GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.

Taj se rast pripisuje mjerama na tržištu rada poduzetim tijekom epidemije, koje su omogućile povećanje plaća, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći dio prihoda kućanstva nije potrošen.

Prošle godine bruto raspoloživi dohodak kućanstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.

"Iako su kućanstva raspolagala s više sredstava, privatna je potrošnja u Sloveniji naglo pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to uglavnom se odnose na restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i na ponašanje predostrožnosti građana ", navodi Središnja banka Slovenije.

Budući da su mnoge usluge bile barem djelomično ograničene tijekom zaključavanja, a nepostojeće prodavaonice robe zatvorene, kućanstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019.

Prema Banci Slovenije, kućanstva su svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.

Središnja je banka prošle godine zabilježila još jedan trend - nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 milijuna eura, navodi STA.

Tagovi: slovenske banke, depoziti, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
ŠTEDNJA
Štednja građana u Crnoj Gori 1,8 milijardi eura
PODGORICA - Štednja građana u Crnoj Gori povećana je za 70,4 miliona eura i na kraju marta je iznosila 1,8 milijardi eura, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
U PLUSU
Addiko bank ostvarila dobit u prvom kvartalu 2021.
BEČ - Addiko bank AG ostvarila je dobit od 5,0 milijuna eura nakon oporezivanja u prvom kvartalu 2021. godine, nakon minusa od 8,4 milijuna eura u istom kvartalu prethodne godine.
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
UZLET
Snažan skok dobiti NLB-a u prvom kvartalu
LJUBLJANA - U prva tri mjeseca ove godine NLB je ostvarila neto dobit od 64,6 milijuna eura, što je 3,5 puta više u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
TUŽBA
Malezija tuži Deutsche Bank, JP Morgan i Coutts za krađu milijardi iz državnog fonda
KUALA LUMPUR - Ugašeni malezijski stabilizacijski fond 1MDB podnio je tužbu protiv Deutsche Banka, J.P. Morgana i Couttsa, tražeći povrat nekoliko milijardi dolara ukradenih u korupcionaškom skandalu, priopćilo je malezijsko ministarstvo financija.
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
SPREMNOST
Koliko su hrvatske banke spremne za zelenu tranziciju?
ZAGREB - Promjena klime je i na najvišoj političkoj razini prepoznata kao jedan o ključnih problema današnjice. Zašto onda banke u Hrvatskoj i dalje zanemaruju potrebu transformacije poslovanja prema ekološki održivoj ekonomiji?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE