GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a
RAST DOBITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 22:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupina NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je 38,9 posto više nego godinu prije.

Na rezultat je snažno utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju. Prihodi grupe iznosili su 504,5 milijuna eura, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani financijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna unatoč izazovima nove pandemije koronavirusa i posljedičnom hibernaciji gospodarstva, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na razinu prije krune. Naglasili su da su rezultati grupe pokazali snagu i otpornost njezinog održivog poslovnog modela, uključujući dobre kriterije za preuzimanje rizika tijekom poslovnih ciklusa.

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosila je 210,5 milijuna eura, što je pad od 1% u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40% u međuvremenu je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formiranje dodatnog 13,4 milijuna eura za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez utjecaja akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura i unatoč tome znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su.

Ukupno je grupa formirala umanjenja vrijednosti i rezerviranja u iznosu od 71,4 milijuna eura, uglavnom vezana uz izbijanje novog koronavirusa, javlja STA.

Prema priopćenju NLB-a, Grupa se strogo disciplinirala u aktivnostima smanjenja troškova i smanjivala ih za četiri posto na godišnjoj razini. Iznosili su 293,9 milijuna eura, a udio troškova u neto prihodima bio je 58,3 posto, javlja STA.

Koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6%. Prema njihovim riječima, 92,2 milijuna eura iz prošlogodišnje dobiti već je planirano za raspodjelu dividendi, dok višak kapitala nad regulatornim zahtjevima daje solidnu osnovu za daljnji rast.

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine u bilancu NLB Grupe dodala je 4,3 milijarde eura, tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi eura. Istodobno, NLB je naglasila da je kraj ovog procesa označio još jednu vrlo važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća financijska institucija s fokusom i sjedištem u matičnoj regiji, Jugoistočnoj Europi.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
POTPORE
HBOR-u potpora EIB-a u programu jačanja savjetodavnih usluga vrijednom 670.000 eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja, a ukupna vrijednost tog programa premašuje 670 tisuća eura, izvijestile su u utorak te financijske institucije.
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
NATJEČAJI
HUB nagrađuje najbolje obrazovne programe u području financijske pismenosti
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) ususret Svjetskom i Europskom tjednu novca koji se obilježava od 22. do 28. ožujka, provodi natječaj za najbolje obrazovne programe osnovnih i srednjih škola u području financijske pismenosti, izvijestili su u utorak iz HUB-a.
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
PRIJEDLOZI
EBA predlaže novi pokazatelj za banke - udjel zelene imovine
FRANKFURT - Banke u Europskoj uniji od iduće će godine u poslovna izvješća morati uključiti pokazatelj poslovnih aktivnosti koji je u skladu sa standardima zaštite klime, odnosno udjel 'zelene' u ukupnoj imovini, predložio je europski regulator.
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
LOŠA GODINA
Ukupna neto dobit banaka u 2020. više nego prepolovljena
ZAGREB - Ukupna neto dobiti kreditnih institucija u Hrvatskoj u prošloj godini dosegnula je 2,7 milijardi kuna, što je za 53,1 posto manje nego u 2019., priopćila je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka (HNB).
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
KARIJERE
Dejan Donev preuzima digitalno poslovanje Erste banke i članica grupe
ZAGREB – Dejan Donev, dosadašnji voditelj Tima za digitalnu transformaciju, koji je razvio jedinstvenu aplikaciju na tržištu - KEKS Pay, od 1. ožujka preuzima novu ulogu u Erste banci.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE