GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti

Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Neto dobit Sberbanka u prošloj je godini tako iznosila 760,3 milijarde rubalja (10,29 milijardi dolara), nasuprot 845 milijardi u 2019. godini, pokazalo je poslovno izvješće ruske državne banke, godinama prisutne i u Hrvatskoj.

Rezervacije za loše kredite u prošloj su godini više nego učetverostručene, dosegnuvši iznos od 412 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija iznosili su 2.193,2 milijarde rubalja i bili su 8,5 posto veći u usporedbi s godinom ranije.

Neto kamatni prihodi pritom su uvećani za 13,6 posto, na 1.608,2 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 11 posto, na 552,6 milijardi rubalja, pokazalo je poslovno izvješće.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,83 posto i bila je viša za 0,4 postotnog boda u odnosu na kraj 2019.

Koronakriza i oštar pad cijena nafte, ključnog ruskog izvoznog proizvoda, pritisnuli su bankarski sektor i primorali zajmodavce na dodatne rezervacije za loše kredite u uvjetima pada gospodarstva i slabljenja rublje, podsjeća Reuters.

“Godinu dana ranije nismo mogli ni zamisliti s kakvim ćemo se izazovima susresti u 2020. godini – pandemijom, padom cijena nafte i prekidom poslovanja u određenim segmentima gospodarstva”, izjavio je glavni izvršni direktor Sberbanka Herman Gref u priopćenju.

Bančinu profitabilnost poduprla su nastojanja da zauzda troškove, dodao je.

“Sberbank je brzo uspio normalizirati poslovanje nakon što su ukinuta ograničenja za suzbijanje koronavirusa. Uvođenje opsežnog programa optimizacije troškova poduprlo je profitabilnost i postizanje stope povrata na kapital od 16 posto”, istaknuo je čelnik ruske banke.

Ukupni troškovi poslovanja porasli su im prošle godine "umjerenih" 4,9 posto, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Sberbank, Herman Gref , poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE