GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a
RAST DOBITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 22:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupina NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je 38,9 posto više nego godinu prije.

Na rezultat je snažno utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju. Prihodi grupe iznosili su 504,5 milijuna eura, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani financijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna unatoč izazovima nove pandemije koronavirusa i posljedičnom hibernaciji gospodarstva, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na razinu prije krune. Naglasili su da su rezultati grupe pokazali snagu i otpornost njezinog održivog poslovnog modela, uključujući dobre kriterije za preuzimanje rizika tijekom poslovnih ciklusa.

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosila je 210,5 milijuna eura, što je pad od 1% u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40% u međuvremenu je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formiranje dodatnog 13,4 milijuna eura za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez utjecaja akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura i unatoč tome znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su.

Ukupno je grupa formirala umanjenja vrijednosti i rezerviranja u iznosu od 71,4 milijuna eura, uglavnom vezana uz izbijanje novog koronavirusa, javlja STA.

Prema priopćenju NLB-a, Grupa se strogo disciplinirala u aktivnostima smanjenja troškova i smanjivala ih za četiri posto na godišnjoj razini. Iznosili su 293,9 milijuna eura, a udio troškova u neto prihodima bio je 58,3 posto, javlja STA.

Koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6%. Prema njihovim riječima, 92,2 milijuna eura iz prošlogodišnje dobiti već je planirano za raspodjelu dividendi, dok višak kapitala nad regulatornim zahtjevima daje solidnu osnovu za daljnji rast.

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine u bilancu NLB Grupe dodala je 4,3 milijarde eura, tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi eura. Istodobno, NLB je naglasila da je kraj ovog procesa označio još jednu vrlo važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća financijska institucija s fokusom i sjedištem u matičnoj regiji, Jugoistočnoj Europi.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
ŠTRAJK
Radnici njemačke Postbank glasaju o štrajku usred spora oko plaća
BERLIN - Sindikalni čelnici zatražili su od radnika njemačke Postbanke da odobre štrajkove na neodređeno vrijeme protiv banke nakon što posljednji krug pregovora o kolektivnom pregovaranju nije postigao dogovor o zahtjevima za sigurnost plaća i posla.
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
TRENDOVI
U Njemačkoj sve manje bankomata; evo gdje građani podižu novac
BERLIN - Podizanje gotovine za kupnju postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupni obujam gotovinskih plaćanja lani je porastao za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura.
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
KUKAVIČKI
Raiffeisen u strahu od Amerikanaca povukao oglase za radna mjesta u Rusiji
BEČ - Austrijska Raiffeisen banka priopćila je u utorak da zamjenjuje oglase za posao koji sadrže "obmanjujuće riječi" koje impliciraju da banka širi svoje poslovanje u Rusiji.
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
PAD
Bank of America: Dobit pala zbog isplate kamata klijentima
NEW YORK - Dobit Bank of America pala je u utorak jer je zajmodavac zaradio manje od plaćanja kamata klijentima.
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
SPOJENE POSUDE
Ulaganje stanovništva u trezorske zapise smanjilo ukupne depozite
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, na osnovi stanja, ukupni depoziti (isključujući središnju državu) iznosili su na kraju veljače 56,1 mlrd. eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE