GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka

Savjet HNB-a: Likvidnost domaćeg financijskog sustava iznimno visoka
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.06.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom, i nadalje je na iznimno visokoj razini, priopćeno je u srijedu sa sjednice Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB), na kojoj se raspravljao i o očekivanim kretanjima u ovoj godini, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti.

Prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se u prvom tromjesečju 2020., prema desezoniranim podacima, gospodarska aktivnost smanjila za 1,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, pa se godišnja stopa rasta usporila na 0,4 posto.

U drugom se tromjesečju, kao posljedica pandemije koronavirusa i restriktivnih mjera uvedenih tijekom travnja i većeg dijela svibnja, može očekivati još izrazitije snižavanje realnog BDP-a, stoji u priopćenju.

Pad broja oboljelih od Covida-19 i postupno popuštanje mjera krajem svibnja, čini se, pridonijeli su djelomičnom ublažavanju kontrakcije u pojedinim segmentima gospodarstva, što je pratio i djelomičan oporavak indeksa pouzdanja proizvođača i potrošača u odnosu na rekordno nisku razinu zabilježenu u travnju, ističe se dalje u priopćenju.

I na tržištu rada, nakon snažnog pogoršanja pokazatelja u ožujku i travnju, prvi rezultati za svibanj upućuju na manje nepovoljna kretanja. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena smanjila se s ožujskih 0,6 posto na u travnju zabilježenih -0,2 posto, a najveći doprinos tome dao je pad cijena naftnih derivata.

Prosječni tečaj kune prema euru aprecirao je tijekom svibnja u odnosu na prosječnu travanjsku razinu, a u posljednjih je nekoliko dana svibnja blago deprecirao. Kako bi stabilizirao tečaj kune prema euru u trenutku kada su se na tržištu pojavile veće pojedinačne kupnje deviza, HNB je u četiri navrata tijekom svibnja bankama izvan aukcija prodao manje iznose deviza, kaže se

Likvidnost domaćega financijskog sustava, potaknuta ekspanzivnom monetarnom politikom HNB-a, i nadalje je na iznimno visokoj razini, čemu je pridonio i HNB-ov otkup državnih vrijednosnih papira u travnju. Godišnji se rast ukupnih plasmana u travnju usporio, pri čemu je zabilježeno usporavanje rasta kredita stanovništvu, a u manjoj mjeri i poduzećima, navodi se u priopćenju.

Savjet HNB-a raspravljao je i o očekivanim gospodarskim kretanjima za cijelu 2020. godinu, koju bi mogla obilježiti snažna kontrakcija gospodarske aktivnosti pod utjecajem smanjenja izvoza robe i usluga, kao i pada investicijske aktivnosti te potrošnje kućanstava.

Pored toga, navode u priopćenju iz HNB-a, u odnosu na prošlu godinu očekuje se usporavanje prosječne godišnje inflacije potrošačkih cijena, ponajviše zbog pojeftinjenja naftnih derivata. Vlada RH rebalansom proračuna u svibnju znatno je smanjila očekivane prihode proračuna u 2020., pri čemu sada u tekućoj godini očekuje manjak u proračunu opće države od 6,8 posto BDP-a.

Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija o imenovanjima: u KentBanku predsjednik uprave u sljedećem mandatu bit će Hasan Ecesoy, dok će u Sberbanku član uprave biti Igor Repin, a suglasnost je dana i za ponovno imenovanje Marijana Kantolića za predsjednika uprave i Verice Ljubičić za članicu uprave Samoborske banke.

Također, Savjet HNB-a izdao je Erste&Steiermarkische Bank odobrenje za pripajanje Erste Factoring d.o.o.

Savjet je donio i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga srebrnoga kovanog novca u povodu 75. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom. Datum puštanja u prodaju tog prigodnoga kovanog novca je 19. lipnja 2020., uoči blagdana 22. lipnja – Dana antifašističke borbe, zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: Savjet HNB-a, Hrvatska narodna banka, hrvatski financijski sustav, Kentbank, Hasan Ecesoy, Sberbank, Igor Repin
PROČITAJ I OVO
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE