GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećana dobit srpskih banaka

Povećana dobit srpskih banaka
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.09.2023 / 14:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Bankarski sektor u Srbiji je u prvih šest meseci 2023. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 miliona evra, preneo je portal Danasa.

Bankarski sektor u Srbiji je u prvih šest meseci 2023. godine ostvario neto dobitak pre oporezivanja u iznosu od 71,2 milijarde dinara, odnosno 607 miliona evra.

Ovo je odgovor Narodne banke Srbije na upit Danasa u vezi sa poslovanjem banaka u prvoj polovini godine.

O kolikom novcu se radi, može se videti kada se stavi u odnos sa rezultatima ranijih godina. Recimo u prvoj polovini prošle banke godine banke su zaradile profit pre poreza od od 317 miliona evra, što je rast od 91,5 odsto za jednu godinu.

U odnosu na prvo polugodište 2021. godine, ovogodišnja dobit pre poreza veća je za čak 2,68 puta.

Prošle godine banke su za celih 12 meseci zaradile 742,4 miliona evra što je rekordan iznos profita banaka u Srbiji.

Kako se navodi u odgovoru NBS, u strukturi rezultata, kao i svih prethodnih godina, dominiraju neto prihodi od kamata i naknada, odnosno prihodi koji potiču od redovnog poslovanja.

Oni ostiču da je na rast neto prihoda od kamata u najvećoj meri uticalo povećanje referentnih kamatnih stopa Evropske centralne banke i Narodne banke Srbije zbog borbe sa inflacijom. Međutim, NBS ističe i efekat kreditne aktivnosti i povećanje troškova sprovođenja zaoštrene monetarne politike.

„Naime, na deponovane viškove likvidnosti i reverzne repo transakcije, kojima se privremeno povlače viškovi dinarske likvidnosti u cilju zauzdavanja inflatornih pritisaka, NBS plaća bankama kamatu. Po ovom osnovu ostvareno je 30 odsto međugodišnjeg rasta neto prihoda od kamata bankarskog sektora u prvih šest meseci 2023. godine“, navodi se u odgovoru NBS.

Iako centralna banka nije eksplicitno rekla koliko je platila bankama na ime kamata po osnovu repo aukcija, iz izveštaja o ovim aukcijama može se videti da su banke prihodovale oko 90 miliona evra za prvih šest meseci kupujući jednonedeljne hartije od vrednosti NBS.

Tagovi: banke u Srbiji, srpske banke, Banka Poštanska štedionica , Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Ruski predsjednik odobrio prodaju Intesinog poslovanja
ZELENO SVJETLO
Ruski predsjednik odobrio prodaju Intesinog poslovanja
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se talijanskoj banci Intesi Sanpaolo odobrava prodaja imovine u Rusiji, pokazuje dokument objavljen u petak na web stranici ruske vlade.
HPB: Vrhovni sud prihvatio reviziju banke, ukinuta presuda u slučaju Puharić
PRAVNA BITKA
HPB: Vrhovni sud prihvatio reviziju banke, ukinuta presuda u slučaju Puharić
ZAGREB - Hrvatska poštanska banka (HPB) izvijestila je danas da je Vrhovni sud donio rješenje kojim se ukida presuda kojom je tužitelju Jušti Puhariću dosuđen iznos od 1,68 milijuna eura, čime je banka u cijelosti uspijela s podnesenom revizijom tom sudu.
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
KAMATE
Banke počele nuditi značajno veće kamate na štednju
ZAGREB - Nakon prošlotjednog sastanka premijera s predstavnicima banaka, kamate na štednju građana, čini se ipak počinju značajnije rasti. Donosimo pregled trenutačnog stanja u 6 najvećih hrvatskih banaka.
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
UPOZORENJE
Izvršni direktor Deutsche Banka upozorio da bi Njemačka mogla postati bolesnik Europe
BERLIN - Izvršni direktor Deutsche Banka Christian Sewing je upozorio da će Njemačka postati "bolesnik Evrope" ako se odmah ne pozabavi strukturalnim pitanjima.
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite
OTKRIĆA
Primorac otkrio koliko će rasti kamatne stope na depozite

ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac u N1 Studiju uživo komentirao je novi Vladin paket mjera pomoći. Posjetimo, Vladinom odlukom snižene su cijene 30 artikala, a svi ti proizvodi dobit će i posebnu oznaku kako bi bili što vidljiviji potrošačima. Ministar ističe da je ta mjera urodila plodom.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE