GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva

Ralph Hamers pretvara UBS u digitalnog bankarskog diva
KARIJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.11.2020 / 09:10
Autor: Siniša Malus
ŽENEVA - Nizozemac Raloph Hamers nedavno je preuzeo vodstvo švicarskog bankarskog diva UBS.

Koliko god se činilo da je to slatka funkcija, Hamersu neće biti nimalo lako. Od bivšeg glavnog izvršnog direktora nizozemskog ING-a, očekuje se, naime, da UBS pretvori i u digitalnog bankarskog diva, a taj se segment u UBS-u godinama zapostavljao.

Hamers je zaslužan za vodeću ING-ovu digitalnu transformaciju, dodajući milijune klijenata širom Europe koji koriste svoje telefone kako bi pretraživali hipoteke, osiguranje i štedne račune, bez papirnatih obrazaca ili posjeta uredu. Više od trećine kupaca ING-a komunicira s bankom isključivo putem mobilnih uređaja, a banka ima 13,4 milijuna klijenata koji plaćaju više od jedne usluge, što je 70% više u odnosu na vrijeme prije Hamersova mandata iz 2013. godine.

"Vidjeli smo kupce kako se premještaju na mrežu i uspon mobitela", rekao je Hamers u videu koji je ING objavio po njegovu odlasku.

"Priča je sagrađena ovako: u redu, momci, ako su takvi trendovi, moramo postati banka budućnosti."

Hamers, koji je u studenom preuzeo UBS, pridružuje se dok se švicarski div bori s rastom plaća i troškova, trvenjem među rukovoditeljima, gunđanjem osoblja oko smjera banke i razdvojenim digitalnim inicijativama, te naravno nepoznatim posljedicama izbijanja koronavirusa. Kao i ostatak industrije, i UBS je pokušao smanjiti troškove i povećati prihode jer pasivno ulaganje reže nekad unosne naknade za upravljanje, a negativne kamatne stope poništavaju tradicionalni model depozita i pozajmljivanja.

Od financijske krize, UBS je smanjio svoju investicijsku banku, koja je izgubila tlo pod nogama američkih divova, i umjesto toga usredotočio se na služenje milijunašima i milijarderima širom svijeta. UBS sada upravlja s 2,3 bilijuna američkih dolara vrijednom privatnom imnovinom, ali još uvijek pokušava otkriti kako skupo i osjetljivo poslovanje učiniti učinkovitijim - i kladi se da Hamersov tehnološki pametni pristup može pomoći da se do toga dođe.

"Ralph je bio jedan od prvih rukovoditelja velike banke koji je vidio važnost IT-a", kaže Ali Niknam, osnivač internetske banke Bunq.

Hamers je proveo gotovo tri desetljeća u ING-u, gotovo cijelu svoju karijeru, i tamo je upoznao svoju sadašnju suprugu dok je bila tajnica. Preferira kaki, tenisice i košulje s otvorenim ovratnikom od prugastih pruga, a kao izvršni direktor nastavio je upravljati pregrštom odnosa sa srednjim tvrtkama.

"Kultura banke postala je neformalnija pod njegovim vodstvom", kaže Maurits Duynstee, bivši glavni izvršni direktor ING-a, koji je sada partner u korporacijskoj financijskoj tvrtki Axeco. "Ljudi podcjenjuju koliko je ovaj svježi pristup donio banci."

Hamers je ING usporedio s tehnološkim startupom i poveo timove rukovoditelja na brojne izlete u Silicijsku dolinu. Nastojao je njegovati kreativnu kulturu s tečajevima joge, opuštanjem i wellness programima u uredu, a želio je da novo sjedište bude fizička manifestacija tog stila.

"Namjerno nismo sagradili mramorni dvorac poput drugih banaka", kaže Coen van Oostrom, izvršni direktor tvrtke EDGE, projektant zgrade.

Ipak, u Nizozemskoj je Hamers najpoznatiji po veličini svoje plaće i po 775 milijuna eura kazne koju je banka platila za rješavanje slučaja pranja novca. U ožujku 2018. nadzorni odbor predložio je povećanje njegove plaće za otprilike polovicu, na 3 milijuna eura godišnje - i dalje relativno skromno prema svjetskim bankarskim standardima - ali je povukao ponudu nakon negodovanja javnosti i oštrih riječi nizozemskog premijera. Šest mjeseci kasnije javni tužitelj izrekao je kaznu, rekavši da je banka stavila "dobit prije usklađivanja", barem djelomično jer je vrh uprave dao pogrešan ton.

Hamers se u Nizozemskoj suočio s javnim neprijateljstvom prema bankama i bankarima i smatrao da ne može dobiti zasluženu plaću. Plaća vjerojatno neće biti problem u UBS-u, jer će mu UBS platiti toliko da će se njegova plaća u ING-u činiti poput kikirikija. Iako švicarska banka nije otkrila Hamersovu plaću, odlazeći izvršni direktor Sergio Ermotti jedan je od europskih najplaćenijih bankara, koji je prošle godine zaradio više od 12 milijuna dolara.

Kad Hamers dođe u Zürich, morat će smanjiti troškove koji nadilaze otpuštanja, automatizaciju i kombiniranje ureda, a sljedeće će godine morati nadzirati žalbu na kaznu od 4,5 milijardi eura koju su francuski tužitelji izrekli zbog navodne pomoći klijenti izbjegavaju poreza.

Tagovi: Ralph Hamers, UBS banka, ING banka, digitalno bankarstvo, Sergio Ermotti, Švicarska
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE