GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ruski VTB izgubio je kontrolu nad svojom europskom podružnicom

Ruski VTB izgubio je kontrolu nad svojom europskom podružnicom
BEZ KONTROLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2022 / 08:44
Autor: SEEbiz
BERLIN - Druga najveća ruska banka, VTB, izgubila je kontrolu nad svojom europskom podružnicom sa sjedištem u Frankfurtu nakon što je u petak EU odobrila peti paket sankcija protiv Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu. Tako je u subotu odlučio njemački financijski nadzornik BaFin. Unatoč izolaciji od krovne banke u St. Petersburgu, podružnica može nastaviti s radom.

Savezno tijelo za nadzor financijskih usluga (BaFin) u današnjem je priopćenju za javnost objavilo da je krovna PJSC VTB Banka, sa sjedištem u drugom najvećem gradu u Rusiji, ostala bez prava glasa u VTB banci (Europe) SE, sa sjedištem u njemačkoj financijskoj prijestolnici.

Stoga više nije u mogućnosti kontrolirati i usmjeravati poslovanje svoje europske podružnice, niti raspolagati financijskom imovinom i drugim resursima Banke. Prema BaFinu, već nekoliko tjedana na snazi je zabrana plaćanja ili drugih prijenosa imovine iz europske podružnice na druge članice VTB grupe.

VTB-ova europska podružnica sada je potpuno izolirana od svoje ruske majke, koja je u ožujku isključena iz međunarodnog sustava razmjene financijskih podataka Swift, a također je pod američkim sankcijama.

U međuvremenu, članice EU-a odobrile su u petak peti paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Paket također uključuje zabranu transakcija i zamrzavanje imovine četiriju ruskih banaka, uključujući VTB.

Međutim, kako je njemačka središnja banka, Bundesbank, kao nadzornica provedbe sankcija, utvrdila da krovni ruski VTB više ne provodi učinkovitu kontrolu nad europskom podružnicom, europska podružnica može nastaviti normalno raditi.

Klijenti tako mogu bez prepreka pristupiti svojim financijskim depozitima, a kreditne transakcije se normalno provode. Obično drugi vjerovnici mogu poslovati s bankom ako sami nisu podložni sankcijama. Zaposlenici, vanjski izvođači i bankarski partneri također mogu raditi s VTB Bank (Europe) SE.

BaFin i Bundesbank smatraju da su likvidnost i solventnost VTB-ove europske podružnice trenutno adekvatne, pa nema razloga za bilo kakve druge mjere.

Drugačije je bilo s najvećom ruskom bankom, Sberbankom, koja je također pod sankcijama, ali za sada ostaje u Swift sustavu. Ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, njezina europska podružnica našla se pod takvim pritiskom likvidnosti da njezin nastavak poslovanja više nije bio moguć.

Većina članica Sberbank Europe Grupe tako je kroz mehanizme sanacije banaka dobila nove vlasnike; u Sloveniji je poslovanje Sberbanke preuzeo NLB. Sama austrijska Sberbank Europe u međuvremenu će biti likvidirana, a austrijski i njemački klijenti bit će pokriveni jamstvenim sustavima u obje zemlje. Sberbank se tako potpuno povukao iz Europe.

Tagovi: VTB bank, BaFin, Sberbank, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
NAPORI
Banka Slovenije jača aktivnosti za veću financijsku pismenost
LJUBLJANA - Banka Slovenije je pojačala svoje aktivnosti na području financijskog opismenjavanja. "Unatoč svim dosadašnjim naporima, financijska pismenost je relativno niska, ali smo također utvrdili da smo kao društvo uspješniji ako ljudi razumiju gospodarsko okruženje i financijski sustav", sažeo je razloge Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. za ovo za STA.
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
SOLIDNO
Blagi rast dobiti i prihoda Intese Sanpaolo u 2022.
MILANO . Intesa Sanpaolo je prošle godine ostvarila neto dobit od 4,35 milijardi eura, što je četiri posto više nego u 2021.
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
POTEZI
Sberbank pokreće svoju DeFi platformu
ZAGREB - Najveća ruska banka, Sberbank, radi na pokretanju svoje platforme za decentralizirano financiranje (DeFi), pripremajući se za testiranje proizvoda za nekoliko mjeseci.
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
KREDITI
Zaba pojednostavila kreditiranje malih poduzetnika
ZAGREB – Zagrebačka banka uvela je za male poduzetnike predodobrene kredite uz brzu i jednostavnu realizaciju. Personalizirana ponuda, manje dokumentacije i brže odobrenje neke su od prednosti za mala poduzeća.
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
PROBLEMI
Računi sve većeg broja Nijemaca u minusu
BERLIN - Poskupljenja u protekla tri mjeseca su ostavila pustoš na bankovnim računima građana: već svaki sedmi korisnik bankovnih računa u Njemačkoj je u tom razdoblju dospio u minus, odnosno svoje tekuće troškove plaća dispokreditom svoje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE