GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Sberbanka katapultiralo neto dobit HPB-a

Preuzimanje Sberbanka katapultiralo neto dobit HPB-a
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 20:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) ostvarila je u prvom ovogodišnjem polugodištu neto dobit od 1,07 milijardi kuna, kao rezultat prihoda uslijed akvizicijskih aktivnosti i nastavka stvaranja dobiti na razini banke, stoji u financijskom izvješću HPB-a objavljenog u petak.

Usporedbe radi, u prvom polugodištu prošle godine bančina dobit iznosila je 147,5 milijuna kuna.

Ukupni prihodi iz poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine bili su im 417,5 milijuna kuna, što je za 0,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada su iznosili 415,6 milijuna kuna.

"Glavni čimbenici rekordnih pozitivnih rezultata HPB Grupe u prvom polugodištu 2022., osim efekata akvizicijskih aktivnosti, bili su ostvarenje dobiti iz poslovanja, i to u okolnostima rastuće inflacije i troškova prilagodbe poslovanja za uvođenje eura. HPB uspješno je anulirao nepovoljne učinke pada cijena obveznica uzrokovanog najavom promjene monetarne politike radi obuzdavanja inflacije te nastavio s provedbom strateških projekata HPB Grupe", navodi se u priopćenju.

Podsjetimo, HPB je 1. ožujka 2022. preuzeo Sberbank d.d., sada Novu hrvatsku banku, čime je omogućio stabilizaciju njezinog poslovanja, kao i očuvanje njezine imovine i imovine njezinih klijenata.

Vrijednost ukupne imovine HPB-a na kraju lipnja iznosila je 37,9 milijardi kuna, ili 7,7 milijardi više nego godinu ranije. Banka je imala 31 milijardu kuna ukupnih depozita te 21,9 milijardi kuna neto kredita odobrenih klijentima.

Iz HPB-a napominju da su, 4. srpnja, odnosno nakon datuma bilance 30. lipnja 2022., u potpunosti su okončani kreditno-depozitni i ostali odnosi Nove hrvatske banke, a time i HPB Grupe, prema Sberbank Europe AG.

Značajan porast depozita Hrvatske poštanske banke i stabilizacija poslovanja Nove hrvatske banke nakon preuzimanja doprinijeli su povoljnoj likvidnosnoj poziciji i jačanju potencijala za nastavak realizacije planiranog rasta tržišnog udjela, ističu iz HPB-a.

Uzevši u obzir aktualne uvjete poslovanja, povoljna je i zanemariva izloženost prema subjektima u Rusiji, Bjelorusiji i Ukrajini, promatrano konsolidirano ispod 0,5 posto, a na razini matice ispod 0,1 posto. Optimalnim usklađivanjem resursa s angažmanom na projektu uvođenja eura, u tijeku su pripreme za integracijske aktivnosti Banke glede pripajanja Nove hrvatske banke, što će biti jedan od primarnih fokusa i iduće, 2023. godine, stoji između ostalog u priopćenju.

Tagovi: Hrvatska poštanska banka, Nova hrvatska banka, Sberbank, Sberbank Hrvatska
PROČITAJ I OVO
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE