GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sberbank igra na kartu e-trgovine

Sberbank igra na kartu e-trgovine
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2020 / 14:53
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Najveći ruski zajmodavac Sberbank očekuje da će do 2030. više od polovine prihoda ostvarivati u sektorima izvan temeljnog bankovnog poslovanja, najavivši fokus na elektronsku trgovinu.

Sberbank želi do 2023. biti među tri vodeća ruska aktera u elektronskoj trgovini i početkom tjedna najavio je preuzimanje većinskog udjela u internetskoj platformi SberMarket, zajedničkom ulaganju s internetskom grupom Mail.Ru.

Ruska je banka uložila oko dvije milijarde dolara u akvizicije i informatičku tehnologiju kako bi uhvatila korak s američkim tehnološkim divovima Appleom i Googleom, a kupila je i medijsku grupu Rambler i mrežno kino Okko.

U sljedeće tri godine Sberbankovi prihodi od nebankarskih poslova trebali bi dosegnuti najmanje pet posto prihoda grupe, rekao je prvi potpredsjednik izvršnog odbora Lev Khasis početkom tjedna, povodom dana internetskog ulaganja.

"U provedbu te strategije uložit ćemo značajnih oko četiri posto našeg kapitala i usmjeriti većinu tog novca u razvoj poslovanja e-trgovine", istaknuo je Khasis.

Sberbank je do sada po njegovim riječima u Sbermarket uložio 12 milijardi rubalja (156 milijuna dolara). Rast Sberbanka u tom sektoru vjerojatno će biti organski, iako su moguća partnerstva, dodao je Khasis, isključivši mogućnost velikih spajanja i preuzimanja.

Unatoč promjeni fokusa, bankarsko će poslovanje do 2023. godine i dalje činiti približno 70 posto neto operativnog prihoda, prema procjenama koje je u ponedjeljak predstavio izvršni direktor German Gref.

Prinos na kapital banke, jedan od ključnih pokazatelja profitabilnosti, trebao bi u razdoblju od 2020. do 2023. premašiti 17 posto.

Zajmovi stanovništvu trebali bi rasti 10 do 12 posto godišnje, a portfelj kompanija u kojima Sberbank ima vlasnički udio za dodatnih pet do sedam posto godišnje, navedeno je u prezentaciji.

Tagovi: Sberbank, e-trgovina, SberMarket, Apple, Google, internetska trgovina, online trgovina
PROČITAJ I OVO
Briljantni rezultati UBS-a
SJAJNE BROJKE
Briljantni rezultati UBS-a
ŽENEVA - Švicarska investicijska banka UBS u posljednjem je tromjesečju prošle godine imala 1,41 milijardu eura dobiti, što je 137 posto više nego godinu prije.
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
KARIJERE
UniCredit će novim direktorom imenovati Andreu Orcela
MILANO - Talijanska banka UniCredit imenovat će novim izvršnim direktorom Andreu Orcela, tvrde dobro obaviješteni izvori, signalizirajući tako povratak bankara koji je odigrao važnu ulogu u bančinim počecima.
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti stanovništvu u studenom 136,2 milijarde kuna
ZAGREB - Ukupni krediti stanovništvu na kraju studenoga 2020. iznosili su 136,2 milijardi kuna, čime je nastavljen njihov rast i na mjesečnoj i godišnjoj razini - u odnosu na listopad veći su za 0,1 posto, a u odnosu na studeni 2019. za 2,7 posto.
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE