GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura

Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:52
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.

Taj se rast pripisuje mjerama na tržištu rada poduzetim tijekom epidemije, koje su omogućile povećanje plaća, ali i zatvaranje mnogih trgovina, zbog čega veći dio prihoda kućanstva nije potrošen.

Prošle godine bruto raspoloživi dohodak kućanstava u Sloveniji povećao se za 3,8 posto ili 1,1 milijardu eura u odnosu na 2019. godinu, javlja agencija STA.

"Iako su kućanstva raspolagala s više sredstava, privatna je potrošnja u Sloveniji naglo pala, kao i u svim ostalim članicama eurozone. Razlozi za to uglavnom se odnose na restriktivne mjere potrebne za suzbijanje širenja virusa, a dijelom i na ponašanje predostrožnosti građana ", navodi Središnja banka Slovenije.

Budući da su mnoge usluge bile barem djelomično ograničene tijekom zaključavanja, a nepostojeće prodavaonice robe zatvorene, kućanstva su potrošila oko 2,6 milijardi eura manje nego 2019.

Prema Banci Slovenije, kućanstva su svoj prihod uglavnom pretvorila u štednju, podižući stopu štednje za gotovo 11,7 bodova na 25 posto.

Središnja je banka prošle godine zabilježila još jedan trend - nešto nižu potražnju za potrošačkim kreditima. Iznos tih kredita koje su odobrile banke i štedionice pao je u Sloveniji prošle godine za 218 milijuna eura, navodi STA.

Tagovi: slovenske banke, depoziti, Banka Slovenije
PROČITAJ I OVO
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
SLUČAJ FRANAK
Bankari čine sve ne bi li dužnike u švicarcima spriječli u tužbama
ZAGREB - Agencija za zaštitu prava na pristup osobnim podacima izdaje rješenja kojima nalaže bankama da građanima omoguće pristup traženoj dokumentaciji, ali banke odbijaju postupiti po tim rješenjima i pokreću upravne sporove protiv rješenja Agencije.
Commerzbank će otpustiti 10.000 zaposlenika
REZOVI
Commerzbank će otpustiti 10.000 zaposlenika
FRANKFURT - Njemačka Commerzbank otpustit će 10.000 ljudi u pokušaju smanjenja troškova, izvještava Reuters. Prvi čovjek banke Manfred Knof već je najavio smanjenje broja zaposlenih još početkom godine.
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
PAD
Raiffeisen Bank International s manjim prihodima u prvom kvartalu
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u petak da joj je prihod pao u prvom tromjesečju, odražavajući oštar pad prihoda od kamata, ali prepolovljene rezervacije poduprle su dobit, signaliziravši oporavak od posljedica koronakrize.
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
UZLET
OTP: Konsolidirana dobit uzletjela za gotovo četiri puta
BUDIMPEŠTA - Unatoč privremenim mjerama zaključavanja koje su uvedene u mnogim zemljama, poslovanje OTP grupe bilo je neprekinuto u prvom tromjesečju.
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
NAGRADE
Bonusi za članove Uprave banjalučke Sberbank
BANJA LUKA - Akcionari Sberbank a.d. Banja Luka odobrit će isplatu varijabilnih naknada (bonusa) za poslovnu 2020. godinu članovima Uprave Banke, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 7. maj 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE