GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe

Preuzimanje Komercijalne banke katapultiralo dobit NLB Grupe
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:51
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvoj polovici ove godine NLB Grupa je nakon poreza ostvarila 139,8 milijuna eura dobiti, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Tome je znatno pridonijela grupa Komercijalne banke, objavila je danas ta banka.

Neto prihod od kamata povećan je za 32 posto na 198,6 milijuna eura, uglavnom zbog doprinosa Grupe Komercijalne banke u iznosu od 48,9 milijuna eura. Čak i bez toga, neto kamatni prihod ostao je stabilan, na istoj razini kao u istom razdoblju prošle godine, unatoč stalnom okruženju niskih kamata i viška likvidnosti u čitavoj bankovnoj industriji, napisali su.

Neto nekamatni prihod premašio je njihova očekivanja i dosegao 135,3 milijuna eura. Većina tih prihoda dolazi od neto prihoda od naknada i provizija, koji su porasli u svim bankama Grupe u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ponajviše u NLB -u, uglavnom zbog učinkovite prodaje ostalih bankarskih proizvoda u vezi s povećanjem novih kredita i značajno ojačanih usluge upravljanja imovinom .. Grupa Komercijalne banke uplatila je 18 milijuna eura u neto nekamatni prihod.

Ukupni troškovi iznosili su 197,3 milijuna eura. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, NLB se smanjila uglavnom zbog pozitivnih učinaka projekata optimizacije troškova, dok su oni također bili manji kod nestrateških članica.

Umanjenja vrijednosti i rezerviranja oslobođeni su u neto iznosu od 19 milijuna eura, od čega je 30,7 milijuna eura oslobođeno zajmova, uglavnom zbog otplate nekih velikih izloženosti, poboljšanih kreditnih rejtinga nekih klijenata i promijenjenih parametara za formiranje umanjenja vrijednosti i rezerviranja grupe u skladu s povoljnijim makroekonomskim prognozama. Ostala umanjenja vrijednosti i rezerviranja uključuju 7,7 milijuna eura rezerviranja za restrukturiranje i 5 milijuna eura rezerviranja za pravne rizike u Komercijalnoj banci Beograd.

Bilančna vrijednost grupe povećala se na 21,19 milijardi eura do kraja lipnja, a povećala se za 1,62 milijarde eura od kraja prošle godine. Rast kredita dosegao je četiri posto i ravnomjerno je raspoređen po tržištima. Rast kredita poduzećima ojačan je odgovarajućim maržama. Depoziti nastavljaju rasti, za pet posto od početka godine, ali su u posljednje vrijeme nešto oslabljeni, rekli su.

Tagovi: Komercijalna banka, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
DIVIDENDA
Sberbank isplaćuje rekordne dividende
MOSKVA - Nadzorni odbor ruske Sberbanke preporučio je isplatu rekordnih dividendi od 750 milijardi rubalja (8,03 milijarde dolara), odnosno 50 posto neto dobiti banke, rekao je direktor banke German Gref.
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
KARIJERE
Vlaho preuzima poziciju predsjednika Uprave Bank Austria, Ćubela novi predsjednik Uprave Zabe
ZAGREB – Dalibor Ćubela novi je predsjednik Uprave Zagrebačke banke te će zamijeniti Ivana Vlahu koji preuzima poziciju predsjednika Uprave UniCredit Bank Austria. Nova imenovanja podliježu odobrenju nadzornih tijela.
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
HUB: Vjerojatno počinje ciklus pada kamatnih stopa
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka objavila je "HUB Analize 78: Inflacija i kamatne stope: nova stvarnost 2024." gdje se istražuju dva ekonomska scenarija u europodručju za ovu godinu i početak 2025., odnosno predviđa se daljnje kretanje inflatornih pritisaka i kamatnih stopa za koje se ističe da počinju padati.
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
OTPUŠTANJA
UBS: Pet valova otpuštanja počinje u lipnju
BEČ - Otkazi u sklopu programa rezanja troškova švicarskog bankarskog diva UBS-a, najavljenog nakon preuzimanja Credit Suisse, odvijat će se u pet valova ove godine počevši od lipnja, izvijestile su u nedjelju novine SonntagsZeitung.
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
SMIRIVANJE
Radović: Geopolitičke tenzije ne ugrožavaju crnogorski bankarski sektor
PODGORICA - Pozitivni trendovi crnogorskog bankarskog sektora svjedoče o njegovoj stabilnosti, koja nije ugrožena geopolitičkim tenzijama i brojnim vanjskim šokovima, izjavila je guvernerka Centralne banke (CBCG) Irena Radović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE