GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen obustavio inicijalnu ponudu dionica poljskog ogranka

Raiffeisen obustavio inicijalnu ponudu dionica poljskog ogranka
MALI INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2017 / 13:01
Autor: SEEbiz / H
VARŠAVA - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) obustavila je planirano uvrštenje dionica poljskog ogranka u burzovnu kotaciju zbog nedostatnog interesa ulagača.

U RBI-u su namjeravali putem početne javne ponude dionica prodati 15 posto udjela u poljskom ogranku kako bi udovoljili zahtjevu regulatora KNG-a da se dionice poljskih zajmodavaca uvrste u burzovnu kotaciju radi veće transparentnosti i sigurnosti bankovnog sektora.

Austrijska je banka u lipnju zatražila odgodu uvrštenja, navodeći kao razlog nedostatnu potražnju za udjelom u banci koja je prisiljena rezervirati značajan iznos kapitala za portfelj hipotekarnih kredita denominiranih u švicarskim francima. Dodatni je razlog za traženu odgodu bio program smanjenja troškova.

Regulator je odbacio njihov zahtjev budući da im je rok produljen već prošle godine.

Knjigovodstvena je vrijednost udjela u Polbanku oko 950 milijuna zlota (224 milijuna eura) a ulagači traže veliki popust zbog slabe profitabilnosti banke i portfelja hipotekarnih kredita.

"Raiffeisen Bank International AG odlučio je danas obustaviti početnu javnu ponudu dionica podružnice Raiffeisen Bank Polska S.A.", navodi se u priopćenju austrijske banke od četvrtka.

"Razlog je nedostatna razina interesa za ponudu pod uvjetima koji zadovoljavaju parametre RBI-jeve obveze prema Poljskog agenciji za financijski nadzor o uvrštenju dionica Raiffeisen Bank Polska u kotaciju Varšavske burze", dodaje se.

U prospektu za IPO Raiffeisenovog Polbanka navodi se niz razloga za moguće odustajanje od prodaje udjela, uključujući nedostatnu potražnju i nezadovoljavajuću cijenu.

Izvršni direktor austrijske banke prethodno je izrazio sumnju u potrebnu razinu potražnje ali je glasnogovornica banke naglasila da su u dobroj vjeri pokušali ispuniti zahtjev regulatora.

"Jako smo ozbiljno pristupili IPO-u. Razgovarali smo s više od 100 ulagača, poslali više od 350 istraživačkih izvješća, unaprijed jako detaljno analizirali ulagače i predstavili IPO u Parizu u Varšavi", navodi ona.

U banci napominju da trenutno s poljskim regulatorom razgovaraju o idućim potezima.

"RBI je objavio dopunu prospektu koju mora odobriti poljski regulator i razgovara s poljskim regulatorom o daljnjim koracima", navodi se u priopćenju.

Tagovi: Raiffeisen, Raiffeisen Bank International
PROČITAJ I OVO
HNB donio odluku o privremenom ograničavanju isplate dividendi u bankama
DIVIDENDE
HNB donio odluku o privremenom ograničavanju isplate dividendi u bankama
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u petak je donijela odluku o privremenom ograničavanju raspodjela, kojom se od banaka traži da ni u 2021. godini ne isplaćuju dividendu, kako bi se povećala otpornost kreditnih institucija i održavanja stabilnosti financijskog sustava u tijeku pandemije bolesti covid-19.
EBRD povećao ulaganja u 2020. na rekordnih 11 milijardi eura
ULAGANJA
EBRD povećao ulaganja u 2020. na rekordnih 11 milijardi eura
LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izvijestila je u četvrtak da je u 2020. godini povećala ulaganja 10 posto kako bi pomogla ublažiti teške ekonomske posljedice koronakrize, ali je udio zelenih ulaganja oštro smanjen.
Banke okreću leđa Trumpu
OČEKIVANO
Banke okreću leđa Trumpu
NEW YORK - Obiteljski biznis američkog predsjednika Donalda Trumpa trpi dok strane i američke banke prekidaju poslovne veze s njim, nakon nereda koji su izbili 6. siječnja u zgradi američkog Kongresa.
PBZ grupa donira 7,8 milijuna kuna za pomoć stradalima u razornom potresu
DONACIJA
PBZ grupa donira 7,8 milijuna kuna za pomoć stradalima u razornom potresu
ZAGREB ‌‌–‌ ‌PBZ‌ ‌grupa,‌ ‌dio‌ ‌Intesa‌ ‌Sanpaolo‌ ‌Grupe,‌ ‌donirala‌ ‌je‌ ‌7,8‌ ‌milijuna‌ ‌kuna‌ ‌kako‌ ‌bi‌ ‌ pomogla‌ ‌stradalima‌ ‌i‌ ‌sanaciji‌ ‌posljedica‌ ‌razornog‌ ‌potresa,‌ ‌koji‌ ‌je‌ ‌pogodio‌ ‌Sisačko-moslavačku‌ ‌županiju‌ ‌i‌ ‌šire‌ ‌ područje.‌
Komercijalna i NLB Banka radiće kao zasebne do spajanja
PLANOVI
Komercijalna i NLB Banka radiće kao zasebne do spajanja
BEOGRAD – Komercijalna Banka i NLB Banka Beograd nastaviće da rade kao zasebne banke sve do pravnog spajanja, sapštila je danas Komercijalna banka, čiji je od nedavno vlasnik slovenačka NLB Grupa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE