GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke

Rekordna dobit Hrvatske poštanske banke
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 19:13
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka u prvom polugodištu ostvarila je 147 milijuna kuna neto dobiti, što je 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije i najviša polugodišnja dobit u posljednjih trideset godina.

Uz pokretače rasta operativne dobiti, pozitivan utjecaj na neto dobit imaju rezervacije koje su neutralne u 6M 2021 zbog poboljšane kvalitete imovine i redovnih rezerviranja za sudske troškove. Rast operativne dobiti kao rezultat većih neto prihoda od naknada i prihoda od trgovanja, te smanjenja premije za osiguranje depozita.

Povrat na kapital iznosio je 11,1 posto što je iznad 9,7 posto koliko je ostvareno u istom lanjskom razdoblju.

Veća operativna dobit rezultat porasta neto prihoda od naknada i provizija i smanjene premije za osiguranje depozita. Rezervacije za rizike smanjene su zbog učinkovitih mjera naplate i poboljšanoj kvaliteti portfelja kredita. I neto prihod od kamata i neto prihod od naknada i provizija su u porastu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Do 30.6.2021. samo 5,7% (111 mil kn) financiranih moratorija gospodarstvu je prešlo iz performing statusa u status neispunjavanja obveza od ukupno odobrenih 1.939 mil kn. Registrirano je samo pet milijuna kuna plasmana aktivnih moratorija gospodarstvu (0,3% od ukupno odobrenih). Otplaćeno je 419 mil kn plasmana odobrenih moratorija gospodarstvu (21,6% od ukupno odobrenih).

Dobar je podatak za banku i to što na čak 45% portfelja Banke nema utjecaja ili tek minimalan utjecaj pandemije bolesti COVID-19.

Ukupna aktiva banke iznosi 27,5 milijardi kuna i u prvih je šest mjeseci povećana 7,8 posto.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, HPB Invest, HPB-nekretnine, Jadranska banka, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
KAMATE
Nikad niže kamatne stope za gotovinske kredite u Zabi
ZAGREB - U promotivnom razdoblju od 20. rujna do 2. listopada 2021. klijenti će u Zabi moći ugovoriti gotovinske kredite po nominalnoj kamatnoj stopi već od 3,99%
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
DIVIDENDE
HNB predlaže ukidanje odluke o privremenom ograničenju isplate dividendi banaka
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u utorak je pustila u javnu raspravu prijedlog da se od 1. listopada ukine odluka o privremenom ograničenju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu u svrhu povećanja njihove otpornosti i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZARADA
CERP lijepo zaradio na prodaji beogradske Alta banke
ZAGREB - Državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) postao je vlasnik 5,3 posto dionica beogradske Alta banke, objavila je Beogradska burza, navodeći da je riječ o provedbi Sporazuma o sukcesiji bivše Jugoslavije.
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
PRIZNANJA
Institutional Investor svrstao Intesu Sanpaolo u sam vrh europskih banaka
ZAGREB - Intesa Sanpaolo na prvome je mjestu među europskim bankama prema Institutional Investoru za 2021. godinu i najbolja je talijanska tvrtka za odnose s financijskim analitičarima i institucionalnim investitorima, kao i za okolišne, društvene i upravljačke (ESG) aspekte.
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
ZELENO SVJETLO
Centralna banka Crne Gore odobrila spajanje NLB-a i Komercijalne banke
PODGORICA - Centralna banka Crne Gore odobrila je NLB Banci AD Podgorica pripajanje Komercijalne banke AD Podgorica, čime su se stekli uslovi za posljednju fazu spajanja dva privredna društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE