GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank izbjegava rizik od Brexita otvaranjem ciparske podružnice u Londonu

Sberbank izbjegava rizik od Brexita otvaranjem ciparske podružnice u Londonu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2019 / 09:03
Autor: SEEbiz / indikator.ba
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank izbjegao je rizik zbog potencijalnog Brexita bez dogovora otvarajući podružnicu svog ciparskog poslovanja u srcu Londona, piše IntelliNews.

Lukav plan omogućit će trgovcima Sberbanke u Londonu da i dalje nude usluge širom čitavog bloka Evropske unije ako Britanija, pod vodstvom svog novog premijera Borisa Johnsona, bez ikakvog sporazuma izađe iz EU-a.

Banka je istaknula utjecaj različitih "scenarija izlaska" na njeno poslovanje u nedavnom izvještaju UK Company House.

"Ako tvrtka izgubi sposobnost da ima slobodan "pasoš" za ulazak u zemlje EU-a, onemogućit će joj se pristup klijentima sa sjedištem u EU-u", objasnio je šef podružnice Sberbank UK.

"Planirano ublažavanje takve situacije bilo bi ponuditi klijentima mogućnost da se suoče s drugom tvrtkom u grupi, najvjerojatnije SIB (Cipar) Ltd, direktno ili preko londonske podružnice, prevladavajući regulatorne režime koji to dopuštaju".

Sberbank, glavni zajmodavac Kremlja s oko 46% depozita zemlje, prije nešto više od godinu dana tiho je otvorio londonsku podružnicu svoje jedinice Sberbank CIB Cyprus na istoj adresi Flote Street kao i njeno sjedište u Velikoj Britaniji.

Ključno pitanje pasoša potaknulo je mnoštvo banaka, investicijskih menadžera i osiguratelja na otvaranje podružnica i ureda u dobro pozicioniranim glavnim gradovima EU-a, kao što su Frankfurt, Dublin i Pariz.

VTB, Sberbankov državno kontrolirani rival, preselio je nekoliko poslovnih linija, te dio svog londonskog osoblja u Frankfurt.

Tagovi: Sberbank, VTB bank, Brexit, Rusija
PROČITAJ I OVO
HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
KREDITI
HBOR nudi povoljne kredite za obrtna sredstva
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) izvijestila je u ponedjeljak da klijentima omogućava moratorij na otplatu kredita i reprogram obveza, a po modelu podjele rizika s poslovnim bankama, poduzetnicima koji trpe negativne posljedice koronavirusa nudi i povoljno kreditiranje obrtnih sredstava.
HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
PLASMAN
HNB kroz redovnu operaciju plasirao 1,52 milijarde kuna
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je putem redovne operacije na otvorenom tržištu bankama plasirala 1,52 milijarde kuna na rok od tjedna dana, uz kamatnu stopu od 0,05 posto, isto kao i na prošlotjednoj aukciji.
EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
PODRŠKA
EIB za podršku europskim poduzećima želi mobilizirati dodatnih 200 mlrd eura
FRANKFURT - Europska investicijska banka (EIB) predložila je uspostavu jamstvenog fonda od 25 milijardi eura kojim bi se uslijed koronakrize omogućila mobilizacija dodatnih 200 milijardi eura za kompanije širom EU-a.
U Crnoj Gori moratorijum za sve kredite
KREDITI
U Crnoj Gori moratorijum za sve kredite
PODGORICA - Viceguvernerka Centralne banke Crne Gore Zorica Kalezić saopštila je danas da svi tipovi kredita podležu moratorijumu, dodajući da je izvesno da će banke imati sluha za produženje roka otplate i za prilagođavanje kamatnih stopa u aktuelnoj situaciji.
NLB reže dividendu
DIVIDENDA
NLB reže dividendu
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka ove će godine značajno smanjiti dividendu ili je čak neće ni isplatiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE