GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast kredita ubrzao, najviše rastu plasmani poduzećima

Rast kredita ubrzao, najviše rastu plasmani poduzećima
KREDITIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2021 / 08:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom listopada, ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,2 mlrd. kuna ili 0,5% u odnosu na rujan (na osnovi transakcija) te su na kraju mjeseca iznosili 242,7 mlrd. kuna.

Pritom se njihova godišnja stopa rasta ubrzala na 4,5% u listopadu, s 4,1% u rujnu. Mjesečni prirast plasmana gotovo je u cijelosti odraz rasta kredita koji su u listopadu iznosili 236,9 mlrd. kuna (isključujući kredite središnjoj državi). Uključujući i kredite središnjoj državi ukupni krediti krajem listopada dosegnuli su 279 mlrd. kuna što je rast za 0,3% u odnosu na rujan te 1,3% u odnosu na kraj 2020. Godišnja stopa rasta iznosila je 2,7%.

Promatrano po sektorima, na osnovi stanja krediti stanovništvu porasli su za 0,4% mjesečno te 4,1% na godišnjoj razini. I krediti poduzećima također su rasli u odnosu na rujan (+0,6%) dok su u odnosu na listopad 2020. niži za 0,1%. Godišnji pad ukupnih kredita plasiranih poduzećima, na osnovi stanja, dolazi od pada kredita za investicije i kredita za obrtna sredstva. Krediti za investicije bilježe kontinuirano smanjenje od travnja te su na kraju listopada iznosili 34,7 mlrd. kuna što je povećanje u odnosu na prethodni mjesec za 1,2% dok su na godišnjoj razini niži za 5,5%. Krediti za obrtna sredstva na mjesečnoj razini zabilježili su rast od 0,7% te su iznosili 27,2 mlrd. kuna dok su na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,8%. Uspoređujući s krajem 2020. i krediti za investicije i krediti za obrtna sredstva u lipnju bilježe smanjenje od 4,2% odnosno 3,9%.

Na osnovi transakcija, prema navodima HNB-a, u kojima su isključeni učinci promjene tečaja, cjenovne prilagodbe vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpis kredita, krediti poduzećima znatno su ubrzali rast na godišnjoj razini (s 1,0% na 1,8%) s obzirom na to da su se u istom razdoblju prošle godine smanjili. Na mjesečnoj razini rast je iznosio 0,6%.

Do kraja godine ne očekujemo značajne promjene u dinamici kreditiranja. U godini pred nama uslijed gospodarskog oporavka koji je vjerojatno dostigao svoj vrhunac i smanjivanja mjera javne potpore, očekujemo i oporavak korporativne kreditne aktivnosti. Iz strukturne perspektive očekujemo veću potražnju za investicijskim kreditima i manju potražnju za kratkoročnim potrebama poduzeća za likvidnošću. Poseban pokretač potražnje za kreditima poduzeća u zemljama EU-a dolazit će indirektno i od programa NextGenerationEU koji bi trebao pokrenuti značajne projekte (infrastrukturne, ali i biti podrška malim i srednjim poduzećima, itd.) što će posljedično doprinijeti i porastu investicijskih aktivnosti i generiranju pojačane kreditne aktivnosti privatnog sektora.

Tagovi: krediti, ukupni krediti, Hrvatska narodna banka, krediti poduzećima
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE