GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvoj polovici ove godine NLB Grupa je nakon poreza ostvarila 139,8 milijuna eura dobiti, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tome je znatno pridonijela grupa Komercijalne banke, objavila je danas ta banka.

Neto prihod od kamata povećan je za 32 posto na 198,6 milijuna eura, uglavnom zbog doprinosa Grupe Komercijalne banke u iznosu od 48,9 milijuna eura. Čak i bez toga, neto kamatni prihod ostao je stabilan, na istoj razini kao u istom razdoblju prošle godine, unatoč stalnom okruženju niskih kamata i viška likvidnosti u čitavoj bankovnoj industriji, napisali su.

Neto nekamatni prihod premašio je njihova očekivanja i dosegao 135,3 milijuna eura. Većina tih prihoda dolazi od neto prihoda od naknada i provizija, koji su porasli u svim bankama Grupe u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše u NLB -u, uglavnom zbog učinkovite prodaje ostalih bankarskih proizvoda u vezi s povećanjem novih kredita i značajno ojačanih usluge upravljanja imovinom .. Grupa Komercijalne banke uplatila je 18 milijuna eura u neto nekamatni prihod.

Ukupni troškovi iznosili su 197,3 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, NLB se smanjila uglavnom zbog pozitivnih učinaka projekata optimizacije troškova, dok su oni također bili manji kod nestrateških članica.

Umanjenja vrijednosti i rezerviranja oslobođeni su u neto iznosu od 19 milijuna eura, od čega je 30,7 milijuna eura oslobođeno zajmova, uglavnom zbog otplate nekih velikih izloženosti, poboljšanih kreditnih rejtinga nekih klijenata i promijenjenih parametara za formiranje umanjenja vrijednosti i rezerviranja grupe u skladu s povoljnijim makroekonomskim prognozama. Ostala umanjenja vrijednosti i rezerviranja uključuju 7,7 milijuna eura rezerviranja za restrukturiranje i 5 milijuna eura rezerviranja za pravne rizike u Komercijalnoj banci Beograd.

Bilančna vrijednost grupe povećala se na 21,19 milijardi eura do kraja lipnja, a povećala se za 1,62 milijarde eura od kraja prošle godine. Rast kredita dosegao je četiri posto i ravnomjerno je raspoređen po tržištima. Rast kredita poduzećima ojačan je odgovarajućim maržama. Depoziti nastavljaju rasti, za pet posto od početka godine, ali su u posljednje vrijeme nešto oslabljeni, rekli su.

Tagovi: Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za osiguranje hrane
HRANA
Svjetska banka odobrava 30 milijardi dolara za osiguranje hrane
BONN - Svjetska banka priopćila je u srijedu da će staviti na raspolaganje 30 milijardi dolara kako bi pomogla u zaustavljanju krize opskrbom hrane zbog ruskog rata u Ukrajini, koji je prekinuo većinu izvoza žitarica iz dviju zemalja.
Otvorena prva OTP partner ekspozitura u Beogradu
NOVITETI
Otvorena prva OTP partner ekspozitura u Beogradu
BEOGRAD – OTP banka Srbija otvorila je svoju prvu OTP partner ekspozituru u Beogradu. Specijalizovana poslovnica namenjena je partnerima, investitorima, brokerima i trećim licima koji sa bankom sarađuju u prodaji njenih proizvoda i usluga.
EBRD i Banca Intesa Beograd podržavaju energetski efikasne investicije
PODRŠKA
EBRD i Banca Intesa Beograd podržavaju energetski efikasne investicije
BEOGRAD - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je dve kreditne linije u ukupnom iznosu od 25 miliona evra kojima će Banca Intesa Beograd omogućiti malim i srednjim preduzećima (MSP) u Srbiji da dostignu zelene standarde EU, kao i klijentima iz segmenta fizičkih lica da svoje domove učine energetski efikasnijim.
HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura
ZAJAM
HBOR potpisao ugovor o zajmu s Razvojnom bankom Vijeća Europe od 200 mln eura
ZAGREB - Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisale su u utorak ugovor o zajmu od 200 milijuna eura za poticanje gospodarskog rasta te pomoć za oporavak i obnovu od potresa u Hrvatskoj, izvijestili su iz HBOR-a.
Nova banka: Rast neto dobiti od 45,9% u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Nova banka: Rast neto dobiti od 45,9% u prvom kvartalu
BANJA LUKA - Nova banka a.d. Banja Luka ostvarila je dobit poslije oporezivanja u prvom kvartalu 2022. godine od 7,09 miliona KM, prema finansijskom izvještaju obavljenom na Banjalučkoj berzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE