GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

RBA: Novac i imovina klijenata u Hrvatskoj sigurni

RBA: Novac i imovina klijenata u Hrvatskoj sigurni
SIGURNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2022 / 13:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Raiffeisenbank Austria (RBA) u četvrtak su istaknuli da nisu izravno izloženi niti imaju poslovanje usmjereno na tržišta Rusije i Ukrajine te su poručili da su novac i imovina njihovih klijenata u Hrvatskoj sigurni.

Vezano uz Raiffeisen Bank International (RBI) i njezine izloženosti na ruskom i ukrajinskom tržištu te povezanosti s njihovom lokalnom RBA bankom u Hrvatskoj, iz RBA su istaknuli da su "sve usluge RBA banke, svi proizvodi, sva domaća i međunarodna plaćanja, izuzev onih obuhvaćenih sankcijama, dostupna njihovim klijentima". Također, navode da je gotovina dostupna i bit će dostupna u iznosima koje klijenti zatraže.

RBA u Hrvatskoj jedna je od 13 banaka austrijske Raiffeisen Bank International Grupe (RBI) koje posluju na tržištima srednje i istočne Europe, navode u priopćenju te dodaju kako su na temelju iskustava iz proteklih godina razvili dokazani pristup koji štiti njihove klijente.

On se, kako objašnjavaju, sastoji od konzervativnog upravljanja poslovnim aktivnostima banke čime klijente i banku ne izlažu značajnom riziku na hrvatskom tržištu, visoke razine likvidnosti i kapitala, koji su značajno iznad svih zahtjeva europskih regulatora te vrlo stroge strategije iz koje proizlazi njihova samoodrživost, kako banke, tako i drugih članica RBI Grupe.

Njihova visoka razina likvidnosti, kako su istaknuli, omogućava im da u svakom trenutku podmire svoje obveze. "U našem slučaju to znači da nemamo direktnu izloženost i poslovanje usmjereno na pogođena tržišta Rusije i Ukrajine i samim time nema direktnog utjecaja na naše poslovanje", poručili su iz RBA.

Predsjednica Uprave RBA Liana Keserić je kazala da dok svjedoče razornim posljedicama za stanovnike Ukrajine koje proizlaze iz trenutačnog sukoba, čine sve što odgovorni bankari moraju pružiti svojim klijentima - sigurnu banku i sigurnost dostupnosti novca, proizvoda i usluga.

"Povjerenje koje nam naši klijenti proteklih 28 godina pružaju, proizlaze iz rada i partnerskog odnosa kojeg svakodnevno obnavljamo, a ostvareni financijski rezultati iz protekle godine dokaz su da je RBA poslovanje u snažnoj formi", istaknula je.

Navela je kako gotovo cjelokupno poslovanje, točnije 97 posto, odnosi se na poslove u Hrvatskoj i EU. Uz to, imaju visoku likvidnost i kapitaliziranost s postotkom adekvatnosti kapitala od 23 posto.

"Naši relevantni omjeri likvidnosti i kapitaliziranosti uvelike premašuju propisane regulatorne zahtjeve i pokazuju rekordnu razinu likvidnosti. Ta brojka nas svrstava u jednu od najviše kapitaliziranih banaka u Europi", izjavila je Keserić.

"Upravo zato možemo sa sigurnošću potvrditi kako je novac i imovina naših klijenata u Hrvatskoj sigurna", poručili su iz RBA.

Predsjednik Uprave u RBI Johann Strobl naveo je da prate situaciju i sankcije koje se produžuju gotovo svakodnevno.

"Ono što znamo i što želimo naglasiti jest da je naša stopa osnovnog kapitala dovoljna za nastavak normalnog poslovanja, čak i pod ovakvim nezamislivim scenarijem", istaknuo je.

Tagovi: Raiffeisen Bank Austria, Liana Keserić
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE