GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sjutra počinje isplata garantovanih depozita Atlas banke

Sjutra počinje isplata garantovanih depozita Atlas banke
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2019 / 20:59
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - Isplata garantovanih depozita za 90,02 hiljade deponenata Atlas banke u stečaju, počeće sjutra u poslovnicama banaka koje su izabrane kao isplatioci, saopšteno je iz Fonda za zaštitu depozita (FZD).

Direktor FZD, Predrag Marković, kazao je na konferenciji za novinare da će isplata depozita početi u deset sati u poslovnicama Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne, NLB i Societe Generale Montenegro banke.

"Banke su odredilie 75 isplatnih mjesta na skoro cijeloj teritoriji Crne Gore, tako da će deponenti moći da preuzmu garantovani depozit prema svom izboru", rekao je Marković.

Ukupni depoziti kod Atlas banke iznose 186,44 miliona eura.

Marković je precizirao da od 93,69 hiljada deponenata registrovanih u poslovnoj evidenciji Atlas banke, njih 90,02 hiljade imaju pravo na isplatu garantovanog depozita u ukupnom iznosu od 89,59 miliona eura.

"Na 85,91 hiljadu građana odnosi se 77,33 miliona eura, dok se na 4,1 hiljadu preduzeća odnosi 12,26 miliona eura", objasnio je Marković.

On je dodao da 3,26 hiljada deponenata ima veće obaveze od depozita. Iz prava na isplatu isključeno je 413 deponenata sa ukupnim iznosom od 5,34 miliona eura.

Marković je saopštio da deponenti mogu preuzeti garanovani depozit u narednih deset godina, od čega u periodu od tri godine kod navedenih banaka. nakon toga depoziti se mogu preuzeti direktno od Fonda.

"Nakon prvog izvještaja stečajnog upravnika imaćemo jasniju predstavu o visini sredstava koja se mogu povratiti iz stečajne mase Atlas banke, ali s obzirom na raspoložive podatke, očekujemo da će se Fond u potpunosti namiriti", kazao je Marković.

On je podsjetio da je Fond do sada isplatio više od 74 odsto ukupne obaveze prema deponentima Invest banke Montenegro (IBM) u koju je stečaj uveden početkom godine.

"Kao što ste ranije obaviješteni, već smo iz stečajne mase te banke povratili u Fond deset miliona eura", dodao je Marković.

On je rekao da se u Fondu nadaju da će isplata garantovanih depozita kod Atlas banke proteći kao i kod IBM-a.

Stečaj u Atlas banku uveden je 5. aprila, rješenjem Centralne banke (CBCG). Zakonom o zaštiti depozita definisane su obaveze FZD-a da obavi obračun i počne isplatu garantovanih depozita u roku od 15 radnih dana od uvođenja stečaja.

Marković je saopštio da je istim zakonom definisano da je stečajni upravnik banke u stečaju dužan da podatke i dokumentaciju za obračun garantovanih depozita dostavi Fondu najkasnije deset radnih dana od uvođenja stečaja.

"Taj rok je istekao u petak. Stečajni upravnik Atlas banke obratio se Upravnom odboru FZD sa zahtjevom da, zbog obima podataka i dokumentacije koju treba da dostavi, produži roka za dva radna dana", kazao je Marković.

Upravni odbor je, sagledavajući opravdanost zahtjeva stečajnog upravnika, a prvenstveno vodeći računa o interesu velikog broja deponenata banke, kao i o nastupajućim vjerskim i državnim praznicima, odlučio da se rok za isplatu garantovanih depozita ne odlaže, već da menadžment i zaposleni u Fondu ulože maksimalne napore da obezbijede početak isplate u najskorijem mogućem roku.

Tagovi: Atlas banka, Fond za zaštitu depozita, Centralna banka Crne Gore, Predrag Marković, Crnogorska komercijalna banka, Hipotekarna banka, Duško Knežević
PROČITAJ I OVO
NBS: Od 1.976 pritužbi u 2019. godini – 280 osnovanih
PRITUŽBE
NBS: Od 1.976 pritužbi u 2019. godini – 280 osnovanih
BEOGRAD – U prošloj godini Narodna banka Srbije dobila je 1.976 pritužbi korisnika na rad davalaca finansijskih usluga i banaka, od čega je 280 osnovanih, a o 399 se odlučuje.
Jean-Pierre Mustier kandidat za čelno mjesto u britanskom HSBC-u
KANDIDAT
Jean-Pierre Mustier kandidat za čelno mjesto u britanskom HSBC-u

LONDON - Izvršni direktor talijanske banke UniCredit Jean-Pierre Mustier jedan je od glavnih vanjskih kandidata za čelno mjesto u britanskoj banci HSBC, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore.

Dioničari UBI-a: Ponuda Intese Sanpaolo neprihvatljiva
REAKCIJE
Dioničari UBI-a: Ponuda Intese Sanpaolo neprihvatljiva
MILANO - Skupina ulagača UBI Bance koja drži 18% temeljnog kapitala ove talijanske banke u ponedjeljak je odbacila ponudu za preuzimanje Intesa Sanpaolo kao neprihvatljivu, što izaziva sumnju u ponudu za stvaranje talijanskog bankarskog lidera.
NLB Grupa: Neto dobit u 2019. smanjena 5%
REZULTATI
NLB Grupa: Neto dobit u 2019. smanjena 5%
LJUBLJANA - Prošle je godine NLB Grupa ostvarila 193,6 milijuna eura neto dobiti, što je pet posto manje nego u 2018. godini, navodi se u priopćenju najveće slovenske banke.
Morgan Stanley kupuje online brokera E-Trade za 13 milijardi dolara
VELIKI DEAL
Morgan Stanley kupuje online brokera E-Trade za 13 milijardi dolara
NEW YORK – Banka Morgan Stanley kupuje onlajn brokersku kuću E-Trade za 13 milijardi dolara, pri čemu će plaćanje u cijelosti biti realizirano u dionicama, što je najveći posao ove banke s Wall Streeta u posljednjem desetljeću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE