GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon godinu i pol

Prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon godinu i pol
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 08:37
Autor: RBA analize
ZAGREB - Depoziti kućanstava su u ožujku na mjesečnoj razini pali za 200 milijuna kuna odnosno za 0,1 posto, na 228,5 milijardi kuna, što je prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon 18 mjeseci, istaknuto je u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja objavljenom u petak.

Na godišnjoj razini depoziti kućanstava su bili veći za 13 milijardi kuna, odnosno za šest posto, izvijestili su iz HNB-a.

Ukupni depoziti su u ožujku u odnosu na veljaču bili veći za 2,1 milijarde kuna, odnosno za 0,6 posto, na osnovi transakcija, i dosegnuli su 333,1 milijardu kuna. U odnosu na ožujak prošle godine ukupni depoziti su porasli za 22,5 milijardi kuna, odnosno za 7,2 posto.

Pritom su depoziti poduzeća na mjesečnoj razini porasli za 1,6 milijarde kuna, a na godišnjoj razini za 9,5 milijardi kuna i iznosili su 82,2 milijarde kuna, naveli su iz HNB-a.

Iz HNB-a su izvijestili i da su ukupni krediti, bez kredita državi, u ožujku iznosili 235,4 milijarde kuna, što je porast od 1,5 milijardi kuna ili 0,6 posto na mjesečnoj razini (na osnovi transakcija).

Pritom su krediti ostalim financijskim institucijama porasli za 0,8 milijardi kuna, a krediti stanovništvu za 0,7 milijardi kuna, dok su se krediti poduzećima smanjili za 0,1 milijardi kuna, navedeno je u komentaru monetarnih kretanja za ožujak 2021. godine.

Rast kredita stanovništvu je bio podržan povećanjem stambenih kredita, za 0,3 milijarde kuna ili za 0,5 posto, ali i gotovinskim nenamjenskim kreditima koji su nakon višemjesečnog kontinuiranog pada već drugi mjesec zaredom blago porasli, za 0,3 milijarde kuna ili 0,6 posto.

Godišnji rast stambenih kredita ubrzao se s 8,7 posto u veljači na 8,9 posto u ožujku, a gotovinski nenamjenski krediti su pali za 2,5 posto. Krediti poduzećima su zbog snažnog rasta kreditiranja u ožujku 2020. godine usporili rast na godišnjoj razini s 4,4 posto na 1,2 posto, priopćili su iz HNB-a.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
DOBRE BROJKE
Deutsche Bank u prvom kvartalu objavio rezultate iznad očekivanja
FRANKFURT - Deutsche Bank je u četvrtak izvijestila o 1,275 milijardi eura (1,365 milijardi dolara) neto dobiti koja se može pripisati dioničarima u prvom tromjesečju, što predstavlja porast od 10 posto na godišnjoj razini.
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
POTEZI
Rusija plijeni imovinu JPMorgana
MOSKVA - Ruski sud naredio je zapljenu 439,5 milijuna dolara imovine JPMorgan Chase nakon što je ruska državna VTB banka podnijela tužbu za "naknadu gubitka" protiv najveće američke banke.
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
PRITISCI
Lloyds: Visoki troškovi smanjili kvartalnu dobit
LONDON - Britanski bankarski div Lloyds u prvom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 1,1 milijardu funti (1,28 milijardi eura), što je 29 posto manje nego u istom razdoblju lani.
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE