objavi o poslovanju banaka.

Unatoč stagnaciji odn zbog blagog smanjenja pasivnih kamata kod pojedinih banaka, štediše su se i dalje odlučivale vezati svoju štednju. Time se blago povećao udio oročenih depozita, no glavninu i dalje čine depoziti po viđenju, koji su u travnju iznosili 82,4 posto depozita stanovništva i 72,3 posto depozita poduzeća.

Zaustavljeno je gotovo jednogodišnje usporavanje međugodišnjeg rasta depozita stanovništva, a rast je u travnju nastavio premašivati eurski prosjek od 2,3 posto. Za razliku od stanovništva, međugodišnji rast depozita poduzeća ostao je dosta volatilan i na visokim razinama. U travnju je iznosio 12,6 posto i daleko premašio euriski prosjek (1,1 posto).

Banke su blago povećale opseg kredita nebankarskom sektoru. Tekuće kreditiranje bilo je relativno slabo, s međugodišnjim rastom kredita nebankarskom sektoru od 0,7 posto, neznatno iznad prosjeka eurozone od 0,5 posto.

Obujam kredita stanovništvu najviše je porastao u prva četiri mjeseca ove godine, a najveći dio tog porasta, uz blago jačanje stambenih, činili su potrošački krediti. Blago su porasli i krediti poduzećima i drugim financijskim institucijama, a smanjeni krediti strancima i državi.

Međugodišnji rast kredita stanovništvu nastavio je padati do rujna prošle godine zbog više razine kamatnih stopa, da bi do travnja ove godine ojačao na 4,8 posto i bio viši od prosjeka eurozone koji bilježi pad. Nakon promjene makrobonitetnih ograničenja, ojačalo je uglavnom tekuće potrošačko kreditiranje. Njezin je međugodišnji rast naglo porastao i u travnju je dosegao 15,4 posto, dok je prosjek eurozone bio 3,3 posto.

Obim novoodobrenih stambenih kredita ove je godine do travnja neznatno porastao, a povećao se i njihov broj. Međugodišnji količinski rast dionica porastao je s višegodišnjeg minimuma na 1,4 posto u travnju prošle godine, dok je u eurozoni pao na 0,2 posto.

Dobit prije oporezivanja u prva četiri mjeseca iznosila je 358 milijuna eura, što je 54,1 posto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Neto kamate porasle su za 26,7 posto na 535,5 milijuna eura, a nekamatni prihodi za 63,5 posto na 185,5 milijuna eura.

"Razlika između kamatnih stopa na aktivu i pasivu omogućuje bankama ostvarivanje visokih neto kamatnih prihoda, što se uz istovremeni solidan rast nekamatnih prihoda odražava na visoke prihode banaka", navode.

Bruto prihod porastao je za nešto više od trećine na 721 milijun eura. Troškovi poslovanja porasli su na godišnjoj razini za 17,4 posto na 347,9 milijuna eura. Banke su formirale 15,1 milijun eura neto rezervacija i rezervacija. Obujam je ostao mali i iznosio je samo dva posto ostvarenog bruto prihoda.

"Dobit i povrat na kapital ostaju visoki, unatoč povećanju troškova poslovanja zbog uvođenja poreza na bilancu", napisala je središnja banka.

Kapitalna pozicija bankovnog sustava ostaje solidna. Ukupna stopa adekvatnosti kapitala dodatno je ojačala u prvom kvartalu godine u odnosu na kraj 2023. godine. Banka Slovenije je izjavila da se ionako dobra likvidnost bankovnog sustava također malo poboljšala.

Tagovi: slovenske banke, banka slovenije, dobit, krediti, aktiva
PROČITAJ I OVO
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
POTEZI
Američka digitalna banka stavila Hrvatsku na crnu listu
ZAGREB - Američka digitalna banka Mercury nedavno je Hrvatsku uvrstila na listu zabranjenih zemalja, što je stvorilo probleme hrvatskim startupovima i tehnološkim tvrtkama koji su koristili njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
DOBRE BROJKE
UniCredit nadmašio predviđanja dobiti, kupio belgijsku digitalnu banku
MILANO - Talijanska banka UniCredit u srijedu je objavila dobit u drugom tromjesečju bolju od očekivane i rekla da kupuje belgijsku digitalnu banku s vlastitom IT platformom temeljenom na oblaku za 370 milijuna eura (401 milijun dolara).
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
BNP Paribas nadmašio očekivanja zahvaljujući prihodima od trgovanja
PARIZ - Francuska BNP Paribas objavila je u srijedu tromjesečnu dobit bolju od očekivane nakon što su prihodi investicijskog bankarstva skočili zbog porasta trgovanja dionicama, neutralizirajući oštar pad neto prihoda od kamata u francuskom maloprodajnom poslovanju.
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
GUBITAK
Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala
FRANKFURT - Deutsche Bank u drugom je kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank.
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
U PLUSU
Slovenske banke u pet mjeseci s 410 milijuna eura čiste dobiti
LJUBLJANA - Banke su od siječnja do svibnja ostvarile 409,9 milijuna eura čiste dobiti, što je 6,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Nastavljen je rast neto kamata, dok su nekamatni prihodi smanjeni. Formiranje neto gubitaka i rezerviranja značajno je poraslo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE