GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP

Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB/TORINO – FLITIN - Međunarodna mreža za unaprjeđenje financijske pismenosti Intesa Sanpaolo Grupe promiče inicijativu S.A.V.E. Ambassadors International Edition, prvu zajedničku inicijativu za mlade iz srednjih škola (16-18 godina) provedenoj u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Egiptu, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj i Srbiji, a u sklopu koje su škole aktivno uključile svoje učenike koji su na praktičan način učili o ciljevima ekonomske i ekološke održivosti.

Cilj inicijative temeljene na sadržaju S.A.V.E. Virtualni obilazak Muzeja štednje (www.savetour.it) je približiti mladima teme održivosti, kružnog gospodarstva, socijalne uključenosti i financijskog obrazovanja.

Nakon uvodne lekcije koju su održali FLITIN mentori, uključeni razredi u svakoj zemlji zamoljeni su mapirati neriješene probleme u svom gradu u ekološkom i društvenom smislu te da predložiti rješenja. Aktivnost je uključivala interakciju s lokalnom upravom, udrugama i poduzećima na tom području te, gdje je to bilo moguće, razgovore s građanima. Ova aktivnost rezultirala je izradom projektnog rada u kojem su učenici svake škole prezentirali rezultate svog istraživanja predstavnicima lokalnih institucija zajedno s prijedlozima rješavanja jednog od identificiranih problema.

U S.A.V.E. inicijativi koju u Hrvatskoj provodi Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) članica Intesa Sanpaolo Grupe sudjelovali su razredi srednjih škola iz raznih gradova, koji su kao S.A.V.E. ambasadori na vrlo kreativan način predstavili prepoznate socijalne i ekološke probleme svojih gradova. U svojim izlaganjima ističu probleme otpada, depopulacije, onečišćenja zraka i iseljavanja. Učenici su davali prijedloge kako riješiti prepoznate probleme, a bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako mladi gledaju na aktualne izazove zajednica u kojima žive. U Hrvatskoj je pobijedio rad učenika 3B razreda Srednje škole Petrinja. Kao aktualni izazov predstavili su velik broj ilegalnih odlagališta otpada koja su se pojavila nakon potresa te ponudili primjenjivo rješenje u vidu dijeljenja informativno-edukativnih letaka građanima o načinu razvrstavanja i zbrinjavanja otpada.

Osam najboljih prijava, po jednu za svaku zemlju, ocjenjivat će tijekom online događanja u programu 31. siječnja u 15 sati žiri kojim predsjedava predsjednik Intese Sanpaolo Gian Maria Gros-Pietro i članove Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora međunarodnih banaka supsidijara Intese Sanpaolo, Luisa Ferreira, voditeljica socijalnog programa EIB Institute i Giovanna Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje. Događaj će završiti ceremonijom dodjele nagrada za prva tri pobjednika: pobjednik će dobiti šumu od 30 stabala posađenih za ovu priliku u zemlji u razvoju, koju će biti moguće geolocirati i pratiti zahvaljujući posebnoj aplikaciji. Škole koje osvoje drugo i treće mjesto bit će nagrađene posvajanjem 20 polarnih medvjeda i 10 ugroženih morskih kornjača u suradnji s WWF-om.

„Ideja natjecanja je promicanje osjetljivosti o pitanjima od velike važnosti za budućnost novih generacija osam zemalja, kulturno i ekonomski različitih. Cilj inicijative koju promiče FLITIN je pomoći tinejdžerima razumjeti složenost izbora održivosti okoliša, u svjetlu ekonomskih implikacija i potencijala za inkluziju i smanjenja nejednakosti”, izjavila je Giovanna Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje.

FLITIN (Financial Literacy International Network) je mreža ambasadora Grupe Intesa Sanpaolo čiji je cilj širenje financijske edukacije u Italiji i u zemljama u kojima je prisutan Sektor međunarodnih banaka supsidijara: Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Češka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Međunarodna mreža koja ima za cilj razmjenu znanja, vještina, metodologija, alata, resursa i iskustava u području financijskog obrazovanja, s jednim sveobuhvatnim ciljem: povećati razinu financijske ekonomske pismenosti građana, uz visoke standarde kvalitete i prema OECD smjernicama.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Međunarodna mreža za unaprjeđenje financijske pismenosti Intesa Sanpaolo Grupe, Banca Intesa, privredna banka zagreb, FLITIN
PROČITAJ I OVO
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
EPILOG
Izgledan disciplinski postupak protiv menadžera Credit Suissea
BERN - Švicarski financijski regulator (FINMA) objavio je danas da razmatra hoće li pokrenuti disciplinski postupak protiv direktora banke Credit Suisse nakon što je drugu po veličini banku u Švicarskoj prošli tjedan morala otkupiti najveća švicarska banka UBS.
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
TEŽAK PAD
Tržišna kapitalizacija američkih banaka pala za 229 milijardi dolara
LONDON - Što nije u redu s bankama, zapitao se i britanski tjednik The Economist.
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
ODLJEV
Gotovo 100 milijardi dolara depozita izvučeno iz američkih banaka
WASHINGTON - Regulatori su ponovno uvjeravali javnost da je bankarski sustav siguran, budući da su svježi podaci pokazali da su klijenti nedavno povukli gotovo 100 milijardi dolara depozita.
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
RASPRODAJA
Deutsche Bank na meti panične rasprodaje, Scholz smiruje investitore
FRANKFURT - Dionice Deutsche Banka skliznule su u petak, dok su troškovi osiguranja od neplaćanja naglo porasli, jer se njemački zajmodavac našao na meti panične rasprodaje zbog briga oko stabilnosti europskog bankarskog sektora.
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
RAST
Erste banka u 2022. ostvarila rast ukupnih kredita i depozita
ZAGREB – Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit u 2022. godini iznosila je 977,0 milijuna kuna, 15,3% više u odnosu na 847,0 milijuna kuna u 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE