GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište

Rast kamatnih stopa ECB-a počeo se prelijevati i na hrvatsko tržište
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 16:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povećanje kamatnih stopa Europske središnje banke (ECB) počelo se prelijevati na hrvatsko tržište, što je vidljivo iz rasta prekonoćnih kamatnih stopa, kao i kamatnih stopa na kredite banaka, pri čemu je potonje zasad izraženije kod kredita poduzećima nego stanovništvu, navodi Hrvatska narodna banka (HNB) u najnovijem mjesečnom Biltenu.

U nastojanju da suzbije inflaciju, Upravno vijeće ESB-a sredinom ožujka podiglo je ključne kamatne stope za još 50 baznih bodova, unatoč rastućoj neizvjesnosti na financijskim tržištima. Tako trenutno najvažnija kamatna stopa ECB-a, za novčani depozit kreditnih institucija kod središnje banke, od ožujaka iznosi tri posto, ističu iz HNB-a u sažetku Informacije o gospodarskim, financijskim i monetarnim kretanjima u sklopu tog biltena.

To njihovo povećanje odražava se i na domaće financijsko tržište.

Premda je aktivnost na domaćem tržištu novca i dalje razmjerno skromna, povećanje ključnih kamatnih stopa počelo se prelijevati i na prekonoćne kamatne stope na hrvatskom novčanom tržištu, pa je prekonoćna kamata na trgovanje banaka depozitnim novcem na kraju veljače iznosila 2,1 posto, u odnosu na 1,4 posto krajem siječnja. Usporedbe radi, na europskom tržištu iznosila je 2,4 posto.

Što se tiče kratkoročnih troškova financiranja države, navode iz HNB-a, kamatna stopa na jednogodišnje trezorske zapise Ministarstva financija na posljednjoj aukciji u drugoj polovini veljače iznosila je 2,7 posto, u usporedbi s 2,5 posto u siječnju.

Porasli su i dugoročni troškovi financiranja države, pa je tako na kraju veljače prinos na dugoročne obveznice Hrvatske iznosio 4 posto, odnosno bio je za 53 bazna boda viši u odnosu na kraj siječnja.

U uvjetima pooštravanja monetarne politike ESB-a, kamatne stope na kredite banaka u Hrvatskoj također bilježe rast, koji je i dalje izraženiji za kredite nefinancijskim poduzećima nego za kredite stanovništvu, navode iz središnje banke.

Od početka ciklusa povećanja ključnih kamatnih stopa ESB-a, započetog u srpnju prošle godine, prosječna kamatna stopa na prvi put ugovorene kredite nefinancijskim poduzećima porasla je za 150 baznih bodova i u siječnju je iznosila 3,2 posto.

Potražnju za kreditima i na početku ove godine generiraju poduzeća u energetskom sektoru, što je pridonijelo nastavku godišnjeg rasta kredita poduzećima po iznimno visokim stopama od više od posto, dodaju.

Trošak zaduživanja stanovništva također se povećao za 110 baznih bodova u odnosu na razdoblje prije početka normalizacije monetarne politike i u siječnju dosegnuo 4,7 posto.

To se djelomično može objasniti učinkom subvencioniranja stambenih kredita u proljeće prošle godine, kada se osjetno povećao udio stambenih kredita koji se u sklopu APN-ova programa odobravaju uz niže kamatne stope. Uz to, relativno malen iznos ugovorenih stambenih kredita u siječnju ove godine također je pridonio porastu prosječne kamatne stope, navode iz HNB-a.

A što se tiče kamatnih stopa na prvi put ugovorene oročene depozite, njihova razina kod poduzeća bilježi gotovo kontinuiran porast od listopada prošle godine, dok kod stanovništva za sada nema znatnijih promjena kamatnih stopa, napominju iz HNB-a.

Tagovi: kamatne stope ECB-a, Europska središnja banka, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE