GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Raiffeisen Bank International u prvih devet mjeseci ostvarila 1.173 milijuna eura dobiti

Raiffeisen Bank International u prvih devet mjeseci ostvarila 1.173 milijuna eura dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.11.2018 / 18:46
Autor: SEEbiz
BEČ - Raiffeisen Bank International AG (RBI) u prva tri tromjesečja 2018. ostvario je konsolidiranu dobit u visini 1.173 milijuna eura.

– Glavni je pokretač tako dobrog rezultata kretanje troškova rizika. U i dalje teškim kamatnim uvjetima uspjeli smo povećati neto kamatne prihode za gotovo pet posto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je predsjednik Uprave RBI-ja Johann Strobl.

Prihodi od poslovanja za 5 posto ili 182 milijuna eura su veći na godišnjoj razini te iznose 4.003 milijuna eura. Neto kamatni prihodi porasli su za 5 posto na 2.519 milijuna eura zahvaljujući povećanju kamatonosne imovine Grupe za 3 posto. U općim troškovima poslovanja zabilježeno je manje smanjenje za 16 milijuna eura na godišnjoj razini na iznos od 2.228 milijuna eura. Udio troškova u prihodima snižen je za 2,2 postotna boda na 55,7 posto.

U izvještajnom razdoblju došlo je do neto otpuštanja gubitaka od umanjenja vrijednosti financijske imovine u visini 56 milijuna eura, dok je u istom razdoblju prošle godine gubitak od umanjenja vrijednosti iznosio 191 milijun eura. Na takvo pozitivno kretanje utjecali su dobro makroekonomsko okruženje u pogledu priljeva i mogućnost uspješne naplate u ukupnom iznosu od 416 milijun eura.

U 2018. nastavlja se i smanjenje udjela neprihodonosnih kredita, koji je od početka godine pao za dodatna 1,2 postotna boda te je krajem rujna iznosio 4,4 posto. Ipak, omjer pokrivenosti neprihodonosnih kredita povećao se za još 7,9 postotnih bodova na 75,0 posto, ponajprije zbog prodaje visokokolateraliziranih kredita te početka primjene MSFI-ja 9.%2B

Izgledi RBI će poticati rast kredita uz prosječno godišnje postotno povećanje po srednjim jednoznamenkastim stopama. Očekuje se da će gubici od umanjenja vrijednosti financijske imovine (troškovi rizika) u 2018. biti ispod razine zabilježene u 2017. RBI predviđa da će se udio neprihodonosnih kredita u srednjoročnom razdoblju dodatno smanjivati. Banka je kao cilj postavila udio troškova u prihodima ispod 55 posto u srednjoročnom razdoblju.

Sljedećih godina cilj je RBI-ja ostvariti konsolidirani povrat na kapital od približno 11 posto. U srednjoročnom razdoblju nastojati ostvariti stopu adekvatnosti osnovnoga kapitala na razini oko 13 posto nakon dividende. Na temelju toga cilja RBI namjerava raspodijeliti između 20 i 50 posto (omjer isplate dividende) svoje konsolidirane dobiti.

Tagovi: Raiffeisen Bank International, Raiffeisen, Johann Strobl
PROČITAJ I OVO
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
MJERE
CBCG: Ne možemo ublažiti mjere za gotovinske kredite
PODGORICA - Iz nove izvršne vlasti je krajem prošle godine saopšteno da očekuju partnersku podršku vrhovne monetarne institucije da se sa sadašnjih šest godina produži na 10 godina dužina otplate novih potrošačkih kredita, a što je dogovoreno sa bankarima.
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
POTEZI
Erste građanima s područja pogođenih potresom omogućava odgodu otplate kredita do 12 mjeseci
ZAGREB – Svojim klijentima, građanima s područja Sisačko-moslavačke županije, ali i okolnih županija pogođenih potresom, kojima je nekretnina u mjestu boravišta ili prebivališta oštećena, Erste banka omogućila je ugovaranje odgode otplate kredita na razdoblje od šest do 12 mjeseci.
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
NLB
Brodnjak: U Beogradu NLB-ov centar kompentencija za regiju
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka će u Beogradu postaviti grupni centar kompetencija za razvoj zajedničkih IT platformi za sve banke iz sastava grupacije van Slovenije, čime će na neki način Beograd postati drugo sjedište NLB Grupacije.
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
ZARADE
Izvršni direktor Morgan Stanleyja postao najbolje plaćeni bankar
NEW YORK - Izvršni direktor Morgan Stanleyja James Gorman postao je najbolje plaćeni američki bankar.
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
PRIZNANJA
Guverner Vujčić dobitnik ovogodišnje nagrade Lamfalussy
ZAGREB - Izvršni odbor Mađarske narodne banke (MNB) izabrao je guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića za dobitnika Nagrade Lamfalussy za 2021., međunarodnoga priznanja nazvanog po barunu Alexandreu Lamfalussyju - "ocu eura", priopćeno je u ponedjeljak iz HNB-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE