GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Vujčića o medijskim napisima

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Vujčića o medijskim napisima
OČITOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je u srijedu od guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića službeno očitovanje o medijskim napisima vezanim za trgovanje vrijednosnim papirima banaka.

„Ovlast Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i praćenje svega što se događa u HNB-u, te s obzirom na situaciju tražim izvanredno očitovanje”, izjavila je Perić Hini potvrdivši da je od guvernera zatražila očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi medijskih navoda.

Portal Index objavio je kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Perić smatra da Vujčić treba odboru dostaviti potpune informacije o svemu što se događalo. „Ne sumnjam da će dati sve informacije koje ima i zna, ovo je mogućnost da sve obrazloži ”, rekla je Perić podsjetivši da guvernera HNB-a bira Sabor.

Uvijek postoji interes članova odbora za to što se događa pa mislim da je normalno i regularno da se zatraži službeno očitovanje prema odboru koji ima sve ovlasti tražiti nove informacije, dodala je Perić.

Nakon što dobije očitovanje guvernera HNB-a Perić će s njim upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, matičnog radnog tijela Sabora na područjima koja se odnose na HNB.

Moguće je i sazivanje posebne sjednice Odbora za financije i državni proračun na temu trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika HNB-a, što po saborskom Poslovniku može zatražiti predsjednica Odbora, predsjednik Sabora ili trećina članova Odbora.

Na upit postoji li mogućnost da guverner Vujčić bude smijenjen Perić kaže kako bi za to trebali postajati stvarni dokazi o nezakonitosti, a ne može ništa prejudicirati prije nego dobije potpune informacije.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Odbor za financije i državni proračun, Grozdana Perić
PROČITAJ I OVO
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
USPJESI
HPB ušla u top pet banaka u Hrvatskoj prema imovini
ZAGREB – Rekordna profitabilnost, povećanje imovine i uspješno pravno pripajanje NHB-a obilježili su 2023.; započinje nova faza razvoja
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
DONACIJE
Donacijom PBZ grupe preuređena i opremljena igraonica osječkog Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje
OSIJEK – Centar za pružanje usluga u zajednici Klasje iz Osijeka dobio je donaciju u iznosu od 25.745,99 eura kojom je preuredio i opremio igraonicu.
UBS smanjuje bonuse
POTEZI
UBS smanjuje bonuse
BERN - UBS Group AG smanjio je svoj bonus fond za prošlu godinu za 14% nakon teže godine za sklapače poslova i trgovce, budući da švicarska banka povećava svoje ciljeve uštede troškova usred integracije Credit Suisse.
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
PRODAJA
Italija prodaje 12,5% udjela u banci Monte dei Paschi di Siena
RIM - Italija prodaje oko 12,5% Banca Monte dei Paschi di Siena SpA za najmanje 653 milijuna eura (708 milijuna dolara) u sklopu plana vlade Giorgie Meloni da izađe iz vlasništva ovog zajmodavca.
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
ZAJMOVI
BRICS-ova banka najavila zajmove od pet milijardi dolara u 2024.
PEKING - Razvojna banka skupine gospodarstava u nastajanju BRICS namjerava u ovoj godini dodijeliti zajmove u ukupnom iznosu od približno pet milijardi dolara, rekao je u utorak njezin potpredsjednik Zhou Qiangwu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE