GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP

Prva zajednička inicijativa Međunarodne mreže za unaprjeđenje financijske pismenosti ISP
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.01.2023 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB/TORINO – FLITIN - Međunarodna mreža za unaprjeđenje financijske pismenosti Intesa Sanpaolo Grupe promiče inicijativu S.A.V.E. Ambassadors International Edition, prvu zajedničku inicijativu za mlade iz srednjih škola (16-18 godina) provedenoj u Hrvatskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Egiptu, Mađarskoj, Moldaviji, Rumunjskoj i Srbiji, a u sklopu koje su škole aktivno uključile svoje učenike koji su na praktičan način učili o ciljevima ekonomske i ekološke održivosti.

Cilj inicijative temeljene na sadržaju S.A.V.E. Virtualni obilazak Muzeja štednje (www.savetour.it) je približiti mladima teme održivosti, kružnog gospodarstva, socijalne uključenosti i financijskog obrazovanja.

Nakon uvodne lekcije koju su održali FLITIN mentori, uključeni razredi u svakoj zemlji zamoljeni su mapirati neriješene probleme u svom gradu u ekološkom i društvenom smislu te da predložiti rješenja. Aktivnost je uključivala interakciju s lokalnom upravom, udrugama i poduzećima na tom području te, gdje je to bilo moguće, razgovore s građanima. Ova aktivnost rezultirala je izradom projektnog rada u kojem su učenici svake škole prezentirali rezultate svog istraživanja predstavnicima lokalnih institucija zajedno s prijedlozima rješavanja jednog od identificiranih problema.

U S.A.V.E. inicijativi koju u Hrvatskoj provodi Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) članica Intesa Sanpaolo Grupe sudjelovali su razredi srednjih škola iz raznih gradova, koji su kao S.A.V.E. ambasadori na vrlo kreativan način predstavili prepoznate socijalne i ekološke probleme svojih gradova. U svojim izlaganjima ističu probleme otpada, depopulacije, onečišćenja zraka i iseljavanja. Učenici su davali prijedloge kako riješiti prepoznate probleme, a bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako mladi gledaju na aktualne izazove zajednica u kojima žive. U Hrvatskoj je pobijedio rad učenika 3B razreda Srednje škole Petrinja. Kao aktualni izazov predstavili su velik broj ilegalnih odlagališta otpada koja su se pojavila nakon potresa te ponudili primjenjivo rješenje u vidu dijeljenja informativno-edukativnih letaka građanima o načinu razvrstavanja i zbrinjavanja otpada.

Osam najboljih prijava, po jednu za svaku zemlju, ocjenjivat će tijekom online događanja u programu 31. siječnja u 15 sati žiri kojim predsjedava predsjednik Intese Sanpaolo Gian Maria Gros-Pietro i članove Marco Elio Rottigni, glavni direktor Sektora međunarodnih banaka supsidijara Intese Sanpaolo, Luisa Ferreira, voditeljica socijalnog programa EIB Institute i Giovanna Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje. Događaj će završiti ceremonijom dodjele nagrada za prva tri pobjednika: pobjednik će dobiti šumu od 30 stabala posađenih za ovu priliku u zemlji u razvoju, koju će biti moguće geolocirati i pratiti zahvaljujući posebnoj aplikaciji. Škole koje osvoje drugo i treće mjesto bit će nagrađene posvajanjem 20 polarnih medvjeda i 10 ugroženih morskih kornjača u suradnji s WWF-om.

„Ideja natjecanja je promicanje osjetljivosti o pitanjima od velike važnosti za budućnost novih generacija osam zemalja, kulturno i ekonomski različitih. Cilj inicijative koju promiče FLITIN je pomoći tinejdžerima razumjeti složenost izbora održivosti okoliša, u svjetlu ekonomskih implikacija i potencijala za inkluziju i smanjenja nejednakosti”, izjavila je Giovanna Paladino, ravnateljica i kustosica Muzeja štednje.

FLITIN (Financial Literacy International Network) je mreža ambasadora Grupe Intesa Sanpaolo čiji je cilj širenje financijske edukacije u Italiji i u zemljama u kojima je prisutan Sektor međunarodnih banaka supsidijara: Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Egipat, Češka, Mađarska, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina. Međunarodna mreža koja ima za cilj razmjenu znanja, vještina, metodologija, alata, resursa i iskustava u području financijskog obrazovanja, s jednim sveobuhvatnim ciljem: povećati razinu financijske ekonomske pismenosti građana, uz visoke standarde kvalitete i prema OECD smjernicama.

Tagovi: Intesa Sanpaolo, Međunarodna mreža za unaprjeđenje financijske pismenosti Intesa Sanpaolo Grupe, Banca Intesa, privredna banka zagreb, FLITIN
PROČITAJ I OVO
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
PODJELA RIZIKA
EBRD i Privredna banka Zagreb potpisali instrument podjele rizika od 75 milijuna eura
ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće novi instrument podjele rizika za hrvatske banke, a Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ), članica Grupe Intesa Sanpaolo, prva će se uključiti u instrument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE