GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji

Slovenci s kreditima u francima tužili se Europskoj komisiji
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenska udruga "Frank" prijavila je državu Europskoj komisiji, žaleći se na sporost u rješavanju tužbi koje su pokrenuli protiv banaka koje su odobravale tzv. "švicarske" kredite, objavili su u utorak slovenski mediji.

Odvjetnik Robert Preininger, koji zastupa zajmoprimce u "švicarcima", kazao je za Slovensku televiziju da banke koje su takve kredite odobravale nisu pri tome ispunile dužnost da klijentima pojasne uvjete kredita i potencijalni rizik.

"To je jasno i prema kriterijima koje je u vezi s nekim slučajevima kredita u švicarcima u drugim zemljama odredio sud Europske unije, no naši sudovi to ne uvažavaju", dodao je.

Udruga "Frank" interesno povezuje one koji su uzimali kredite s deviznom klauzulom vezanom na tečaj švicarske valute. Tuže se da njihova agonija traje godinama, a na vidiku nema cjelovitog rješenja niti pravomoćne sudske presude za njihove slučajeve, ali ni ustaljene sudske prakse.

Neka negativna sudska rješenja na njihove tužbe protiv banaka još razmatra ustavni sud, a tek nakon što iscrpe i tu instancu mogli bi tužiti državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, pojašnjavaju svoje obraćanje Europskoj komisiji.

Prema podacima koje je lani iznijela slovenska središnja banka, u Sloveniji je nezaključeno još oko 370 milijuna eura stambenih kredita s klauzulom u švicarskim francima, a računa se da će zadnji takvi krediti biti otplaćeni za desetak godina jer su se mnogi klijenti banaka odlučili da ih konvertiraju u eurske kredite.

Poznata ljubljanska odvjetnica Nataša Pirc Musar kazala je da su se zaduženi u švicarskim francima Europskoj komisiji žalili da u Sloveniji nemaju učinkovito pravno sredstvo jer je u nacionalno zakonodavstvo na pogrešan način europsku direktivu koja se odnosi na zaštitu prava potrošača.

Europski sud za ljudska prava je temeljem rumunjskog slučaja Andricius jasno naveo da ugovorni uvjeti za kredit moraju biti napisani u jasnom i razumljivom jeziku, te da financijske ustanove zajmoprimcu moraju dati potrebne informacije, navela je Pirc Musar za Slovensku televiziju.

Tagovi: krediti u francima, Vlada Slovenije, Robert Preininger, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
NLB reže dividendu
DIVIDENDA
NLB reže dividendu
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka ove će godine značajno smanjiti dividendu ili je čak neće ni isplatiti.
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama
POHVALNO
Donacija 1,3 milijuna kuna Erste banke i Erste Card Cluba zagrebačkim bolnicama

ZAGREB - Erste banka i Erste Card Club donirat će ukupno 1,3 milijuna kuna zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti i Klinici za dječje bolesti Zagreb, za nabavku opreme zbog epidemije koronavirusa i zbog sanacije štete nedavnog jakog potresa u Zagrebu, priopćeno je u subotu iz te banke.

Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
MORATORIJ
Adrović otkriva kako će izgledati moratorij na kredit
ZAGREB - Najveće su banke počele na svojim internetskim stranicama obavještavati klijente o moratoriju na kredite, no uvjeti nisu za sve isti, a detalji variraju od banke do banke.
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita
ODGODA
Španjolske banke pod navalom klijenata za odgodu stambenih kredita

MADRID - Španjolske banke nalaze se pod navalom klijenata koji traže odgodu otplate stambenih kredita nakon što je vlada usvojila tu mjeru za najpogođenije stanovnike bez posla.

HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja
PREPORUKE
HNB-ova preporuka o beskontaktnom plaćanju u primjeni od 6. travnja

ZAGREB - Preporuka Hrvatske narodne banke (HNB) o beskontaktnom plaćanju u maksimalnom iznosu od 250 kuna bez PIN-a primjenjivat će se od 6. travnja, objavili su u petak iz HNB-a.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE