GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitabilnost slovenskih banaka nastavila se smanjivati

Profitabilnost slovenskih banaka nastavila se smanjivati
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2020 / 08:39
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Profitabilnost slovenskih banaka dodatno se smanjila u prvih sedam mjeseci godine zbog pogoršane situacije zbog pandemije koronavirusa.

Gotovo sve banke pokazale su rast troškova umanjenja vrijednosti i rezerviranja. Kreditiranje domaćinstava povećalo se u srpnju, dok se pad kredita poduzećima nastavio, ali manje intenzivno nego u drugom tromjesečju.

Dobit prije oporezivanja u prvih sedam mjeseci iznosila je 154 milijuna eura, što je trećina dobiti koju su banke ostvarile u istom razdoblju prošle godine. Sa smanjenjem kreditne aktivnosti i velikim opsegom likvidnih ulaganja s niskim prinosom, neto prihod od kamata banaka opao je za 3,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi Banka Slovenije u svom najnovijem izvješću o poslovanju banaka.

Neto prihod od kamata banaka zaostajao je za četvrtinu za istim razdobljem prošle godine. Do srpnja su gotovo sve banke zabilježile rast troškova umanjenja vrijednosti i rezerviranja koji su na razini bankovnog sustava iznosili 107 milijuna eura, odnosno 15,6 posto ostvarenog prihoda, navodi STA.

U srpnju se bilančni udio bankarskog sustava povećao za 507 milijuna eura na 43,7 milijardi eura i bio je 7,8 posto veći nego prije godinu dana. Banke su povećale svoja ulaganja u vrijednosne papire i stanja kod središnje banke, dok se smanjilo kreditiranje nebankarskog sektora.

Pad kredita nebankarskom sektoru nastavio se u srpnju, ali manje naglo nego prethodnih mjeseci. Međugodišnji je rast kredita nebankarskom sektoru ostao pozitivan na 1,6 posto, ali ovo je bio najniži rast od 2016. godine.

Razlog tome je, između ostalog, smanjenje kredita tvrtkama, što se donekle smirilo u srpnju. Njihov je obujam bio manji za 44 milijuna eura ili trećina prosječnog pada u drugom tromjesečju. Unatoč padu, obujam kredita tvrtkama ostao je na godišnjoj razini od 0,6 posto, na 8,9 milijardi eura, rekli su.

U srpnju su se krediti kućanstvima povećavali za 56,5 milijuna eura na mjesečnoj osnovi, uglavnom zbog rasta stambenih i ostalih kredita. povećanje negativnih stanja na transakcijskim računima kupaca. Međugodišnji rast zajmova kućanstvima i dalje je iznosio 1,8 posto, manje od trećine rasta na kraju prošle godine.

Iznadprosječni mjesečni rast od 31 milijun eura bio je prisutan kod stambenih kredita, što znači da je rast tih kredita ostao na razini od 4,3 posto na godišnjoj razini. Nakon završetka epidemije, oživjela je ponuda i potražnja na tržištu nekretnina, a daljnji rast stambenih kredita ovisit će o razvoju ekonomskih uvjeta i uvjeta na tržištu rada.

Potrošačko kreditiranje nastavilo je opadati, padajući za 3% na godišnjoj razini u srpnju.

U srpnju se nastavio trend smanjenja nekvalitetnih izloženosti banaka. Njihov je obujam iznosio 927 milijuna eura i predstavljao je 1,9% udjela. Smanjenje je prisutno u svim skupinama kupaca, osim kod obrtnika, gdje je udio porastao za 0,4 postotna boda na 4,3 posto nakon dugog razdoblja pada u srpnju.

Opseg izloženosti obrtnicima koji ne rade dobro je mali, ali oni predstavljaju skupinu s najlošijom kvalitetom portfelja. Izloženosti prema tvrtkama i dalje su 578 milijuna eura neisplative, što predstavlja 4% udjela u izloženostima prema ovom sektoru.

Udio nekvalitetnih izloženosti stabilizirao se na 2,7% za potrošačke kredite u lipnju i srpnju i za 1,7% za stambene kredite.

Tagovi: slovenske banke, troškovi rezerviranja, Banka Slovenije, koronakriza, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
PRIZNANJA
Addiko banka dobitnik nagrade za inovativnost
BEOGRAD – Addiko banka je dobitnik ovogodišnje Nagrade za inovativnost, kao jedina banka u Srbiji dobitnik ovog priznanja.
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
KADROVI
Jazbec i Elderson jedini kandidati za mjesto u izvršnom odboru ECB-a
FRANKFURT - Nizozemac Frank Elderson i Slovenac Boštjan Jazbec jedini su kandidati koje su predložile njihove matične zemlje za nasljednika Yvesa Merscha u izvršnom odboru Europske središnje banke (ECB), objavio je čelnik eurogrupe.
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
KARIJERE
Dinko Lucić ostaje na mjestu predsjednika Uprave Privredne banke Zagreb
ZAGREB - Nadzorni odbor Privredne banke Zagreb je na sjednici održanoj 25. rujna 2020. donio Odluku kojom se u Upravu Banke na mandat od tri godine počevši od 12. veljače 2021. imenuju Dinko Lucić za predsjednika Uprave, Draženko Kopljar za člana Uprave (ista nadležnost) te Almir Krkalić za člana Uprave nadležnoga za poslovanje sa srednjim i velikim poduzećima i investicijsko bankarstvo.
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
ODLAZAK
Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Banka podnosi ostavku
BEČ - Predsjednik Nadzornog odbora Addiko Bank AG, Hans-Hermann Lotter, najavio je da podnosi ostavku na funkciju predsjednika i člana Nadzornog odbora Addiko bank AG sa završetkom godišnje skupštine u četvrtom tromjesečju 2020. godine.
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
DOKUP
Ping An Insurance povećao udjel u HSBC-u
HONG KONG - Ping An, osiguravajuća grupa iz Kine, najveći dioničar HSBC Holdings Plc, kupio je dodatni paket dionica u britanskoj banci i svoj udjel podigao na 8%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE