GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank tužio EU zbog odluka o podružnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji

Sberbank tužio EU zbog odluka o podružnicama u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji
TUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.11.2022 / 20:10
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Sberbank podnio je tužbu protiv europskog odbora za sanaciju banaka zbog odluka o prodaji njegovih podružnica u Hrvatskoj i Sloveniji i gašenja one u Austriji nakon uvođenja sankcija Rusiji.

Krajem veljače Europska središnja banka (ECB) procijenila je da bi Sberbankovi ogranci u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji mogli propasti zbog naglog i velikog odljeva depozita koji su potaknule zapadne sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

ECB je zaključio da Sberbank Europe AG sa sjedištem u Austriji "vjerojatno u bliskoj budućnosti neće moći u roku plaćati dugove ni ostale obaveze", prema priopćenju u veljači.

"Sberbank Europe AG i njezine podružnice zabilježili su značajan odljev depozita budući da su geopolitičke napetosti utjecale na (njihovu) reputaciju", zaključio je ECB.

"To je dovelo do pogoršanja njihove likvidnosti, a ne postoje raspoložive mjere s realnim šansama za obnovu te likvidnosti na razini grupe i u svakoj od njezinih podružnica u bankovnoj uniji", dodali su.

Jedinstveni sanacijski odbor složio se s ocjenom ECB-a i odobrio je u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom prodaju hrvatskog ogranka Sberbanka Hrvatskoj poštanskoj banci. Sberbankov ogranak u Sloveniji prodan je Novoj Ljubljanskoj Banci.

Programe sanacije hrvatskog i slovenskog ogranka prodajom odobrila je i Europska komisija, potvrdivši i odluku odbora da se gašenje austrijske Sberbank Europe AG prepusti domaćem regulatoru.

Ruski Sberbank podnio je 22. kolovoza pred europskim Općim sudom tužbu protiv odbora za sanaciju banaka, tražeći poništenje njegove odluke.

Banka je u tužbi, između ostalog, ustvrdila da je odbor napravio "očitu pogrešku" u procjeni uvjeta povezanih sa sanacijskih programom i povrijedila "temeljno pravo na vlasništvo i na slobodu poduzetništva".

U ruskoj banci nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju tužbu.

Tagovi: Sberbank, Sberbank Europe, Europska središnja banka, Europska unija
PROČITAJ I OVO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
NESLUŽBENO
ECB će narediti UniCreditu da smanji poslovanje u Rusiji
WASHINGTON/RIM - Europska središnja banka spremna je narediti talijanskom UniCreditu da prekine svoje poslovanje s Rusijom, rekle su dvije osobe upućene u rasprave, dok regulator vrši pritisak da prekine europske financijske veze s Moskvom.
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE