GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen pod američkim pritiskom zbog ostanka u Rusiji

Raiffeisen pod američkim pritiskom zbog ostanka u Rusiji
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2023 / 12:09
Autor: SEEbiz
BEČ - Raiffeisen Bank International, jedna od najvećih austrijskih financijskih institucija, suočena je s istragom Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) Ministarstva financija SAD-a zbog njezinih poslovnih aktivnosti povezanih s Rusijom, izvijestio je Reuters pozivajući se na neimenovane izvore.

Raiffeisen, talijanski UniCredit i američki Citi među desecima su banaka iz “neprijateljskih” zemalja koje i dalje ne mogu izaći s ruskog tržišta zbog posebnog dekreta ruskog predsjednika Vladimira Putina koji zabranjuje takve poslove bez posebnog odobrenja vlasti.

Jedina banka koja se uspjela brzo povući iz Rusije nakon sveobuhvatne vojne invazije na Ukrajinu bila je francuska Societe Generale, koja je svoju Rosbank u potpunom vlasništvu prodala oligarhu Vladimiru Potanjinu.

Citi gasi svoje poslovanje i navodno istražuje mogućnosti povlačenja iz Rusije, ali ne želi "jednostavno dati imovinu". UniCredit banka do sada je uspjela prenijeti svoju knjigu kredita na lokalnu UralSib banku.

Još uvijek nisu poznati pravi planovi Raiffeisena. Kontinuirana uključenost Raiffeisena u Rusiju mogla bi ići daleko dalje od toga da ostanete "zarobljeni" u zemlji i jednostavno ne možete izaći iz nje zbog birokratije koju je nametnuo Kremlj. Navodno je OFAC u siječnju 2023. od Raiffeisena zatražio pojašnjenje o izloženosti banke u Rusiji, djelomično okupiranom Donbasu, Ukrajini pa čak i Siriji, uključujući detalje o transakcijama i određenim aktivnostima klijenata.

Raiffeisen je 10. najveća banka po imovini u Rusiji i trenutno ne može povući ništa od svoje rastuće dobiti iz ruskog poslovanja.

Analitičari i pravni stručnjaci koje je anketirao Reuters napominju da bi OFAC-ovo traženje informacija moglo biti standardna praksa i ne bi nužno dovelo do trenutnih kazni ili sankcija za Raiffeisen. No, u skladu s prethodnim izvješćima da su se američki dužnosnici udvostručili u sprječavanju "curenja sankcija" diljem svijeta, ovo bi moglo biti prvo upozorenje austrijskoj banci da ubrza svoje povlačenje iz Rusije.

Reuters podsjeća da je važnost Raiffeisena za rusko gospodarstvo naglašena njegovom pozicijom jedne od samo dvije strane banke na popisu 13 "sistemski važnih kreditnih institucija" Središnje banke Rusije (CBR).

Raiffeisen Bank International (RBI) je druga najveća prekogranična banka u srednjoj i istočnoj Europi po imovini, te je ostvarila bolju od očekivane konsolidirane neto dobiti od 3,6 milijardi eura u 2022., što je povećanje od 164%, s više od polovine dobiti od više od 2 milijarde eura dolazi iz ruskih operacija.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Rusija, State Department
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE