GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon godinu i pol

Prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon godinu i pol
DEPOZITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2021 / 08:37
Autor: RBA analize
ZAGREB - Depoziti kućanstava su u ožujku na mjesečnoj razini pali za 200 milijuna kuna odnosno za 0,1 posto, na 228,5 milijardi kuna, što je prvi mjesečni pad depozita kućanstava nakon 18 mjeseci, istaknuto je u HNB-ovom komentaru monetarnih kretanja objavljenom u petak.

Na godišnjoj razini depoziti kućanstava su bili veći za 13 milijardi kuna, odnosno za šest posto, izvijestili su iz HNB-a.

Ukupni depoziti su u ožujku u odnosu na veljaču bili veći za 2,1 milijarde kuna, odnosno za 0,6 posto, na osnovi transakcija, i dosegnuli su 333,1 milijardu kuna. U odnosu na ožujak prošle godine ukupni depoziti su porasli za 22,5 milijardi kuna, odnosno za 7,2 posto.

Pritom su depoziti poduzeća na mjesečnoj razini porasli za 1,6 milijarde kuna, a na godišnjoj razini za 9,5 milijardi kuna i iznosili su 82,2 milijarde kuna, naveli su iz HNB-a.

Iz HNB-a su izvijestili i da su ukupni krediti, bez kredita državi, u ožujku iznosili 235,4 milijarde kuna, što je porast od 1,5 milijardi kuna ili 0,6 posto na mjesečnoj razini (na osnovi transakcija).

Pritom su krediti ostalim financijskim institucijama porasli za 0,8 milijardi kuna, a krediti stanovništvu za 0,7 milijardi kuna, dok su se krediti poduzećima smanjili za 0,1 milijardi kuna, navedeno je u komentaru monetarnih kretanja za ožujak 2021. godine.

Rast kredita stanovništvu je bio podržan povećanjem stambenih kredita, za 0,3 milijarde kuna ili za 0,5 posto, ali i gotovinskim nenamjenskim kreditima koji su nakon višemjesečnog kontinuiranog pada već drugi mjesec zaredom blago porasli, za 0,3 milijarde kuna ili 0,6 posto.

Godišnji rast stambenih kredita ubrzao se s 8,7 posto u veljači na 8,9 posto u ožujku, a gotovinski nenamjenski krediti su pali za 2,5 posto. Krediti poduzećima su zbog snažnog rasta kreditiranja u ožujku 2020. godine usporili rast na godišnjoj razini s 4,4 posto na 1,2 posto, priopćili su iz HNB-a.

Tagovi: depoziti, ukupni depoziti, kunski depoziti, devizni depoziti, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
POLJOPRIVREDA
Subvencionisani krediti poljoprivredi kod NLB i Komercijalne
BEOGRAD – Komercijalna banka i NLB Banka Beograd, članice NLB Grupe, počele su da primaju zahteve za subvencionisane poljoprivredne kredite, a čelnici ovih banaka izrazili su uverenje da će zadržati primat na tržištu u tom poslu, saopšteno je danas.
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
KREDITIRANJE
Na kraju prvog kvartala prekinut trend rasta kredita poduzećima
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu pada za 0,2% ukupni krediti nefinancijskim društvima krajem prvog ovogodišnjeg tromjesečja spustili su se ispod 87 mlrd kuna, nakon što su krajem veljače dosegnuli najvišu nominalnu vrijednost (87,1 mlrd kuna).
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
MORATORIJ
UniCredit klijentima u Italiji nudi moratorij na otplatu kredita, ali u Zabi to nije moguće
ZAGREB - UniCredit banka u Italiji na svojim web stranicama i dalje nudi mogućnost ugovaranja moratorija na kredite za tamošnje korporativne klijente, odnosno poduzeća, a vezano uz situaciju s bolesti COVID-19.
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
RAST
U prvom kvartalu nastavak rasta stambenog kreditiranja
ANALIZA - Uz mjesečnu stopu rasta od 0,3% ukupni krediti stanovništvu krajem ožujka dosegnuli su 137,7 mlrd. kuna.
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
ZAJAM
Svjetska banka odobrila HBOR-u zajam od 200 mln eura za pomoć poduzećima
WASHINGTON - Odbor direktora Svjetske banke u petak je Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) odobrio zajam u iznosu od 200 milijuna eura za Projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti u Republici Hrvatskoj (HEAL), priopćeno je u subotu iz Svjetske banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE