GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti

Sberbank zaključio 2020. s 10 posto nižom neto dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 15:18
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Najveća ruska banka Sberbank u četvrtak je izvijestila da joj je neto dobit u 2020. godini pala za 10 posto, pritisnuta višestruko većim rezervacijama za loše zajmove u krizi koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Neto dobit Sberbanka u prošloj je godini tako iznosila 760,3 milijarde rubalja (10,29 milijardi dolara), nasuprot 845 milijardi u 2019. godini, pokazalo je poslovno izvješće ruske državne banke, godinama prisutne i u Hrvatskoj.

Rezervacije za loše kredite u prošloj su godini više nego učetverostručene, dosegnuvši iznos od 412 milijardi rubalja.

Operativni prihodi prije rezervacija iznosili su 2.193,2 milijarde rubalja i bili su 8,5 posto veći u usporedbi s godinom ranije.

Neto kamatni prihodi pritom su uvećani za 13,6 posto, na 1.608,2 milijarde rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija porasli su 11 posto, na 552,6 milijardi rubalja, pokazalo je poslovno izvješće.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 13,83 posto i bila je viša za 0,4 postotnog boda u odnosu na kraj 2019.

Koronakriza i oštar pad cijena nafte, ključnog ruskog izvoznog proizvoda, pritisnuli su bankarski sektor i primorali zajmodavce na dodatne rezervacije za loše kredite u uvjetima pada gospodarstva i slabljenja rublje, podsjeća Reuters.

“Godinu dana ranije nismo mogli ni zamisliti s kakvim ćemo se izazovima susresti u 2020. godini – pandemijom, padom cijena nafte i prekidom poslovanja u određenim segmentima gospodarstva”, izjavio je glavni izvršni direktor Sberbanka Herman Gref u priopćenju.

Bančinu profitabilnost poduprla su nastojanja da zauzda troškove, dodao je.

“Sberbank je brzo uspio normalizirati poslovanje nakon što su ukinuta ograničenja za suzbijanje koronavirusa. Uvođenje opsežnog programa optimizacije troškova poduprlo je profitabilnost i postizanje stope povrata na kapital od 16 posto”, istaknuo je čelnik ruske banke.

Ukupni troškovi poslovanja porasli su im prošle godine "umjerenih" 4,9 posto, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Sberbank, Herman Gref , poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
ODLAZAK
Brunclik odlazi iz Uprave NLB-a
LJUBLJANA - Nadzorni odbor NLB-a danas je sa članom uprave Peterom Brunclikom dogovorio kraj mandata krajem lipnja.
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
AKVIZICIJE
Credit Agricole osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala
MILANO - Credit Agricole Italia osigurao ključnu potporu za preuzimanje Crevala vrijedno milijardu dolara, nakon što je pristao platiti najvišu cijenu bez obzira na razinu prihvaćanja njegove ponude.
Neto dobit VTB  banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
UZLET
Neto dobit VTB banke više nego udvostručena u prvom kvartalu
MOSKVA - Ruska banka VTB izvijestila je da je više nego udvostručila neto dobit u prvom tromjesečju zahvaljujući prepolovljenim rezervacijama za nenaplative zajmove.
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
KAMATNE STOPE
Vasić: U Srbiji neće biti negativnih kamatnih stopa na štednju
BEOGRAD – Srpsko bankarsko tržište je za sada daleko od negativnih kamatnih stopa na depozite stanovništva i ne treba ocekivati takve stope na štedne depozite u bankama u Srbiji, kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.
Američke banke zadovoljile rezultatima
DOBRE BROJKE
Američke banke zadovoljile rezultatima
ZAGREB - Oči investitora prošlog su tjedna bile usmjerene na početak sezone međugodišnjih najava poslovnih rezultata, koju tradicionalno započinju najveće banke u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE