GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor

Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2024 / 09:00
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.

Ona je na sastanku crnogorskog izaslanstva s visokim dužnosnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u nastavku proljetnih sastanaka u Washingtonu rekla da na razini sustava rastu depoziti, krediti i kapital, a nekvalitetni. krediti se smanjuju.

„Uz stalno unapređenje regulatornog okvira u pravcu njegovog potpunog usklađivanja sa pravnom stečevinom EU, CBCG je snažno posvećena pregovaračkom procesu kroz vođenje radnih grupa za tri pregovaračka poglavlja i aktivno učešće u radu radna tijela za još sedam poglavlja“, naveo je Radović.

Zahvalila je predstavnicima MMF-a na potpori u pripremi nedavno usvojenog Zakona o središnjoj banci.

Zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li rekao je da je ova međunarodna institucija spremna podržati CBCG u realizaciji inicijativa usmjerenih ka jačem ekonomskom uključivanju žena i ozelenjavanju financijskog sektora, što su oblasti koje su obje strane ocijenile kao iznimno bitno.

Li je rekao da je impresioniran rezultatima postignutim u regulatornoj reformi i dodao da je veoma važno što je očuvana stabilnost bankarskog sistema, kao i nezavisnost CBCG.

"Neovisnost središnje banke iznimno je važna jer osigurava njezinu vjerodostojnost i učinkovito obavljanje njezine nadzorne uloge", rekao je Lee.

Ministar financija Novica Vuković, koji je zajedno s Radovićem predvodio crnogorsko izaslanstvo u Washingtonu, rekao je da Vlada ima za cilj promovirati uravnotežen i održiv gospodarski rast kroz napredne mjere fiskalne i makroekonomske politike, strukturne reforme i novi investicijski ciklus, prvenstveno u infrastrukturu i turistički sektori, poljoprivreda i informacijske tehnologije.

On je naveo da je cilj Crne Gore da do juna usvoji Fiskalnu strategiju, kao i da do kraja godine implementira novu srednjoročnu strategiju upravljanja dugom 2025-2027, ističući da je stručna podrška MMF-a u tom dijelu. bilo bi vrlo značajno.

Tagovi: radović, cbcg, geopolitika
PROČITAJ I OVO
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
INVESTICIJE
Slovenski Cset stekao 9,44% glasačkih prava u Slatinskoj banci
ZAGREB - Slatinska banka izvijestila je Zagrebačku burzu da je slovenski Cset potkraj svibnja stekao 9,44% glasačkih prava u ovoj banci.
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
POTROŠNJA
Hrvati vole trošiti, zato su skloniji potrošačkim kreditima
ZAGREB - Velika novost za sve koji se koriste popularnim "minusima" na tekućem računu. Tridesetog lipnja istječe rok nakon kojeg se ukidaju prešutna prekoračenja.
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
JASNA PORUKA
Yellen: Europske banke u Rusiji suočavaju se s iznimno visokim rizikom
NEW YORK - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je za Reuters da se europske banke suočavaju s rastućim rizicima koji posluju u Rusiji i da SAD razmatra jačanje svojih sekundarnih sankcija bankama za koje se utvrdi da su pomagale transakcije za ruske ratne napore.
Tko je najizgledniji kupac Addika?
OZBILJNA UTAKMICA
Tko je najizgledniji kupac Addika?
BEČ - Priča oko preuzimanja Addiko banke u proteklih je desetak dana dobila nove zaplete.
Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita
KREDITIRANJE
Hrvati i dalje gladni gotovinskih kredita
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti kućanstvima iznosili na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja 22,3 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE