GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj

Regionalna direktorica Svjetske banke potvrdila partnerstvo i potporu Hrvatskoj
POTVRDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Regionalna direktorica Svjetske banke za članice Europske unije Gallina A. Vincelette tijekom posjeta Hrvatskoj 4. i 5. srpnja održala je sastanke na visokoj razini s ključnim dionicima, pri čemu je izrazila potporu Hrvatskoj u provedbi reformi i prevladavanju izazova, izvijestila je Svjetska banka u srijedu.

Vincelette, u pratnji direktora Svjetske banke za Hrvatsku Jehana Arulpragasama, sastala se s potpredsjednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem, ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem, ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom, te ključnim predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a razgovarali su o razvojnim prioritetima Hrvatske koje podupire Svjetska banka, najnovijim makrofiskalnim kretanjima i globalnim izazovima koji se neprestano mijenjaju.

„Vladu RH treba pohvaliti za njezina gospodarska i fiskalna ostvarenja u prevladavanju najnovijih globalnih izazova. Vlasti nastavljaju i s jačanjem integracije s EU-om tako što su ispunile sve ekonomske kriterije za ulazak u europodručje u siječnju 2023.”, izjava je Vincelette koja se prenosi u priopćenju Svjetske banke.

S obzirom na predstojeće razdoblje neizvjesnosti, Vincelette je izrazila zadovoljstvo zbog dobrog napretka Vlade u provedbi programa zacrtanog u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO).

"Djelotvorna provedba reformi omogućit će Hrvatskoj da postavi čvršće temelje za dugoročni rast i stvori otpornije, zelenije i uključivije društvo. Svjetska banka odlučna je nastaviti s potporom Hrvatskoj u ostvarivanju tih ciljeva”, izjavila je Vincelette.

Vincelette je tijekom posjeta sudjelovala na otvaranju novog Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu, koji je uz potporu Svjetske banke financiran u sklopu Projekta implementacije integriranog sustava zemljišne administracije. Ova obnova dio je programa potpore modernizaciji hrvatskog sustava zemljišne administracije i upravljanja radi poboljšanja njegove učinkovitosti, transparentnosti i isplativosti, navedeno je.

"Najvidljiviji rezultat našeg zajedničkog rada je unaprjeđenje zemljišnoknjižnih usluga kako bi hrvatski građani imali koristi od kraćeg vremena obrade zemljišnih transakcija te mogli obavljati brojne usluge putem interneta. Trenutačno se 55 posto zahtjeva za zemljišnim uslugama podnosi putem interneta. Modernizirani sustav također će podržati razmjenu zemljišnih informacija između državnih institucija kako bi se olakšalo rješavanje ključnih razvojnih izazova, uključujući razvoj privatnog sektora, prilagodbu klimatskim promjenama te ublažavanje opasnosti od katastrofa”, rekla je Vincelette.

Izrazila je zadovoljstvo što je Svjetska banka mogla doprinjeti povezivanju starih zgrada kao što je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Zagrebu, s modernom i pametnom arhitekturom i projektiranjem kroz rekonstrukciju i novu dogradnju.

"Time se utire put prema modernom i reformiranom pravosudnom sustavu i zemljišnim knjigama, koji će uistinu biti na korist hrvatskih građana i cjelokupnog gospodarstva”, ocijenila je Vincelette.

Svjetska banka surađuje s Hrvatskom već 29 godina, a u tom razdoblju podržala je više od 50 projekata vrijednosti od gotovo pet milijardi američkih dolara, izradila brojne studije i pružila tehničku pomoć u jačanju institucija i izradi politika i strategija. Trenutačni program Banke usmjeren je na ublažavanje gospodarskih i društvenih posljedica bolesti covid-19, obnovu nakon potresa, obrazovanje, socijalnu politiku i mirovine, promet, pravosuđe, inovacije, poslovno okruženje, zemljišnoknjižni sustav, znanost i tehnologiju te gospodarski razvoj Panonske Hrvatske, navedeno je u priopćenju.

Tagovi: Gallina A. Vincelette, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE