GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske banke pozvane da osiguraju likvidnost poduzeća nakon krize

Slovenske banke pozvane da osiguraju likvidnost poduzeća nakon krize
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 12:53
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo financija pozvalo je banke da ubrzaju dodjelu kredita s državnim jamstvima poduzećima koja se spremaju na obnovu aktivnosti nakon krize uzrokovane epidemijom Covida-19.

"Apeliramo na banke da ubrzaju osiguravanje likvidnosti, što će biti ključno za brzi izlazak iz krize i oporavak našeg gospodarstva", navelo je u priopćenju ministarstvo financija nakon sjednice vlade koja priprema novi zakon kojim bi se za tu namjenu oslobodila sredstva od 2,8 milijardi eura.

Novi "antikorona" zakonski paket bit će predstavljen u srijedu i predviđa državna jamstva do visine 80 posto kredita koje će od banaka uzimati velike, srednje i male tvrtke, no vlada je upozorila da banke u obnovu likvidnog potencijala gospodarskih subjekata trebaju krenuti odmah, jer će jamstvena shema predviđena novim paketom pomoći gospodarstvu i građanima važiti retroaktivno i za kredite koji su već odobreni ili se odobravaju.

Početkom travnja na snagu je stupio prvi zakon za ublažavanje koronakrize kojim su među ostalim odobrene državne subvencije poslodavcima za isplatu plaća. Do sada su slovenski poslodavci prijavili oko 240 tisuća zaposlenih koji su u vrijeme epidemije kod kuće na čekanju prema odredbi vlade ili drugih razloga više sile.

Novim paketom, navode mediji, namijenilo bi se oko 2,8 milijardi eura, a prvenstveno bi se usmjerili u jačanje likvidnosti gospodarstva za izlazak iz krize, preko jamstvenih shema za koje vlada namjerava izdvojiti pola milijarde eura, te preko drugih financijskih instrumenata pomoći.

Računa se da će državna jamstva bankama biti izdana za kredite izdane nakon 12. ožujka, kad je proglašena epidemija, pa za razdoblje do kraja ove godine.

Tagovi: slovenske banke, likvidnost, Covid-19, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
HUB: Presude Suda EU-a potvrđuju obvezujući pravni učinak sporazuma o konverziji
REAKCIJE
HUB: Presude Suda EU-a potvrđuju obvezujući pravni učinak sporazuma o konverziji
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ocjenjuje u petak da jučer donesena Suda EU-a nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj, budući da su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni na temelju zakona i na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara.
EBRD želi postati većinski zelena banka
AMBICIJE
EBRD želi postati većinski zelena banka
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira u idućih pet godina usmjeriti više od polovine ulaganja u zelenu ekonomiju kako bi poduprla borbu protiv klimatskih promjena, trasiranu Pariškim klimatskim sporazumom.
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
DOGOVOR
Deutsche Bank i Google dogovorili strateško partnerstvo
FRANKFURT - Deutsche Banka je dogovorio strateško višegodišnje partnerstvo s Googleom kako bi se njemačkoj banci omogućio pristup cloud uslugama i pokrenule inovacije u tehnološkim financijskim proizvodima za klijente.
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ROKOVI
HBOR produžio rok otplate Covid-19 zajmova na pet godina
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) produljila je rok otplate "Covid-19" zajmova za obrtna sredstva s tri na pet godina radi lakšeg poslovanja hrvatskih gospodarstvenika, navodi se u bančinu priopćenju od četvrtka.
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
OPCIJE
Croatia banka mogla bi se pripojiti HPB-u
ZAGREB - Vlada je odlučila riješiti još jedan dugogodišnji problem u državnom vlasništvu, pa je tako Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, kao jedini imatelj dionica Croatia banke d.d., objavila jučer poziv za iskaz interesa za kupoprodaju 100 posto dionica te banke, odnosno 4,746.000 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE