GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom, i nadalje je na iznimno visokoj razini, priopćeno je u srijedu sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), na kojoj se raspravljao i o očekivanim kretanjima u ovoj godini, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se u prvom tromjesečju 2020., prema desezoniranim podacima, gospodarska aktivnost smanjila za 1,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pa se godišnja stopa rasta usporila na 0,4 posto.

U drugom se tromjesečju, kao posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera uvedenih tijekom travnja i većeg dijela svibnja, može očekivati još izrazitije snižavanje realnog BDP-a, stoji u priopćenju.

Pad broja oboljelih od Covida-19 i postupno popuštanje mjera krajem svibnja, čini se, pridonijeli su djelomičnom ublažavanju kontrakcije u pojedinim segmentima gospodarstva, što je pratio i djelomičan oporavak indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača u odnosu na rekordno nisku razinu zabilježenu u travnju, ističe se dalje u priopćenju.

I na tržištu rada, nakon snažnog pogoršanja pokazatelja u ožujku i travnju, prvi rezultati za svibanj upućuju na manje nepovoljna kretanja. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s ožujskih 0,6 posto na u travnju zabilježenih -0,2 posto, a najveći doprinos tome dao je pad cijena naftnih derivata.

Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na prosječnu travanjsku razinu, a u posljednjih je nekoliko dana svibnja blago deprecirao. Kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, HNB je u četiri navrata tijekom svibnja bankama izvan aukcija prodao manje iznose deviza, kaže se

Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, i nadalje je na iznimno visokoj razini, čemu je pridonio i HNB-ov otkup državnih vrijednosnih papira u travnju. Godišnji se rast ukupnih plasmana u travnju usporio, pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta kredita stanovništvu, a u manjoj mjeri i poduzećima, navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima za cijelu 2020. godinu, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti pod utjecajem smanjenja izvoza robe i usluga, kao i pada investicijske aktivnosti te potrošnje kućanstava.

Pored toga, navode u priopćenju iz HNB-a, u odnosu na prošlu godinu očekuje se usporavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena, ponajviše zbog pojeftinjenja naftnih derivata. Vlada RH rebalansom proračuna u svibnju znatno je smanjila očekivane prihode proračuna u 2020., pri čemu sada u tekućoj godini očekuje manjak u proračunu opće države od 6,8 posto BDP-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u KentBanku predsjednik uprave u sljedećem mandatu bit će Hasan Ecesoy, dok će u Sberbanku član uprave biti Igor Repin, a suglasnost je dana i za ponovno imenovanje Marijana Kantolića za predsjednika uprave i Verice Ljubičić za članicu uprave Samoborske banke.

Također, Savjet HNB-a izdao je Erste&Steiermarkische Bank odobrenje za pripajanje Erste Factoring d.o.o.

Savjet je donio i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Datum puštanja u prodaju tog prigodnoga kovanog novca je 19. lipnja 2020., uoči blagdana 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski financijski sustav, Kentbank, Hasan Ecesoy, Sberbank, Igor Repin
PROČITAJ I OVO
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
HNB
I u Hrvatskoj sve više zombi poduzeća
ZAGREB - Unatoč sve bržem oporavku gospodarske aktivnosti, ukupna izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima zadržala se na povišenoj razini, upozorila je jučer Hrvatska narodna banka nakon sjednice Savjeta.
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
KREDITI
Zagrebačkoj banci 100 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom
ZAGREB - UniCreditu je kroz Paneuropski jamstveni fond odobreno 300 milijuna eura za kredite klijentima pogođenima krizom, a od tog iznosa 100 milijuna eura ići će Zagrebačkoj banci, priopćili su u četvrtak iz te banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE