GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom, i nadalje je na iznimno visokoj razini, priopćeno je u srijedu sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), na kojoj se raspravljao i o očekivanim kretanjima u ovoj godini, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se u prvom tromjesečju 2020., prema desezoniranim podacima, gospodarska aktivnost smanjila za 1,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pa se godišnja stopa rasta usporila na 0,4 posto.

U drugom se tromjesečju, kao posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera uvedenih tijekom travnja i većeg dijela svibnja, može očekivati još izrazitije snižavanje realnog BDP-a, stoji u priopćenju.

Pad broja oboljelih od Covida-19 i postupno popuštanje mjera krajem svibnja, čini se, pridonijeli su djelomičnom ublažavanju kontrakcije u pojedinim segmentima gospodarstva, što je pratio i djelomičan oporavak indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača u odnosu na rekordno nisku razinu zabilježenu u travnju, ističe se dalje u priopćenju.

I na tržištu rada, nakon snažnog pogoršanja pokazatelja u ožujku i travnju, prvi rezultati za svibanj upućuju na manje nepovoljna kretanja. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s ožujskih 0,6 posto na u travnju zabilježenih -0,2 posto, a najveći doprinos tome dao je pad cijena naftnih derivata.

Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na prosječnu travanjsku razinu, a u posljednjih je nekoliko dana svibnja blago deprecirao. Kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, HNB je u četiri navrata tijekom svibnja bankama izvan aukcija prodao manje iznose deviza, kaže se

Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, i nadalje je na iznimno visokoj razini, čemu je pridonio i HNB-ov otkup državnih vrijednosnih papira u travnju. Godišnji se rast ukupnih plasmana u travnju usporio, pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta kredita stanovništvu, a u manjoj mjeri i poduzećima, navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima za cijelu 2020. godinu, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti pod utjecajem smanjenja izvoza robe i usluga, kao i pada investicijske aktivnosti te potrošnje kućanstava.

Pored toga, navode u priopćenju iz HNB-a, u odnosu na prošlu godinu očekuje se usporavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena, ponajviše zbog pojeftinjenja naftnih derivata. Vlada RH rebalansom proračuna u svibnju znatno je smanjila očekivane prihode proračuna u 2020., pri čemu sada u tekućoj godini očekuje manjak u proračunu opće države od 6,8 posto BDP-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u KentBanku predsjednik uprave u sljedećem mandatu bit će Hasan Ecesoy, dok će u Sberbanku član uprave biti Igor Repin, a suglasnost je dana i za ponovno imenovanje Marijana Kantolića za predsjednika uprave i Verice Ljubičić za članicu uprave Samoborske banke.

Također, Savjet HNB-a izdao je Erste&Steiermarkische Bank odobrenje za pripajanje Erste Factoring d.o.o.

Savjet je donio i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Datum puštanja u prodaju tog prigodnoga kovanog novca je 19. lipnja 2020., uoči blagdana 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski financijski sustav, Kentbank, Hasan Ecesoy, Sberbank, Igor Repin
PROČITAJ I OVO
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE