GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbanku snažno porasla dobit na kraju 2019.

Sberbanku snažno porasla dobit na kraju 2019.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank izvijestio je da mu je dobit u posljednjem tromjesečju 2019. poskočila za petinu zahvaljujući širenju poslovanja s digitalnim uslugama i skoku provizija i naknada za kartične transakcije.

U razdoblju od listopada do prosinca 2019. banka je poslovala s neto dobiti od 212 milijardi rubalja (3,25 milijardi dolara).

Operativni prihodi prije rezervacija porasli su 14,2 posto, na 541,1 milijardu rubalja.

Neto troškovi povezani s promjenom kvalitete imovine porasli su 13,8 posto, na 41,2 milijarde rubalja.

Neto prihodi od kamata uvećani 4,6 posto na 371 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 23,6 posto, na 148,3 milijarde rubalja.

Sberbank ima ambiciju postati ključni igrač u digitalnom sektoru, natječući se s privatnim zajmodavcima i hi-tech tvrtkama na tržištu digitalnih usluga.

Kao najveća ruska banka po kapitalu i broju klijenata, Sberbank je u procesu digitalne transformacije ulagao u široku lepezu usluga, od isporuke hrane do taksi usluga.

U poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak izdvojili su i skok prihoda od provizija u poslovanju s bankovnim karticama, uključujući transakcije na velikoj ruskoj mreži javnog prijevoza.

U cijeloj 2019. godini bančina neto dobit porasla je 1,6 posto kada se uzme u obzir prodaja turskog DenizBanka.

Operativni prihodi prije rezervacija uvećani su 8,3 posto.

Izvršni direktor Sberbanka German Gref upozorio je da bi epidemija koronavirusa diljem svijeta mogla negativno utjecati na njihovo poslovanje.

„U potpunosti ovisimo o situaciji na globalnom tržištu i o našim klijentima. Situacija je za sada nepredvidiva”, rekao je Gref.

Tagovi: Sberbank, German Gref
PROČITAJ I OVO
Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
FINANCIJSKI PAKET
Sporazum EIB-a i HBOR-a o 200 mln eura zajmova za hrvatska poduzeća
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) dogovorile su financijski paket koji bi mogao omogućiti do 200 milijuna eura zajmova za brži oporavak hrvatskih malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća od posljedica pandemije bolesti Covid-19.
MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ŠIRENJE
MKB Bank preuzima i Karlovačku banku
ZAGREB - Proizvođač oružja HS Produkt, većinski vlasnik Karlovačke banke s udjelom od 75 posto čiji su osnivači i suvlasnici Ivan Žabčić i Marko Vuković, otkupljuje ostatak dionica kako bi banku prodao mađarskom MKB Banku.
EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika
KREDITIRANJE
EBRD kreditira finansiranje izgradnje dela autoputa od Niša do Pločnika
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj dogovorila je sa srpskim vlastima kredit od 85 mil EUR za finansiranje izgradnje dela autoputa Mira, od Niša do Pločnika, a tender će biti objavljen početkom novembra, izjavila je Tanjugu regionalna direktorka EBRD za ZB  Zsuzsana Hargitai.
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
KAZNA
JP Morgan mora platiti gotovo milijardu dolara zbog manipulacija tržištem
NEW YORK - Američka investicijska banka JPMorgan Chase objavila je da će prema dogovoru s ministarstvom pravosuđa platiti oko 920 milijuna dolara za povlačenje tužbi za nezakonitu trgovinu plemenitim metalima i obveznicama.
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
OBVEZNICE
Navala banaka na obveznice Federacije BiH
SARAJEVO - Posljednja aukcija obveznica Federacije BiH od 8. septembra, na kojoj se federalna Vlada zadužila za gotovo 40 miliona KM, pokazala je veliku zainteresovanost bankarskog sektora za vladine vrijednosne papire u uslovima pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE