GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbanku snažno porasla dobit na kraju 2019.

Sberbanku snažno porasla dobit na kraju 2019.
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank izvijestio je da mu je dobit u posljednjem tromjesečju 2019. poskočila za petinu zahvaljujući širenju poslovanja s digitalnim uslugama i skoku provizija i naknada za kartične transakcije.

U razdoblju od listopada do prosinca 2019. banka je poslovala s neto dobiti od 212 milijardi rubalja (3,25 milijardi dolara).

Operativni prihodi prije rezervacija porasli su 14,2 posto, na 541,1 milijardu rubalja.

Neto troškovi povezani s promjenom kvalitete imovine porasli su 13,8 posto, na 41,2 milijarde rubalja.

Neto prihodi od kamata uvećani 4,6 posto na 371 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 23,6 posto, na 148,3 milijarde rubalja.

Sberbank ima ambiciju postati ključni igrač u digitalnom sektoru, natječući se s privatnim zajmodavcima i hi-tech tvrtkama na tržištu digitalnih usluga.

Kao najveća ruska banka po kapitalu i broju klijenata, Sberbank je u procesu digitalne transformacije ulagao u široku lepezu usluga, od isporuke hrane do taksi usluga.

U poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak izdvojili su i skok prihoda od provizija u poslovanju s bankovnim karticama, uključujući transakcije na velikoj ruskoj mreži javnog prijevoza.

U cijeloj 2019. godini bančina neto dobit porasla je 1,6 posto kada se uzme u obzir prodaja turskog DenizBanka.

Operativni prihodi prije rezervacija uvećani su 8,3 posto.

Izvršni direktor Sberbanka German Gref upozorio je da bi epidemija koronavirusa diljem svijeta mogla negativno utjecati na njihovo poslovanje.

„U potpunosti ovisimo o situaciji na globalnom tržištu i o našim klijentima. Situacija je za sada nepredvidiva”, rekao je Gref.

Tagovi: Sberbank, German Gref
PROČITAJ I OVO
Azijska investicijska banka odobrila Kini krizni zajam
ZAJAM
Azijska investicijska banka odobrila Kini krizni zajam

ŠANGAJ - Azijska investicijska banka za infrastrukturu (AIIB) objavila je u utorak da je odobrila prvi krizni zajam, posudivši Kini 2.485 milijardi juana (352 milijuna dolara) za potrebe suzbijanja zaraze koronavirusom.

HPB izdaje nove beskontaktne kartice za vlasnike zaštićenih računa
KARTICE
HPB izdaje nove beskontaktne kartice za vlasnike zaštićenih računa
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) pokrenula je izdavanje debitnih beskontaktnih kartica vlasnicima aktivnih zaštićenih računa s primanjima, kako bi im omogućila lakši pristup i raspolaganje njihovim novčanim sredstvima u izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa.
HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
KREDITI
HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u ponedjeljak da klijentima omogućava moratorij na otplatu kredita i reprogram obveza, a po modelu podjele rizika s poslovnim bankama, poduzetnicima koji trpe negativne posljedice koronavirusa nudi i povoljno kreditiranje obrtnih sredstava.
HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
PLASMAN
HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,52 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prošlotjednoj aukciji.
EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
PODRŠKA
EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
FRANKFURT - Europska investicijska banka (EIB) predložila je uspostavu jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kojim bi se uslijed koronakrize omogućila mobilizacija dodatnih 200 milijardi eura za kompanije širom EU-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE