GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a

Preuzimanje Komercijalne banke podiglo dobit NLB-a
RAST DOBITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2021 / 22:43
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Skupina NLB lani je ostvarila neto dobit od 268,9 milijuna eura, što je 38,9 posto više nego godinu prije.

Na rezultat je snažno utjecalo preuzimanje srpske Komercijalne banke, prema nerevidiranim podacima o prošlogodišnjem poslovanju. Prihodi grupe iznosili su 504,5 milijuna eura, što je dva posto manje u odnosu na 2019. godinu.

Prethodni nerevidirani financijski rezultati grupe pokazuju da je 2020. bila vrlo stabilna unatoč izazovima nove pandemije koronavirusa i posljedičnom hibernaciji gospodarstva, jer su se glavni prihodi od zajmova i transakcija s naknadama i provizijama brzo vratili na razinu prije krune. Naglasili su da su rezultati grupe pokazali snagu i otpornost njezinog održivog poslovnog modela, uključujući dobre kriterije za preuzimanje rizika tijekom poslovnih ciklusa.

Dobit prije umanjenja vrijednosti i rezerviranja iznosila je 210,5 milijuna eura, što je pad od 1% u odnosu na 2019. godinu. Na rast neto dobiti od gotovo 40% u međuvremenu je snažno utjecalo stjecanje Komercijalne banke u Srbiji na temelju koje je, prema navodima banke, prepoznat negativni goodwill u iznosu od 137 milijuna eura i formiranje dodatnog 13,4 milijuna eura za očekivane gubitke po kreditima za grupu Komercijalne banke.

Bez utjecaja akvizicije, dobit NLB Grupe iznosila bi 141,3 milijuna eura i unatoč tome znatno bi premašila prethodne prognoze, uglavnom zbog troškova rizika koji su veći od očekivanih, dodali su.

Ukupno je grupa formirala umanjenja vrijednosti i rezerviranja u iznosu od 71,4 milijuna eura, uglavnom vezana uz izbijanje novog koronavirusa, javlja STA.

Prema priopćenju NLB-a, Grupa se strogo disciplinirala u aktivnostima smanjenja troškova i smanjivala ih za četiri posto na godišnjoj razini. Iznosili su 293,9 milijuna eura, a udio troškova u neto prihodima bio je 58,3 posto, javlja STA.

Koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 16,6%. Prema njihovim riječima, 92,2 milijuna eura iz prošlogodišnje dobiti već je planirano za raspodjelu dividendi, dok višak kapitala nad regulatornim zahtjevima daje solidnu osnovu za daljnji rast.

Akvizicija Komercijalne banke krajem prošle godine u bilancu NLB Grupe dodala je 4,3 milijarde eura, tako da je ona ukupno iznosila 19,6 milijardi eura. Istodobno, NLB je naglasila da je kraj ovog procesa označio još jednu vrlo važnu prekretnicu u njihovoj strategiji da postanu vodeća financijska institucija s fokusom i sjedištem u matičnoj regiji, Jugoistočnoj Europi.

Tagovi: Nova ljubljanska banka, dividenda, Blaž Brodnjak, poslovni rezultati, NLB Grupa, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
SKOK
Intesa Sanpaolo: Dobit veća za trećinu u prvom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u srijedu da joj je neto dobit u prvom tromjesečju poskočila gotovo za trećinu, uz više prihode od naknada i provizija i znatno smanjene rezervacije za nenaplative kredite.
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
DEPOZITI
Slovenci u bankama drže 23 milijarde eura
LJUBLJANA – Sredstva slovenskih kućanstava na depozitnim računima u bankama povećala su se za više od dvije milijarde eura, na rekordnih 23 milijarde eura u pandemiji 2020. u odnosu na prethodnu godinu, objavila je danas Banka Slovenije.
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
PODRŠKA
HBOR u 2020. podržao poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je tijekom 2020. godini podržala hrvatske poduzetnike s gotovo osam milijardi kuna, što je 13 posto više u odnosu na godinu ranije, priopćili su u utorak iz HBOR-a.
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
NAJAVE
Skupština NLB-a sredinom lipnja o isplati dividende
LJUBLJANA - Na Glavnoj skupštini 14. lipnja dioničari NLB-a, između ostalog, odlučit će o upotrebi raspodjeljive dobiti za 2020. godinu u iznosu od nešto manje od 342 milijuna eura.
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
KREDITI
Nikad povoljniji stambeni krediti u Srbiji
BEOGRAD - Iako se znatno veći deo nekretnina u Srbiji plaća gotovinom, stambeni krediti beleže konstantan rast.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE