GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast kredita ubrzao, najviše rastu plasmani poduzećima

Rast kredita ubrzao, najviše rastu plasmani poduzećima
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 08:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom listopada, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,2 mlrd. kuna ili 0,5% u odnosu na rujan (na osnovi transakcija) te su na kraju mjeseca iznosili 242,7 mlrd. kuna.

Pritom se njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 4,5% u listopadu, s 4,1% u rujnu. Mjesečni prirast plasmana gotovo je u cijelosti odraz rasta kredita koji su u listopadu iznosili 236,9 mlrd. kuna (isključujući kredite središnjoj državi). Uključujući i kredite središnjoj državi ukupni krediti krajem listopada dosegnuli su 279 mlrd. kuna što je rast za 0,3% u odnosu na rujan te 1,3% u odnosu na kraj 2020. Godišnja stopa rasta iznosila je 2,7%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja krediti stanovništvu porasli su za 0,4% mjesečno te 4,1% na godišnjoj razini. I krediti poduzećima također su rasli u odnosu na rujan (+0,6%) dok su u odnosu na listopad 2020. niži za 0,1%. Godišnji pad ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije bilježe kontinuirano smanjenje od travnja te su na kraju listopada iznosili 34,7 mlrd. kuna što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 1,2% dok su na godišnjoj razini niži za 5,5%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 0,7% te su iznosili 27,2 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,8%. Uspoređujući s krajem 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u lipnju bilježe smanjenje od 4,2% odnosno 3,9%.

Na osnovi transakcija, prema navodima HNB-a, u kojima su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovne prilagodbe vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpis kredita, krediti poduzećima znatno su ubrzali rast na godišnjoj razini (s 1,0% na 1,8%) s obzirom na to da su se u istom razdoblju prošle godine smanjili. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,6%.

Do kraja godine ne očekujemo značajne promjene u dinamici kreditiranja. U godini pred nama uslijed gospodarskog oporavka koji je vjerojatno dostigao svoj vrhunac i smanjivanja mjera javne potpore, očekujemo i oporavak korporativne kreditne aktivnosti. Iz strukturne perspektive očekujemo veću potražnju za investicijskim kreditima i manju potražnju za kratkoročnim potrebama poduzeća za likvidnošću. Poseban pokretač potražnje za kreditima poduzeća u zemljama EU-a dolazit će indirektno i od programa NextGenerationEU koji bi trebao pokrenuti značajne projekte (infrastrukturne, ali i biti podrška malim i srednjim poduzećima, itd.) što će posljedično doprinijeti i porastu investicijskih aktivnosti i generiranju pojačane kreditne aktivnosti privatnog sektora.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE