GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Vujčića o medijskim napisima

Predsjednica saborskog Odbora traži očitovanje Vujčića o medijskim napisima
OČITOVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2022 / 10:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Predsjednica saborskog Odbora za financije i državni proračun Grozdana Perić (HDZ) zatražila je u srijedu od guvernera Hrvatske narodne banke (HNB) Borisa Vujčića službeno očitovanje o medijskim napisima vezanim za trgovanje vrijednosnim papirima banaka.

„Ovlast Odbora za financije i državni proračun je, između ostalog, i praćenje svega što se događa u HNB-u, te s obzirom na situaciju tražim izvanredno očitovanje”, izjavila je Perić Hini potvrdivši da je od guvernera zatražila očitovanje sa svim relevantnim činjenicama u vezi medijskih navoda.

Portal Index objavio je kako je u posljednjih 20 godina više od 40 zaposlenika i dužnosnika HNB-a trgovalo vrijednosnim papirima banaka za čiji je nadzor zadužen HNB, pri čemu se ističe kako je izvršeno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna.

Perić smatra da Vujčić treba odboru dostaviti potpune informacije o svemu što se događalo. „Ne sumnjam da će dati sve informacije koje ima i zna, ovo je mogućnost da sve obrazloži ”, rekla je Perić podsjetivši da guvernera HNB-a bira Sabor.

Uvijek postoji interes članova odbora za to što se događa pa mislim da je normalno i regularno da se zatraži službeno očitovanje prema odboru koji ima sve ovlasti tražiti nove informacije, dodala je Perić.

Nakon što dobije očitovanje guvernera HNB-a Perić će s njim upoznati članove Odbora za financije i državni proračun, matičnog radnog tijela Sabora na područjima koja se odnose na HNB.

Moguće je i sazivanje posebne sjednice Odbora za financije i državni proračun na temu trgovanja vrijednosnim papirima zaposlenika HNB-a, što po saborskom Poslovniku može zatražiti predsjednica Odbora, predsjednik Sabora ili trećina članova Odbora.

Na upit postoji li mogućnost da guverner Vujčić bude smijenjen Perić kaže kako bi za to trebali postajati stvarni dokazi o nezakonitosti, a ne može ništa prejudicirati prije nego dobije potpune informacije.

Tagovi: Boris Vujčić, Hrvatska narodna banka, Odbor za financije i državni proračun, Grozdana Perić
PROČITAJ I OVO
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
AFERE
Švaljek o aferi HNB: Zaključuje se naglo i diskreditira se ljude
ZAGREB - Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek u N1 Studiju uživo komentirala je veliku aferu HNB-a. Osvrnula se i na ulaganje u obveznicu Erste banke te komentirala je li imala neke povlaštene informacije.
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
GUVERNER
Vujčić: Ne razmišljam o ostavci
ZAGREB - "Pa, sasvim sigurno nismo pogriješili ništa što bih ja vidio da bismo pogriješili. Šteta dolazi ove halabuke što dolazi iz svega toga."
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
REZULTATI
JPMorgan razočarao investitore, dionice tonu
NEW YORK - Počela je sezona objava poslovnih rezultata američkih korporacija za zadnji kvartal 2021. godine, a prve su krenule neke velike banke koje, barem se čini, još nisu u stanju iskoristiti strmiju krivulju prinosa američkih obveznice.
Banke najavljuju rast naknada
NAKNADE
Banke najavljuju rast naknada
ZAGREB - Banke su najavile da će iznosi naknada i u ovoj godini rasti.
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
EPILOG
Slučaj Raiffeisen: Savezni vrhovni sud Njemačke potvrdio odluku kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH
ZAGREB - Savezni vrhovni sud Njemačke odbacio je žalbu Raiffeisen banke i potvrdio odluku Visokog regionalnog suda u Frankfurtu kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev RH da je arbitražni postupak, koji se temelji na arbitražnoj klauzuli sadržanoj u austrijsko-hrvatskom BIT-u, nedopustiv, priopćio je u petak DORH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE